För ett par månader sedan hyllade UEFA:s representant William Gaillard den amerikanska major league modellen - "football-socialism". Han menade att de amerikanska major-ligorna varit mer motståndskraftiga mot recessionen än den amerikanska ekonomin.
Ligorna har monopol och genom att ha byggt upp enorma "entry-barriers" mot utmanande verksamheter i sportindustrin så skyddar till exempel NFL sina 32 klubbar mot yttre hot. Bland dessa klubbar finns det rimligtvis någon eller några som inte presterar och skulle kunna betraktas som "free-rider".
För de entreprenörer och klubbar som velat att slå sig in på marknaden har det däremot inte gått lika bra.
Flera försök med konkurrerande modeller har genomförts men få har klarat av att överleva. Vi har sett American Football League som efter 9 års verksamhet fick införlivas i NFL.
På 80-talet försökte United States Football League att slå sig in på marknaden. Än mindre framgångsrikt.
Ett format som klarat sig hyfsat länge är Arena Football League. Men när kreditkrisen i höstas tog vid, sköts ligastarten på framtiden. Verksamheten återupptogs aldrig och nyligen släckte man lampan för gott för att ansöka om "chapter 7".
Medan Leeds United, som blivit något av UEFA:s symbol, och dess fans fortfarande kan hoppas och drömma om avancemang uppåt genom seriesystemen, får Philadelphia Souls anhängare hitta en annan klubb att följa samtidigt som spelarna måste hitta nya arbetsgivare. Detsamma gäller 15 andra klubbar.
"Arena Bowl Champions" the Philadelphia Soul would like to thank their fans for their support over the past 5 seasons"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar