För bara ett par veckor sedan vann Slask Wroclaw den polska
ligan i rafflande toppstrid där hela 5 lag hade chansen på titeln
med endast två omgångar kvar. Slask har genomgått en smått sensationell metamorfas. Så sent som för sex år sedan var klubbens intäkter mindre än motsvarande tre miljoner kronor per år. Om ett par månader ska man alltså föröka kvala in till Champions League.
Wroclaw som är belägen i sydvästra Polen är en av värdstäderna för Euro2012. Stadens största och mest meriterade fotbollslag heter Slask Wroclaw och grundades 1947. Man har spelat 33 säsonger i den högsta divisionen och under slutet på 70 talet samt början av 80 talet hade man sin mest framgångsrika period med ett polskt mästerskap, två silver- och två bronsmedaljer samt en seger i den polska cupen. I Sverige känner vi mest till Slask efter att klubben slagit ut GAIS i UEFA cupens första omgång säsongen 1975-76. Under de senaste decennierna har Slask Wroclaw upplevt en tung period och så sent som 2005 spelade klubben i den tredje divisionen. Klubben ägdes av flera olika privata intressen där ingen lyckades samla kraft och energi för en gemensam strategi. Men det skulle komma nya tider.
Wroclaw som är belägen i sydvästra Polen är en av värdstäderna för Euro2012. Stadens största och mest meriterade fotbollslag heter Slask Wroclaw och grundades 1947. Man har spelat 33 säsonger i den högsta divisionen och under slutet på 70 talet samt början av 80 talet hade man sin mest framgångsrika period med ett polskt mästerskap, två silver- och två bronsmedaljer samt en seger i den polska cupen. I Sverige känner vi mest till Slask efter att klubben slagit ut GAIS i UEFA cupens första omgång säsongen 1975-76. Under de senaste decennierna har Slask Wroclaw upplevt en tung period och så sent som 2005 spelade klubben i den tredje divisionen. Klubben ägdes av flera olika privata intressen där ingen lyckades samla kraft och energi för en gemensam strategi. Men det skulle komma nya tider.
2002 valdes Rafał
Dutkiewicz till staden Wroclaws president och blev omvald 2006 samt
2010. Kultur har alltid legat Dutkiewicz varmt om hjärtat och det
första han tog sig an var att försöka få världsutställningen
expo-2010 till staden. När det inte lyckades sökte man på nytt med
en kandidatur för 2012 men återigen föll man bort. Denna gång
redan i den första omröstningen som ägde rum i november 2007.
Istället vände presidenten blickarna mot det europamästerskap som
Polen planerade att söka och efter ett politiskt rävspel blev
Wroclaw en av de fyra polska städerna som står värd för Euro
2012. Det var ett något kontroversiellt beslut eftersom Krakow var
det mer naturliga valet i södra Polen och som dessutom hade ett
framgångsrikt fotbollslag i Wisla Krakow som hade kunnat utnyttja
faciliteterna även efter mästerskapen.
Men Dutkiewicz och Wroclaw
nöjde sig inte med att projektera en ny arena för 40 tusen
åskådare. Staden vände sig till Slask Wroclaw privata ägare och
köpte ut dem för att sedan bygga upp klubben från grunden. Under stadens vingar och
investeringar har Slask genomgått en metamorfos. 2008 var man
tillbaka i den högsta divisionen och efter två mellansäsonger med
en 6:e respektive 9:e plats så kom man på en andra plats säsongen
2010-11. Klubben har även utvecklats mycket starkt på
marknadssidan och bilden nedan visar tillväxten i intäkterna.
Klubbens framgångar under
de senaste åren har inte varit fria från kontroverser. Andra
klubbar och deras supportrar har till viss del ifrågasatt den
skattesubventionerade finansieringen. Fansen stör sig över att
deras skattepengar går till att finansiera motståndarna så att de
kan vinna mot deras egna lag. Men samtidigt så har Slask Wroclaws
framgångar höjt konkurrensen och kvaliteten i ligan vilket har
tvingat andra klubbar att uppgradera sig själva. I årets upplaga av
Uefa Europa League kvalificerade sig både Legia Warszawa och Wisla
Krakow till sextondelsfinal.
