onsdag 13 juni 2012

Premier League - cash bonanza

Budgivningen om sändningsrättigheterna till Premier League i Storbritannien är färdig. Idag presenterade Premier League resultatet av auktionen. Som jag skrev i detta inlägg utökade ligan antalet matcher som kanalbolagen får sända live i TV från 138 till 154. Antalet paket som kanalbolagen skulle buda på skulle därmed öka från sex till sju.

Konkurrensen om rättigheterna var stenhård. Sky lyckades försvara sin marknadsledande position och lade beslag på de fem paket (som bolaget maximalt fick köpa) vilket ger dem rättighet att sända 116 matcher. Men det kostade. I en analys av BSkyB gjord av Goldman Sachs i vintras prisades en ökning på 20% i priset för sändningsrättigheterna. Det blev mycket mycket mer än så.

Under den nuvarande perioden betalar Sky tillsammans med Espn £1.8 miljarder för de 138 matcher som sänds per säsong. Den nya treårsperioden som startar säsongen 2012-13 kostar Sky och Brittish Telecom £3.018 miljarder. Det betyder att ligan får £1 miljard per säsong från betal tv abonemang. Utöver det kommer även ett par andra paket (icke live) att säljas, bland annat "Match of the Day highlights". Idag betalar BBC £170 miljoner för denna rättighet. Figuren nedan visar den enorma utvecklingen som Premier League har haft på sina sändningsrättigheter sedan starten.


I höst kommer ligan att sälja sändningsrättigheterna till de kanalbolag som sänder ligan utanför de brittiska öarna. Det är inte orimligt att värdet på dessa fördubblas från nuvarande period. Det skulle i såfall innebära att Premier Leagues intäkter från sändningsrättigheter når £2 miljarder per säsong.

Så vad innebär det? De engelska klubbarnas köpkraft ökar markant. Vi kan förvänta oss ett talanginflöde till Premier League från de andra europeiska ligorna. Detta talanginflöde kunde dock ha varit än större om nu inte ligan hade infört home grown regelverket. Jag skrev om det i detta inlägg. En del av pengarna kommer därför att bara cirkulera internt inom det engelska ligasystemet utan att arbeta särskillt effektivt.

Spelarna kommer naturligtvis att få den största delen av pengarna. Konkurrensen mellan klubbarna om stjärnornas signaturer kommer i kombination med de ökade intäkterna att orsaka en löneinflation.

Vi kommer troligtvis att se en ökad transferaktivitet redan under de närmast kommande transferfönstren eftersom klubbarna vet om att högre intäkter är på väg och kommer därför att prisa in dessa i de spelarkontrakt man förvärvar.

Eftersom TV intäkterna distribueras till samtliga klubbar i Premier League så kommer kostnaden att degraderas från ligan att öka dramatiskt. Det kan leda till stora överinvesteringar bland de klubbar som kämpar för att undvika nedflyttning. Ligan kommer därför troligtvis att öka storleken på de fallskärmsbetalningar som man betalar till de klubbar som degraderas. Det innebär att de degraderade klubbarna kommer att få betydligt större resurser än de klubbar som de möter i Championship och som saknar dessa intäkter. Det är därför inte helt omöjligt att vi kommer att få se färre nya klubbar i Premier League. Vill det sig riktigt illa så är man på väg mot en i praktiken stängd liga med ca 26 klubbar som roterar på de 20 platser som Premier League består av. 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nästa förhandling kommer det nog ut ännu fler matcher...

Tur för Viasat att de förlängde det svenska avtalet innan den här budgivningen satte index. (Även om de fick köpa ut Medge Consultings option till förlängning)

/Flugan på väggen

OH sa...

Håller med, Viasat var verkligen heta på gröten. Med all rätta.

Anonym sa...

Till OH
Kapar tråden..

Hammarby på rätt väg...
Tycker att bokslutet 2011 är bättre än förväntat och det var ett tag sedan senast du gick igenom siffrorna grundligt för klubben så dags för en uppdatering kanske =)

http://oldham.cmsport.se/_upload/se/hammarbyfotboll/Dokument_%C3%A5rsm%C3%B6te_2012/arsredovisningHammarbyFotbollIF2011.pdf

/Peter