I ett tidigare inlägg uppmärksammades det faktum att fotbollsindustrin är väldigt "stabil". Vi kan repetera siffrorna från England.
1923 fanns det i de fyra högsta och professionella engelska divisionerna 88 fotbollsklubbar.
2008 existerade 85 av dessa fortfarande.
Endast 9 lag hade degraderats 2 divisioner eller mer.
48 lag (54%) återfinns i samma division som 1923.
När de allsvenska böckerna stängdes för ett kvarts sekel sedan såg tabellen ut så här. 9 av 12 lag återfinns idag i allsvenskan och ingen av klubbarna från allsvenskan 1984 har gått i konkurs.
Fotbollsindustrin är stabil och motståndskraftig.
**********
Trots de hyllade norska marknadsintäkterna står flertalet av de norska klubbarna inför samma utmaningar som dess allsvenska kollegor gör. Om inte ännu större.
Det är inte storleken på intäkterna, det är "the-arms-race". Fotbollsaffärsmodellerna bygger på ständig tillväxt. När tillväxten tar slut kommer "football-crunch" som ett brev på posten.
I den norska "tippeligan" har hela 14 olika lag slutat topp 4 under perioden 2003 till 2007.
**********
Den svenska sensommaren är fantastisk. Idag är det dessutom lördag och allsvensk fotboll.
För en vecka sedan var det derby. I halvtid sprang jag på ett bekant ansikte och höstderbyt 2003 kom på tal. Ångesten tog en mycket kort paus och fram kom skrattet, faktiskt.
Matchens betydelse och ovisshet lika stor då som det var nu. Dock i en helt annan del av den allsvenska tabellen. Då kom det nästan 36 000 åskådare och såg den matchen. Natt och dag på alla sätt och vis.
Sisådär 20 000 åskådare har försvunnit på lite mindre än 6 år.
På väg till den norra läktaren promenerade vi förbi direktinsläppet på den östra långsidan. 490 kr var skrivet på en stor lapp, 490 kr? I våras betalade jag £36 för att från långsida se Fernando Torres göra ett mål i absolut världsklass hemma mot Blackburn. 4-0 slutade den matchen.
Ungefär en månad senare såg jag Bröndby med Max von Schlebrügge, Samuel Holmén, Alexander Farnerud och Jon Jönsson i startelvan krossa Tobias Grahn och hans Randers med 3-0 . Priset? DKK 120.
Det brukar ofta pratas om överskattade spelare. Det pratas väldigt sällan om det överskattade "competitive balance".
Ja, det finns en stor outnyttjad potential i allsvensk fotboll.
11 kommentarer:
Det skulle vara intressant att se estimat för sambandet löner/framgång för allsvenskan. Har du redan skrivit om det får du gärna länka isf...
tyvärr saknas data eftersom de flesta av klubbarna sitter och trycker på siffrorna. Man tycker att SvFF borde redovisa lönerna på klubb-basis i sin årliga rapport av klubbarnas ekonomier då det är den enskillt största utgiftsposten. Men icke.
Anledningen till att priset på lösbiljetterna fortfarande är så högt är naturligtvis för att kunna motivera det priset när man säljer säsongsbiljetterna.
Skulle det komma 30 000 pers om man sänkte priset till 250 kr? I think not. Biljettpriset är helt enkelt inte den avgörande faktorn för om det kommer folk.
Men jag håller med om att det är för dyrt jämfört med upplevelsen.
/Flugan på väggen
När bajen och dif spelar som skit, för det gör de ju, och biljettpriset hålls konstant, hur förklarar man då publikminskningen?
Biljettpriset bör väl ha något samband med produktens kvalitet, vill man ju hoppas?
Är det inte i själva verket den exakta anledningen till "publikkrisen" det faktum att biljettpriset inte ändras, när affärsidén för klubbarna är att sälja spelare som inte ersätts?
490 kronor är helt makalöst dyrt, det betalar man bara om det är en väldigt speciell match. 36.000 åskådare kräver en hel del marginalare som intresserar sig.
Vad jag kan minnas så kostade motsvarande biljetter ca 450 kr 2003.
Som Adam skriver så har kvaliteten på produkten har försämrats helt klart, men Flugan har ju poänger.
Problemet är att nästa steg är kraftigt minskad efterfrågan på säsongskort.
Samtidigt subventioneras småklubbar vilket innebär,
1. Externaliteter för storstäderna
2. Svårigheter att rekrytera spelare på den inhemska marknaden.
3. Stor outnyttjad kapacitet i allsvenskan som helhet.
btw
Bröndby släppte sin q2 i fredags kväll.
Marknadsintäkterna ökade med 46% under första halvåret.
Publikintäkterna upp med 8%
Resultatet negativt, men fotbollen levererar ju som bekant inga vinster. Lönekostnaderna upp 33%
Tillväxten dock fantastisk, trots lågkonja. En bra produkt säljer.
OH
Å andra sidan kan man ju tänka sig att det långsiktigt lönar sig bättre att anpassa priserna.
Hade det kostat 200 spänn kanske det hade kommit 20 000 på derbyt (även om jag är ytterst tveksam) I så fall hade det kanske blivit lite mer drag och folk hade snackat om att det trots allt är rätt kul att gå på derbyn...
Med tanke på årets derbysiffror är det ju ingen katastrof att djurgården åker ur i år. Tvärtom så kanske det kan skapa lite hausse runt det enda riktiga derbyt som blir kvar;) (Överetablering i Stockholm?)
/Flugan på väggen
Samtidigt vill jag tro att dif:s och bajens prissättning de senaste åren knappast utgjort någon god grund för att skapa lojalitet när det går dåligt, även om jag är fullt medveten om klubbarnas begränsade publikkapacitet och skabbiga arenor.
Är det kanske dags att tänka om prissättningen helt, t.ex. billigare biljetter till derbyn ju tidigare man bokar och sedan progressivt dyrare á la flygbolagen?
Marginalarna kan ju förledas att tro att det är kvalitetsfotboll de bevittnar då det blir fler som delar "upplevelsen" med dem...
Senaste derbyt mellan dif-hif var det väl bara säsongare som betalade fullt pris medan marginalare utnyttjade diverse (desperata) rabatter och gick billigare än de som köpte först.
Adam
Naturligtvis är det så! Att man på sikt skapar lojalitet med gratisbiljetter och 2 för 1-erbjudanden är ju gnaget ett bra exempel på. Med bättre (större) arena kommer förhoppningsvis Hammarby också kunna göra samma sak. (Om man nu får kontrollen över sina egna evenemang)
/Flugan på väggen
Men att singla ut gratisbiljetterna som den enda orsaken till höga/högre publiksiffror hos AIK skulle jag inte vilja göra. När en person väljer att gå från att utnyttja en enstaka gratisbiljett någon match under en viss säsong till att köpa biljett/säsongskort måste det i slutändan finnas ett värde där som gör det hela värt. Annars hade man återgått till gratisbiljetterna eller att avstå helt. Personligen har jag inte fått någon gratisbiljett till en AIK-match från någon det här årtusendet, så jag ifrågasätter om det ens är särskilt vanligt numera.
Dessutom känner jag till flera s.k. marginalare som hellre väljer TV framför att se matchen på plats. Det gör ju att det är extra roligt att t.ex. AIK får ett par tusen åskådare färre medan TV-pengarna som genereras på något sätt landar på den där "mirakelklubben från Kalmar":s bankkonto.
Skicka en kommentar