Mätperioden är 1998-2007 där förklaringsgraden för sambandet mellan lönekostnader och sportslig framgång är 74%.
figur 1. sambandet mellan löner och sportslig framgång åren 1998-2007 saxat från The Reassuring stability of Football Capitalism. (samtliga observationer monitorerade)
Förklaringsgraden något lägre än tidigare (fig.2). Förutom den kortare mätperioden, skulle det eventuellt kunna förklaras med...
a)Ett växande intäktsgap mellan Premier League och The Championship där degraderade klubbar hamnar i finansiell distress och underpresterar under tiden de försöker omallokera sin spelarportfölj. För bara ett par år sedan infördes de så kallade "parachute payments" för att mildra effekterna från de minskade intäkterna i samband med degradering.
b) Flera av klubbarna i The Championship lever med en mycket hög ratio löner/omsättning vilket innebär att de, för att säkra likviditeten, skulle kunna antas ha en större omsättning av spelare i sina trupper. Frekvent handel med spelarkontrakt i funding-syfte resulterar i en sämre kontinuitet och varianser i prestationerna på planen.
c) Den finansiella fotbollskrisen under åren 2002-2003 vilken rimligtvis borde ha gjort ett kortsiktigt avtryck på prestationerna.
d) En högre(?) personalomsättning bland mamagement i skiktet under toppen?
figur 2. sambandet mellan löner och sportslig framgång åren 1978-1997 (40 klubbar)
saxat från boken Winners & Losers av Stefan Szymanski & Tim Kuypers. Förklaringsgrad 92%
(ej samtliga observationer visas, endast ett medelvärde per klubb monitoreras)
saxat från boken Winners & Losers av Stefan Szymanski & Tim Kuypers. Förklaringsgrad 92%
(ej samtliga observationer visas, endast ett medelvärde per klubb monitoreras)
Empiri från Danmark:
Låt oss avrunda med sambandet mellan lönekostnader och sportslig framgång i den danska superligan under perioden 1992/93 till 2004/05. Förklaringsgraden är hela 89%. Intressant spread mellan FCK & Bröndby. Jag misstänker att man räknat med hela koncernen Parken S&E där fotbollen är en mindre del av verksamheten.
figur 3. saxat från"Overblik" (http://www.idan.dk)
5 kommentarer:
Hittade precis din blogg efter att ha lyssnat på SR, väldigt intressant att någon seriöst skriver om kopplingen marknadsekonomi och fotboll. Ser fram emot intressanta inlägg!
Oerhört sömnig intervju med Sef:s Bosse Johansson i morse på ekonomiekot. Reportern pekade på skillnaderna mellan Danmark & Norge vs Sverige och de svenska klubbarnas stora underskott med bland annat gnagets minus på 9 mille. Bosse svarade att klubbarna måste bli bättre på sponsring.... suck!
det där med sponsrig är rätt intressant, jämför man med danska och norska klubbar så är dem mer "stabilare", fler klubbar som "alltid" ligger i toppen.
I Sverige kan Kalmar FF vinna allsvenskan, varför ska bolag sponsra klubbar som ena året kan vinna ligan, sedan två år senare ligga i botten?
Häda inte, Bosse Johansson är den svenska supporter unionens Messias och han kommer att ställa ALLT till rätta. Det finns bara en Bosse Johansson och Frank Ågren är hans profet...
Men om man för skoj skull tänker ett par varv extra, hur blir man då "bättre" på sponsring?
Beror lite på vilka klubbar man pratar om, men visst finns det outnyttjad potential bland storstadsklubbarna. Är lösningen då att skära i verksamhetskritiska kostnader (truppen) och då erbjuda ett lägre värde till sponsorerna?
Ooooja, det blir nog bra. Svensk fotboll är så jävla snett ute just nu så jag vet inte vad man kan säga.
Är Anonym 08:26 samma person som Anonym 09:50...?
Man behöver inte skapa ett konto, man kan bara skriva in sitt namn/nick i fältet som heter...namn. Svårare än så är det inte.
--------------------------------
Det är för låg avkastning, relativt övriga klubbar, för att prestera i toppen av allsvenskan (ex ante) i förhållande till den risk man tar. Denna struktur kan ändras till nästa säsong om bara viljan finns. Ain't gonna happen baby...
Skicka en kommentar