måndag 5 november 2012

Allsvensk tabell 2012 vs personalkostnader 2011

Allsvenskan 2012 är slutspelad. Elfsborg vann guld och GAIS samt Örebro degraderades till Superettan. Men hur presterade klubbarna i förhållande till sina personalkostnader?

I de stora ligorna i Europa finns det ett mycket tydligt samband mellan storleken på personalkostnader och sportsliga resultat. Anledningen till det är att duktiga spelare vinner poäng åt klubbarna. Och för att kunna ha duktiga spelare i truppen så måste klubbarna få dem att skriva under kontrakt vilket kräver att de erbjuder spelarna det som motiverar dem till det, vilket oftast är pengar i lönekuvertet. De klubbar som har högst löneutrymme har därför bättre möjligheter att vinna fler poäng än andra.

I allsvenskan är detta samband något mindre. Dels beror det på att de finansiella gapen mellan de största klubbarna och de minsta inte är lika stora och dels beroende på att de allsvenska spelarna inte tjänar överdrivet mycket mer än den administrativa personalen. Och eftersom de stora klubbarna har betydligt mer administrativ personal än de mindre så får vi en viss bias i modellen. 

Figurerna nedan visar sambandet mellan de allsvenska klubbarnas personalkostnader så som de var 2011 i förhållande till årets sportsliga prestationer. Även om kostnadsläget har förändrats under 2012 så ger bilden trots allt en hyfsad approximation över hur väl klubbarna har hushållit med sina resurser.

Att Elfsborg blev svenska mästare är ingen större skräll. Under flera år har klubben haft den största budgeten i allsvenskan för sin spelartrupp. Inte heller är det särskillt överaskande att Helsingborg - efter två framgångsrika säsonger - tog ett rejält steg tillbaka i tabellen.

De klubbar som sticker ut som högpresterande är framför allt BK Häcken och IFK Norrköping. Även Åtvidaberg har hushållit väl med sina resurser (jag har skrivit upp 2011 års kostnader i S1 med vad jag anser är troligt). Och så Gefle förstås som för åttonde året i rad med mycket knappa resurser har lyckats behålla sin allsvenska status.

Örebro och GAIS är de klubbar som har presterat mest ineffektivt. Mest överraskande är naturligtvis Örebros stora fall. Klubben har under flera år haft en mycket välbalanserad ekonomi men har inte klarat av att hantera sin spelaromsättning. Det trots att det i stort sätt var samma människor som för ett par år sedan och med mer knappa resurser nådde höga sportsliga resultat.

Vad kan vi förvänta oss av 2013? Erfarenheten säger att BK Häcken kommer att dippa. Lyckas IFK Norrköping behålla momentum så kan de upprepa Örebros framgång från 2010 och sluta på medaljplats för att sedan ta ett eller två steg tillbaka. 

Intressant blir hur de större klubbarna positionerar sig. Klarar de av att öka sina budgetar och på så sätt uppnå en större kontinuitet i det övre skicket? Och vad händer med IFK Göteborg som nu för tredje året i rad har underpresterat i förhållande till sina finansiella resurser?

Den första figuren är uppbyggt som så att sportslig framgång är den beroende variabeln och personalkostnader den oberoende (y=a+bx). Sportslig framgång (y) definieras genom: [-ln(pi,t/(n+1-pi,t))] där n är antalet lag i ligan och p är klubben i:s tabellplacering säsong t. Personalkostnader (x) definieras genom: [ln(Ri,t/Rmedel,t)] där Ri,t är personalkostnader för klubb i säsong t, och Rmedel,t är allsvenskans medel-personalkostnad säsong t. Den andra figuren visar sambandet mellan personalkostnader och inspelade poäng. 

(klicka på bilderna för högre upplösning)



 

25 kommentarer:

Anonym sa...

Bra jobbat! Inte förvånande att det var Häcken och Norrköping som överpresterade i år men det blir nog svårt att hänga sig kvar i övre delen av tabellen i längden.