Staden har dock kanske
ändå varit pragmatiska. För att minska kritiken och höjda
röster mot att skattebetalarnas surt förvärvade pengar går till
att finansiera ett fotbollslag så har man sålt en del av klubben
till en privat delägare. I april 2009 köpte den polske
mediemagnaten Zygmunt Solorz hälften av klubbens aktier.
Vilka observationer kan man
då notera i denna berättelse?
Till att börja med så är det långt ifrån säkert att privatägda klubbar är de mest effektiva. Under flera år hade klubben drivit på ett ganska mediokert sätt. När väl staden köpte ut de privata ägarna och tillförde kapital så började klubben att växa ordentligt. Efter att ha lagt en stabil grund så hittade man en stark ägare som kunde ta över den operativa rollen.
Inte sällan pratas det om vilka organisationsformer som ska vara bäst för fotbollen och vilka som bör regleras bort. Men för att fotbollen ska utvecklas och bli bättre så behövs det både kunskap och kapital. Man bör vara öppen för alla möjliga typer av finansiering och de organisationsformer som krävs för detta. Stänger man ute möjligheterna genom regleringar så kommer man att till slut ha väldigt få klubbar som kan konkurrera på den högsta nivån i respektive liga.
Fallet med Slask Wroclaw är också ett typexempel på vilka positiva effekter som värdskapet för ett mästerskap kan ha på den inhemska fotbollen. Euro 2012 kommer att bli en kostnad för samtliga polska skattebetalare.
De som är intresserade av fotboll får åtminstone lite skatteåterbäring tillbaka tack vare högre upplevd kvalitet.
Det som också är värt att notera är att det i ännu ej kommersiellt välutvecklade ligor finns möjligheter för klubbar utanför den etablerade skaran att ta sig till toppen. Inträdesbarriärerna dit är inte överdrivet stora som de är i de allra största fotbollsligorna i Europa. Det krävs dock kunskap och en del startkapital, förstås.
Under väldigt många år har de två polska giganterna Legia Warszawa och Wisla Krakow försökt att kvalificera sig till i första hand Champions League. Wisla har t.ex. bränt sju försök under bara 2000 talet och ironiskt nog var det Lech Poznan som 2010 blev den första polska klubb att kvalificera sig till ett gruppspel. Denna gång i UEFA Europa League. Kanske blir det också Slask Wroclaw som blir den första polska klubben sedan Legia Warszawa (slutet av 90 talet) att kvalificera sig till det åtråvärda gruppspelet i Champions League. Hur stora var oddsen på det för sex år sedan?
Under året har statskapitalismen fått en del uppmärksamhet, i första hand tack vare den starka tillväxten i Asien. The Economist hade i januari en bilaga som avhandlade ämnet. En av svagheterna var att staten godtyckligt väljer ett fåtal företag som de investerar i. Kapital och kompetens koncentreras därför hos väldigt få och gigantiska företag där de förvaltas mindre effektivt. Båda dessa resurser hade kunnat användas mer effektivt utspritt bland fler privata och mindre företag som idag har svårt att växa. De upplever problem att finansiera och rekrytera kompetens.
Kanske är fallet så i Wroclaw. Det är inte helt omöjligt att stadens subventioner till Slask Wroclaw kan ha skapat negativa effekter till den övriga regionala marknaden för professionell sport. Slask Wroclaw konkurrerar i första hand inte om samma supportermålgrupp med de andra klubbarna i den polska elitfotbollen. Däremot så konkurrerar klubben med andra sporter i regionen. I staden finns även den anrika multisektions klubben Grunwald Wroclaw som genom åren haft framgångar inom främst basket och handboll. Handbollslaget som var mycket framgångsrika under början av 80 talet med tre polska mästerskap degraderades till den andra divisionen i samma veva som Slask Wroclaw började göra avtryck i seriesystemet. För två år sedan sålde man till slut sin plats i andra divisionen vilket symboliserade slutet för professionell handboll i regionen.
Men vad vet jag. Till skillnad från bl.a. tillverkningsindustrin så kanske denna kostnad uppvägs genom nyttan i att stadens invånare åtminstone har klubb att vara stolta över istället för en handfull halvmediokra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar