Det som kan vara av intresse under 2012 års första kvartal är att AIK gjorde en profilrekrytering i form av Celso Borges som anslöt som free-agent strax efter årsskiftet. Förvisso behövde klubben inte betala någon övergångssumma men det betyder inte att spelaren är gratis för det. Ett utgående innebär att spelaren äger sitt marknadsvärde vilket innebär att om han är tillräckligt talangfull så kommer efterfrågan på hans signatur att driva upp värdet på det personliga kontraktet.
Det är också det som har hänt i samband med denna rekrytering. AIK:s personalkostnader under det första kvartalet ökade med 7.9 miljoner kronor vilket till största del kan förklaras genom den sign-on fee som man fick betala till Celso Borges. Det gör också att klubbens resultat för perioden ser svagare ut. Men precis som jag skrev i min analys av AIK:s tredje kvartal 2011 så kan klubben börja att ta höjd för högre intäkter som man kommer kunna tillgodoräkna sig från och med säsongen 2013 och flytten in på den nya arenan i Solna.
Samtidigt är det här ett lysande exempel på den alternativkostnad som uppstår när fotbollsklubbar säljer spelarkontrakt för större summor. I de flesta fall har de spelare som är aktuella för export de som har nått en så pass hög nivå att spelarnas lön är lägre i förhållande till deras prestation. Så när dessa spelarkontrakt säljs så uppstår ett talangunderskott i truppen vilket oftast skapar ett rekryteringsbehov. Och för att lösa det behovet vill klubbarna gärna hitta spelare som har förhållandevis goda dokumenterade kvalitéer. Dessa kvalitéer är också det som kostar eftersom spelarnas talang inte är någon hemlighet på marknaden. Den är observerad av väldigt många andra klubbar också. Men dessa förvärv är också förenade med risk. Det är inte säkert den rekryterade spelaren presterar lika bra i sin nya omgivning. Så det är dessa kostnader som klubbarna hela tiden måste försöka att minimera. Ett sätt är att försöka hålla nere spelaromsättningen så väl det går.
Figuren nedanför visar en jämförelse av det första kvartalet under de tre senaste åren.
I övrigt kan vi notera att intäkterna från sponsorer och marknad har ökat med nästan tre miljoner kronor jämfört med det första kvartalet 2011, från 10.5 miljoner till 13.1 miljoner vilket till största del förklarar ökningen i rörelseintäkterna. Försäljningen av Kevin Walker till GIF Sundsvall, tillsammans med ett utbildningsbidrag för annan spelare inbringade lite drygt en halvmiljon kronor i transferintäkter.
8 kommentarer:
Intressant. Har du någon aning om de förnyat några kontrakt sedan Q1 2011? Det ska bli intressant att se på Q2 vad som var sign on och vad som är löneökningar. I vilket fall som helst kommer de med största sannolikhet känna sig tvungna att investera till sommaren. Anfallet ser verkligen mediokert ut.
/Flugan på väggen
Bra och intressant skrivet som vanligt!
AIK har gjort förlängningar med Viktor Lundberg, Per Karlsson, Niklas Maripuu, Niklas Backman och Martin Lorentzon
Även Milo har fått en löneökning.
Finns det någon sammanställning om hur spelet på nya stadion borde påverka AIKs ekonomi.
Det är ju inte precis utsålt så ofta på Råsunda. Bygger det på att folk ska vara nyfikna på nya stadion? I så fall pratar vi ju en engångseffekt.
Är det normalt att laget redan två år i förväg använder intäkter för 2013?
Enligt egna arenarapporten handlar det om 14mkr högre intäkter från matchdagen vid samma publiksnitt. Tack vare de exklusiva platserna på arenan som man anser sig kunna sälja till en viss del.
Anonym 10 maj,
kolla gärna hur Rangers gjorde med framtida säsongskortspengar.
Synd på dumma Malmö FF bara.
Det är något jag gärna skulle vilja läsa här, om ens det är möjligt, en vettig förklaring exakt vad det är Rangers gjort, och hur dom ska ta sig ur det. Blir det till att sälja något till staden???
Robert
Rangers har väl inte gjort mycket mer än andra klubbar. De har dock haft en latent skattetvist som man hade hoppats vinna men till slut förlorade. Det var väl i slutändan det som sänkte klubben.
Det finns två vägar för Rangers. En ny ägare tar över klubben, kommer överens om med de som äger skulderna att betala dem ca 20pence/£ och på så sätt börja om. Ett annat tänkbart scenario är att nuvarande bolaget som driver klubben inte får någon ny ägare, går omkull. Ett nystartat bolag tar över driften. Det sistnämnda tror jag kräver förbundets godkännande vilket inte borde vara omöjligt då skottska ligan utan Rangers blir ganska profillös.
Så det som pågår nu, är bara ett spel där varje inblandad part vill förlora så lite pengar som möjligt. Och nya potentiella ägare vill naturligtvis lägga så lite pengar som det bara går på gamla skulder. Det är pengar som inte skapar värde för framtiden.
Thank you for a very interesting article. I greatly appreciate the time you take to do all the research to put together your posts. I especially enjoyed this one!!
Rekrytering Sundsvall
Skicka en kommentar