Stefan Szymanski & Tim Kuypers skriver i boken Winners & Losers att det inte finns något samband mellan förändring i tabellposition och föränding i profit. (säsong till säsong) Följande har observerats:
Ovanstående matris visar sambandet mellan förändringar i tabellposition och lönsamhet. 40 klubbar i de två högsta engelska divisionerna under testperioden 1978-1997. Resultaten är baserade på 760 observationer där tabellförändringar förekommit. (att procentsatsernas summa är ej lika med 100 beror på avrundningsfel)
Förvisso har boken åtta år på nacken och väldigt mycket har hänt i fotollseuropa sedan dess. Men, kan det vara så att sambandet speglar klubbarnas strategier än idag?
Kanske kan vi finna svaret i Danmark. Koncernen Parken Sport & Enternteinment där FC Köpenhamn ingår förväntas leverera 120 miljoner danska kronor i vinst för 2008.
Föregående bokslutsperiod (18 månader då klubben gick från "brutet räkenskapsår" till norm) var vinsten före skatt 162 miljoner danska kronor. Perioden tidigare (12 mån) 58 miljoner danska kronor.
Frågan är hur bra förutsättningar för spel i de europeiska cuperna FCK skulle ha om vinsten årligen återinvesterades i spelartruppen? Verksamhetsmål som maximering av aktieägarvärdet har istället resulterat i investeringar i andra verksamheter.
Det finns givetvis ett perspektiv till. Överlägsenhet i den danska ligan slaktar nationell "competitive balance" och i förlängningen efterfrågan på dansk ligafotboll*.
Men... profitmaximering i fotboll bygger nog på att hitta den för varje individuell klubb, mest optimala sportsliga nivå på den marknad klubben verkar på.
Två andra exempel.
Manchester United har lyckats att hitta sin plats med bästa sportsliga utfall. ---> över 30% rörelsemarginal. Gratulerar!
Tottenham ser även ut att ha hittat sin plats i den engelska ligafotbollen som för klubben genererar bäst ekonomisk avkastning. ---> över 30% rörelsemarginal och där klubben årligen delar ut pengar tillbaka till aktieägarna.
Jag vet inte, men Bundesliga är lite intressant ur detta perspektiv.
Det finns en teoretisk modell som visar sambandet mellan profit och sportslig framgång. Vill du att din klubb ska maximera profit, är det bara att börja hitta den optimala sportsliga nivån som kan leverera detta och utarbeta en långsiktig plan.
--------------------------------------------------------
*Competitive balance in sports leagues and the paradox of power - Stefan Szymanski, Oct 2006
1 kommentar:
David Wilson 1 - Fotbollen 2 (på övertid)...
Skicka en kommentar