torsdag 27 augusti 2009

Total makeover

Hade någon i oktober 2005 (öppna länk) sagt att Djurgården inom loppet av fyra år skulle vara i det ekonomiska läget man befinner sig i idag hade majoriteten garvat läppen av sig.

Det har gått fort, men så skör är den allsvenska framgångssagan. Ni har kunnat följa resan på den osynliga handen.

Kommer man att klara av situationen? Chanserna är extremt goda till att lyckas. Även om vi säkerligen kommer att få se tabloiderna och få möjligheten att kapitalisera både en och fler gånger.

Nästa kandidat till en total makeover?
Jodå, det finns en, mer än så säger jag inte.

21 kommentarer:

Jimmy sa...

Jag tycker det är väldigt tyst om tillståndet i Dif.
Jag förstår inte hur dom skall kunna undvika konkurs.

* Värdelöst resultat förra året.
* Egna kapitalet är nära 0kr
* En hel drös med kontrakt som måste förlängas/ersättas efter säsongen.
*10 miljoner back enligt (optimistiska?) prognoser.
* En stor kandidat till degradering i år (vilket kostar 25-30 miljoner i uteblivna intäkter).

Lutar det inte väldigt kraftigt åt KK?

OH sa...

Skulle inte satsa mina slantar på KK

Kapitaltillskott från ägaren (föreningen har 13 msek i eget kapital) till bolaget.
Kan dock bli tajt med likviditeten.

Men...

Föreningen har en tillgång man eventuellt kan avyttra, A-aktier motsvarande 36% av rösterna (6% av kapitalet) i riskkapitalbolaget DFAB som någon(alt en koalition) kanske skulle kunna vara intresserad av.

Så länge det finns folk som är berädda att betala går allt och lösa med lite kreativitet.

Inferno sa...

Det ser ju ut som om DIF ligger betydligt sämre till än Bajen. Frågan är väl hur sugna riskkapitalisterna är på att gå in med mer flis. De senaste årens investeringar (Qurre, Oremo, Enrico, Haginge m.fl.) har nog inte betalat sig något vidare. Visserligen har MA cashat iväg våra bästa spelare, men min förhoppning är att det ekonomiska resultatet inte kommer att vara den vanliga katastrofen.

Anonym sa...

Jag är 100% övertygad om att nästa kandidat är Kalmar.

Det går inte att kombinera framgång med lågbudget längre än ett par år, och eftersom de inte har publiken eller sponsorerna att finansiera en högre budget så lär fallet komma inom fyra år.

Vad det gäller Djurgården och KK så hänvisar jag bara till AIK, IFK och HeIF som alla varit i en värre situation än vad Djurgården är nu...

/Flugan på väggen

ÖSKare i exil sa...

Kalmars kostnader ligger väl nästan enbart i spelartruppen och så stjärnfylld är den väl ändå inte? Det är ju inte som när AIK eller Helsingborg skulle slå sig ut i Europa. Hemvändare, billiga brassar och superettan värvningar kan väl inte bli så dyrt? Dörtill jobbar de med ganska korta kontrakt för att inte bli sittandes med stora kostnader om transferpengarna slutar rulla in. Visst lär deras trupp blivit dyrarare att ha på fötter men brassar, ingelsten, elm...

Framför allt inbillar jag mig att Kalmar kan bromsa om det skulle börja knipa.

Helsingborg har väl ett getingbo till kostander men där kan ju alltid Adolfsson gå in och rädda upp.

GAIS saknar väl både riktigt stora sponsorer och sitter lite ekonomiskt trångt. Därtill är Benny Lennartsson inte alls gratis även om han är en go gubbe plus att wanderson gått från het till kall och inte heller Levon Paschan inbringat några större kulor. De ligger också och slåss för att undvika nedflyttning och makrillarnas stim på läktaren må varit imponerande i div2 men knappast i AS.

Jag nominerar GAIS i all min okunskap.

ÖSKare i exil sa...

Fast å andra sidan. GAIS och smärta går ju hand i hand så total makeover vore att ta i.

I all okunnighet var det ja.

Anonym sa...

ÖSKare

Frågan var vilket lag som man om fyra år kommer att vara helt oförstående till att de kunde falla så långt, när det såg så bra ut.

Alltså kan vi välja på KFF och IFE. Inget annat kvalar in på den artikeln som OH länkade till.

Nu har KFF det bra, men så fort man vill förlänga ett kontrakt eller köpa en ny spelare så kommer man att råka ut för en prishöjning om man vill behålla kvaliteten.