Anonym sa...

Du skriver att Elfsborg har högst spelarbudget men om inte jag fattar fel här har Malmö störst personalkostnader. Vad består skillnaden av?

OH sa...

MFF har fler administrativt ansrtällda. Stadion är en mycket större apparat. Enligt årsredovisningarna har Elfsborg 50 heltidsanställda. MFF har 101 st.

Tom F sa...

Med i ekvationen bör Sportchefens prestation vara. Hur skicklig är Sportchefen att erbjuda spelare kontrakt som motsvarar deras sportsliga prestation.

En "större" budget än sportslig prestation kan ju faktiskt vara effekten av ett illa skötta förhandlingar av Sportchefen.

Anonym sa...

Ställer mig en smula frågande till Syrianskas personalkostnader. Antingen är de sjukt bra på att förhandla, eller så har de hittat på kreativa lösningar, för inte borde deras trupp vara så där billig?

/Flugan på väggen

OH sa...

Flugan, håller med. Syrianska ser lågt ut. Det gör även Assyriska i S1(Kommer en graf på det också.

Tom, avvikelserna från regressionslinjen rymmer just sådana faktorer, samt en en viss slumpfaktor.

Pohlman sa...

De redovisade siffrorna för Syrianska och Assyriska känns löjeväckande. Med Touma, Arneng och Jawo som ratat förslag från dif, Norrköping och Gefle för ett lag helt utan resurser...

Anonym sa...

Tack för dina inlägg. Ett litet påpekande: axlarna är inte alls loggade som påstås i texten.

Anonym sa...

I rubriken på din blog skriver du:
"the main variable that gives long term assurance of sports successes is the total turnover of the club"

Är det korrekt upfattat att spelarlöner ger ett mått på förväntat resultat i ett kortsiktigt perspektiv?

I denna grafen har du filtrerat bor administrativ personal!
Vad skall räknas bort från omsättning för att kunna bedöma resultat i ett längre perspektiv?

Anonym sa...

Ser ut som om du i de två graferna kastat om lönenivåerna för AIK och IFK Gbg!
I den övre är lönerna i AIK högre än Gbg,i den undre tvärt om.

OH sa...

Du har rätt. IFKG:s data var fel i den nedre grafen, korrat.

Samtliga personalkostnader är med, dvs inkl administrativa. Dessa krävs för generering av matchdags- och sponsorintäkter.

Ang intäkter som en förutsättning för långsiktig sportslig framgång:
Det finns ett samband mellan personalkostnader och sportslig framgång. Sportslig framgång genererar intäkter. Båda två går mer eller mindre hand i hand, men:
Intäkter behövs för att finansiera spelartruppens personalkostnader. Är kostnaderna högre än intäkterna så måste klubbarnas skaffa pengar på andra sätt, t.ex sälja spelare eller ha externa kapitaltillskott.

En bättre förmåga att generera intäkter än konkurrenterna är med andra ord en bättre försäkring för framgång än personalkostnader explicit.

Anonym sa...

spsmw [url=http://drdrebeatsuksales.co.uk]dr dre beats[/url] afnru http://drdrebeatsuksales.co.uk ummot [url=http://beatsbydreukforsales.co.uk]cheap beats by dre[/url] uiwwo http://beatsbydreukforsales.co.uk ygumm [url=http://cheapdrebeatsuksale.co.uk]beats by dre[/url] cedpc http://cheapdrebeatsuksale.co.uk pnjsi [url=http://cheapestbeatsheadphones.co.uk]beats outlet[/url] yrqmy http://cheapestbeatsheadphones.co.uk ofeaz [url=http://cheapestdrebeats.co.uk]cheap beats by dre[/url] bqbbm http://cheapestdrebeats.co.uk trycw [url=http://cheapdrebeatssale.co.uk]beats by dre[/url] arvpo http://cheapdrebeatssale.co.uk xjhh

Anonym sa...

sfwzm [url=http://www.givebeatsbydre.com]cheap beats by dre[/url] mympd http://www.givebeatsbydre.com jfqud [url=http://www.givedrdrebeats.com]beats by dre[/url] rtslk http://www.givedrdrebeats.com yjlaa [url=http://www.savedrdrebeats.com]beats by dre[/url] yqart http://www.savedrdrebeats.com phwpt [url=http://www.paybeatsbydre.com]beats by dre cheap[/url] hlsdz http://www.paybeatsbydre.com bxijc [url=http://www.paycheapbeatsbydre.com]beats by dre[/url] glltx http://www.paycheapbeatsbydre.com vojj [url=http://www.beatsbydrelo.com]beats by dre[/url] zxtov http://www.beatsbydrelo.com fsmem

Anonym sa...

obq [url=http://www.beatsbydrename.com]Dr Dre Beats[/url] ssv http://www.beatsbydrename.com boo [url=http://www.cheapbeatsbydrelo.com]Dr Dre Beats[/url] ynm http://www.cheapbeatsbydrelo.com btc [url=http://www.drdrebeatswe.com]Cheap Beats By Dre[/url] tcm http://www.drdrebeatswe.com kbu [url=http://www.cheapbeatsbydrewe.com]Cheap Beats By Dre[/url] pdw http://www.cheapbeatsbydrewe.com ylx [url=http://www.beatsbydrewe.com]Beats By Dre[/url] yzc http://www.beatsbydrewe.com bno

Anonym sa...

dod [url=http://www.hollisteroutletnamee.com]Hollister Clothing[/url] tfs http://www.hollisteroutletnamee.com ize [url=http://www.hollisterjeansname.com]Hollister Clothing[/url] fyp http://www.hollisterjeansname.com vgz [url=http://www.hollisteroutletname.com]Hollister Jeans[/url] vau http://www.hollisteroutletname.com eoq [url=http://www.hollisterjeanswe.com]Hollister Clothing[/url] cxh http://www.hollisterjeanswe.com uzk [url=http://www.cheapbeatsbydrename.com]Hollister Clothing[/url] fel http://www.cheapbeatsbydrename.com psw

Anonym sa...

oxc [url=http://www.cc-bc.com/montblanc.html]Mont blanc[/url] gca http://www.cc-bc.com/montblanc.html eiy [url=http://www.cc-bc.com/cheap-jordans.html]Cheap Jordans[/url] kya http://www.cc-bc.com/cheap-jordans.html lkt [url=http://www.Gillians.com/celine-handbags.html]celine handbags[/url] bua http://www.Gillians.com/celine-handbags.html hdx [url=http://www.Gillians.com/nikeairmax.html]nike air max[/url] oln http://www.Gillians.com/nikeairmax.html qpn [url=http://www.jsecomputers.com/cheaperdrdrebeats.html]beats by dre[/url] gyw http://www.jsecomputers.com/cheaperdrdrebeats.html nzk [url=http://www.Gillians.com/christianlouboutinshoes.html]christian louboutin outlet[/url] zmp http://www.Gillians.com/christianlouboutinshoes.html ier

Anonym sa...

IusBau [url=http://louisvuittonoutlet-4u.co.uk]louis vuitton handbags[/url] xHvR http://louisvuittonoutlet-4u.co.uk pYsE

Anonym sa...

VxiWrc [url=http://nblouisvuittonoutlet.com]louis vuitton handbags[/url] hIgM http://nblouisvuittonoutlet.com CngPfw [url=http://nblouisvuittonsale.com]louis vuitton outlet[/url] pWxJ http://nblouisvuittonsale.com eQzL

Anonym sa...