IFE har naturligtvis samma problem, men jag har en känsla av att de sitter i en bättre sits vad det gäller publik och sponsorer. Dessutom tror jag de redan har anpassat kostymen för att vara ett topplag. Men det kanske bara är för att de har en ny arena som jag inbillar mig det....

/Flugan på väggen

Adam sa...

//OH

Angående dif...

KK är ju alltid extremt i fotbollen, men tar man även hänsyn till en eventuell nedflyttning med tillhörande inkomstminskning och en eventuell spelarflykt med tillhörande nyinvesteringsbehov (talang är dyrare än när dif åkte ut sist), ser det inte väldigt dåligt ut ändå?

Kreativitet?
Snackar du om bokföringen då...?

OH sa...

Jag undrar om inte just kontraktsituationen gynnar Djurgården vid en degradering. Nästan 10 dyra allsvenska kontrakt (tecknade när priserna var höga pga förvantad tillväxt) som löper ut vid årsskiftet vilket gör att man enklare och relativt snabbt kan rekrytera den rimligtvis mkt billigare superettan talangen.

Teoretiskt skulle man ju t.ex kunna rekryteta Pelle Olsson och hans 8-9 bosmanspelare från Gefle. Djurgården kommer trots allt att ha högre intäkter i s1 än vad Gefle har i allsvenskan.

Jag tror därför att en nedflyttning skulle bli mer kännbar för Hammarby där den stora majoriteten av kontrakten löper längre än till årsskiftet och det krävs betydligt hårdare jobb med den biten.

Kreativitet... jag kommer faktiskt inte exakt ihåg vad jag tänkte på :-)... men vilka möjligheter till hjältesagor det skulle öppna sig för sockerpappor som med en öppen plånbok skulle tas emot som den stora räddaren.

Unknown sa...

Personligen gissar jag på Göteborg.

Anonym sa...

Jag kan tänka mig Kalmar som nästa Djurgården. Anledningen till det är nya höga kostnader i samband med arenabygget (Ny arena klar 2011). Å andra sidan är Kalmars trupp, som vanligt, en lågbudget-trupp. Korta kontrakt, låga löner och osexiga nyförvärv. Det sistnämnda är allt det som DIF inte var. För KFFs del finns ingen annan väg än en ny arena. Den är nödvändig för att överhuvudtaget kunna hålla en fortsatt hög nivå. Arenan är en risk, men även en förutsättning. Kalmar norska oljefond har hittills inte spillt över till löner och nyförvärv. Man lever av, och gör överskott på, driften!

F.ö. är årets allsvenska den sämsta någonsin. Jag har svårt att dra några som helst slutsatser av OHs resonemang.

/KFF

OH sa...

Jag har faktiskt svårt att se Kalmar som en kandidat i dagsläget.

Det beror på hur man definerar "den sämsta"

Den är spännande.
Men att den kvalitetsmässigt är dålig bekräftas av prestationerna i Europa.

4 allsvenska topplag gick in i kvalen, ingen gick igenom. Konkurrensen lär bli ännu svårare i framtiden eftersom östtatslagen spontant ser ut att ha gått framåt. Där finns en potentiell tillväxtmarknad.

Vilket av resonemangen menar du?

Anonym sa...

Att det skulle finnas EN kandidat till total makeover...

Jag tippar att vi har Stockholmsklubbarna, Hbk och Heif som rätt goda kandidater. AIK måste vinna SM-guld i år, annars blir det ett bistert 2010.

Ponera att Hammarby och Djurgården spelar div.2 fotboll nästa år och att Mjällby, Åtvidaberg och Falkenberg går upp... Då snackar vi devalvering av allsvenskan å det grövsta... I det perspektivet är årets serie den sista, om än i det sluttande planet, säsongen av allsvenskan som vi känt den.

/KFF

Adam sa...

Om allsvenskan i mitten 90-talat i så fall var "den bästa någonsin" när IFK Göteborg brunkade sig till framgångar i Europa och allsvenskan så ser jag hellre på den här allsvenskan. Rent estetiskt är det en milsvid skillnad till hur det var förr, även dramaturgiskt så klart.

Anta att publiken "aldrig har fel", har vi då inte sett en stort uppsving i "kvalitet" sedan 90-talet och nu de två senaste åren märkt en nedgång i s.k. "kvalitet"?

Adam sa...

//KFF

"AIK måste vinna SM-guld i år, annars blir det ett bistert 2010."

Förklara ordet MÅSTE och hur mycket mer intäkter tar AIK in om man vinner SM-guld?

Anonym sa...

Publiktillströmning kommer och går över åren. Det ser jag inte som någon kvalitetsmarkör. Bara för att Euroshoppers tomatketchup säljer bäst i ICA-butiken innebär inte det bättre kvalitet än Heinz. Under ganska lång tid har marknadstänkandets postfordistiska efterfrågestyrda logik regerat...

Varje tid har sitt sätt att spela fotboll; 4-4-2 med press och understöd, diamant, etc. har nu blivit 4-2-3-1 el. i Kalmars fall 4-1-4-1. Det kan nog se ut som AS är mer underhållande idag än 1993, men det är med 2009 års fotbollsglasögon - internationella resultaten talar för sig själva.

Nästa års nykomlingar i AS kan bli rena bygdelag, i klass med Ljungskile, men då inte 1 lag utan 3.

Låt säga att DIF och Hammarby åker ner i div.2. Inga heta derbyn för AIK (Aik-BP kanske?)nästa år. Ska vi tippa en 25% minskning av publiken för AIK, minskat intresse för fotboll i Sthlm över lag, och fortsatt fördjupad kris i AIK. Det finns en spelare att sälja - Obolo. De andra är tämligen ointressanta, men ändå en trupp med höga AS-kostnader. Förutsättningarna ändras om AIK vinner ligan. Som regerande mästare ökar intresset för laget och det allmänna fotbollsintresset vidmakthålls. Jag tror värdet av en ligavinst är störst för AIK av de fyra topplagen.

Ja jä-lar så spekulativt. Ingen raketforskning precis. Men det är rätt kul och tjata.

/KFF

Adam sa...

//KFF

Internationella resultat utgör inte ett test över hur "bra" allsvenskan är, i det avseendet att om man vill jämföra kvaliteten på ett visst års allsvenska med ett annan årgång. Det enda vi kan säga utifrån det är att Allsvenskan laggat efter resten av Europa. Det finns andra mått på kvalitet, spelarlöner har rimligen överstigit KPI-utvecklingen och den generella löneutvecklingen en hel del.

---------------------

Ordet "måste" bör inte användas så lättvindigt i ett rent spekulativt resonemang. Men visst, om det du säger händer så är läget inte helt oproblematiskt. Det är ju svårt att ställa prognoser, speciellt om framtiden...

Felix sa...

AIK:s första hemmaderby besöktes av mindre än 23000 Gör vi antagandet att Djurgårdens sektion är halvfull medan övriga Råsunda är fullsatt kommer publiksiffran i AIK:s sista hemmaderby inte överstiga 30000 (den verkliga siffran kommer troligen vara lägre än så).

Gör vi ett antagande om att efterfrågan för landsortsgängen motsvarar årets absoluta bottennapp 10288 (mot Häcken i våras), årets slutgiltiga publiksnitt är det samma som det nuvarande (16547) samt annat är lika skulle AIK den totala publiken minska med 13 %. Bruttointäkterna skulle minska desto mer. Det man dock glömmer är att derbymatcher är 'HC'* när det kommer till säkerhetskostnader. Jag tror att Bajen och Djurgården gör en rentav går med förlust på årets möten med varandra.

Personligen tror jag att nettoförlusten av ettårig utflykt för DIF och/eller Hammarbys kommer betala sig tillbaka inom en treårsperiod genom mer "heta" och välbesökta derbyn under 2011-13.

Jag kan förövrigt rekommendera The Terraces flyttrea med 60 % på största delen av sortimentet, med anledning av SOUK:s konkurs och flytten till Slöjdgatan (vid Filmstaden Sergel/Hötorget).

* en cykelterm som används för att beskriva bergsstigningar vars svårigheter inte ryms inom den traditionella svårighetklassificering

Länk sa...

DIF:s sittande styrelse kommenterar ekonomin samt upplägget med riskkapitalet.

//Felix

Martin Alsiö sa...

EN annan kandidat till "total makeover"...bör väl vara Hammarby IF, om det är total ekonomisk sanering som avses?

Att AIK "måste" vinna Allsvenskan i år, förstår jag inte alls. År 2010 är redan bistert oavsett hur det går i år. Se länken.

Anonym sa...

To start earning money with your blog, initially use Google Adsense but gradually as your traffic increases, keep adding more and more money making programs to your site.

rH3uYcBX