TlrFlx [url=http://beatsbydretou.co.uk]beats by dre uk[/url] iHbE http://beatsbydretou.co.uk JktZlp [url=http://drebeatstou.co.uk]dr dre beats[/url] wEcU http://drebeatstou.co.uk JsbTnd [url=http://beatsdrdretou.co.uk]beats dr dre[/url] xUuM http://beatsdrdretou.co.uk BuuDhy [url=http://drebeatssolotous.co.uk]dre beats headphones[/url] yUjZ http://drebeatssolotous.co.uk yHtL

Anonym sa...

JwrLyw [url=http://drebeatsmu.com]drebeatsmu[/url] uXtU http://drebeatsmu.com RmvRyw [url=http://custombeatsbydremu.com]custombeatsbydremu[/url] jSrZ http://custombeatsbydremu.com KbvTym [url=http://monsterbeatsmu.com]monsterbeatsmu[/url] fRoZ http://monsterbeatsmu.com RaqThb [url=http://monsterbeatspromu.com]monsterbeatspromu[/url] hWcM http://monsterbeatspromu.com dRzY

Anonym sa...

hzt[url=http://beatsbydread.com]Beats By Dre[/url]naz http://beatsbydread.com bgu [url=http://mulberrybagsan.co.uk]Mulberry Outlet[/url] sio http://mulberrybagsan.co.uk xid [url=http://louisvuittonaf.com]Louis Vuitton Outlet[/url] vzr http://louisvuittonaf.com zvz [url=http://beatsbydreaf.com]Dre Beats[/url]kli http://beatsbydreaf.com yky [url=http://www.celinebags-good.com]Celine Handbag [/url]wmy http://www.celinebags-good.com kxq [url=http://airmaxnewnike.com]Air max[/url] sik http://airmaxnewnike.com zsu

Anonym sa...

aaizti http://www.capemaycitypolice.com/louisVuittonHandbags.html kfjrbh http://www.capeMayLinen.com/louisVuittonOutlet.html fvvvfe http://www.oceancityseafood.com/louisVuittonOutletb.html hravpx http://maryhelverson.com/nikeairmaxcheap.html dksttv http://capeMayLinen.com/cheapnikeshoes.html tmbxbv [url=http://www.capemaycitypolice.com/louisVuittonHandbags.html]louis vuitton bags[/url] fmcwf [url=http://www.capeMayLinen.com/louisVuittonOutlet.html]louis vuitton handbags[/url] jnxzu [url=http://www.oceancityseafood.com/louisVuittonOutletb.html]louis vuitton outlet[/url] hkygn [url=http://maryhelverson.com/nikeairmaxcheap.html]cheap nike shoes[/url] mzifou [url=http://capeMayLinen.com/cheapnikeshoes.html]air max[/url] djox

Anonym sa...

gpwosf http://www.chancemccann.com/celinebag.html gkxkxz http://maryhelverson.com/nikeairmaxcheap.html hajipo http://www.capemaycitypolice.com/louisVuittonHandbags.html bgfbtr http://www.capeMayLinen.com/nikeairmax.html fvwemz http://maryhelverson.com/cheapnikeshoesc.html amarja [url=http://www.chancemccann.com/celinebag.html]celine bags[/url] utshc [url=http://maryhelverson.com/nikeairmaxcheap.html]cheap air max[/url] oksii [url=http://www.capemaycitypolice.com/louisVuittonHandbags.html]louis vuitton handbags[/url] nznbp [url=http://www.capeMayLinen.com/nikeairmax.html]air max[/url] uprrzz [url=http://maryhelverson.com/cheapnikeshoesc.html]air max[/url] glhv

yanmaneee sa...

vans shoes
balenciaga trainers
nfl jerseys
air max 90
balenciaga
timberland outlet
air jordan
hogan outlet online
supreme clothing
ferragamo sale

yanmaneee sa...

hermes bag
nike air max 2017
kd 12
nike air max 97
russell westbrook shoes
supreme hoodie
balenciaga speed
hermes handbags
kyrie 6
supreme hoodie