torsdag 11 mars 2010

caps and floors

När NFL säsongen återigen drar igång igen gör man det utan lönetak. Spelarfacket och ligan är inte överens och i det förra avtalet som löper ut efter 2010 finns en klausul som säger att ifall parterna inte var överens om ett nytt avtal innan 2010 började, så skulle sista året på avtalet vara oreglerat. Det många glömmer bort är att det även finns lönegolv. Lönetaket ligger omkring 64% av "revenue-sharing-income" och lönegolvet är ca 56% av densamma. Det betyder att klubbägarna måste spendera minst 56% av de centralt distribuerade pengarna på spelarlöner.

Det behöver man dock inte göra under 2010. Och eftersom "football-socialism" inte straffar mediokerhet med degradering så kan vi förvänta oss att många ligalag kommer att passa på och minimera sina lönekostnader. Eftersom det utanför NFL inte finns någon större konkurrens om spelarnas signaturer så får de sämre free-agents vackert acceptera de låga bud de kommer att erbjudas.

För klubbägarna gäller, hellre medioker med högre profit än halvbra med lägre profit. Kanske Inte helt optimalt för konsumenterna, men hur många mindre klubbägare (nettointäktsmottagare) behöver bry sig under 2010 när det finns ett stort revenue-sharing-program på plats?

19 kommentarer:

Anonym sa...

Nog att jag gillar NFL, även om det var länge sedan mina 9ers var på topp, men jag hade hoppats på Bajen-graferna, när kommer de? med ett utvecklat resonemang om var och när det barkade åt h-e.

/CityBajare

Anonym sa...

I avsaknad av noter till Bajens resultat- och balansräkning för 2009 sitter jag med samma önskan som CityBajare. Rekapitulerar nyckeltalen som presenterades här efter förra bokslutet:

"Några av 2008 års nyckeltal. 2007 års siffror inom parantes. Med reservation för avrundningsfel mm.

Matchintäkter: 24.6 msek (34.8msek)
Marknadsintäkter: 25.5 msek (21.5msek)
Souvenirer: 9 sek (9msek)
Spelarförsäljningar: 20 msek (5.8msek)
Övrigt*: 19.2 msek (16.1msek)

Totalt intäkter: 98.5 msek (86.4msek)
Kostnader: glömmer gärna över natten...

Resultat före skatt 3 msek. (-4.5msek)
Balanslikviditet: 0.92

* Här ingår TV intäkter (8.7msek), uthyrning av spelare (6.7msek), och annat oidentifierat "godis".

Tompa sa...

Prisdumpning av löner i NFL skadar sporten på lång sikt. Lönsamt på kort sikt.

Anonym sa...

Tompa finns det någon konkurrens???? Någon som kan ta spelarna fårn NFL.

Varför skulle det vara skadligt.
För vem åskådarna eller spelarna eller ägarna?

Möjligtvis att du kan få en aningen sämre produkt men då kanske de kommer inte nya franschise företag på marknaden och ser att aha här kan vi göra en profit!

Tompa sa...

Det är skadligt för produkten amerikans fotboll. Om kvalitén sjunker kommer fans se sig om ett en ny sport att fylla luckan med. Där skulle "soccer" kunna plocka marknadsandelar bland flera.

Skadligt för publiken (kvalitén sjunker) och ägarna (kunden är ju publiken).

Anonym sa...

Absolut men samtidigt är ju AF största sportsen i USA det jag menar är att det inte är så stor risk för som i alla sporter där man gör buisness kommer det komma in nya företag tror inte riktigt man behöver ett golv. åt andra hållet kan detta ge ett sving uppåt åt att man kan ge sämre spelare mindre betalt och mer över till bättre spleare.

I ärlighetens namn tar väl soccer mer och mer för varje år från alla sporter, det lätta med soccer är att det är billigt och simpelt och är svinstort redan och survar på sin egna våg plus att folk ser buisness i fotboll. AF kan inte växa så mycket mer är ingen bra exportvara precis medans fotboll är extremt lättöverförlig (se någon länk som OH gav med Prremier Leauge i Indien och värdet på ett lag).

Antar att NFL likt NHL har en ledning som bestämmer, om de har liten hjärna ser de till att fler lag ansluter eller möjligtvis flyttar för att profitmaximera sporten, genom att få investerare vilket kommer skapa en domino effekt med högre löner bättre kvalitet. Då det finns marknadsandelar att slåss om

Frågan är dock hur snabbt ledningen agerar och hur de reagerar.
Aight tompa?

Mr H

Tompa sa...

Absolut, vi är överens!

OH sa...

CityBajare och Anonym
Till mitt försvar ska sägas att nfl inlägget tog ca 5 min från idé till "klar" :-)

Det andra är mer mentalt påfrestande.. men SENAST måndag morgon.

Men börja med att läsa nedan. "Baby-steps" som gav mindre och mindre utrymme till misstag.

http://bit.ly/9cpQS0

Anonym sa...

Kvaliteten på sporten sjunker antagligen inte nämnvärt inom överskådlig framtid, då det är en nationalsport.

/Flugan på väggen

Tompa sa...

Ramlade över denna heta debattartikel. Det intressanta är kommentarerna, där många föreslår att de Allsvenska klubbarna ska bryta sig ur SvFF och starta en egen liga. Likt Håkan Loob undersöker på uppdrag av de största svenska ishockeyklubbarna.

Hur skulle en sådan ny liga fungera ur ett ekonomiskt perspektiv? Vem äger produkten svensk fotboll?

Tompa sa...

Artikeln:
http://www.newsmill.se/artikel/2010/03/11/svenska-fotbollf-rbundets-opportunism-r-ett-hinder-i-kampen-mot-huliganism?page=1

Anonym sa...

Ingen äger produkten "svensk fotboll". Du kan själv starta en egen liga sedan vet jag inte riktigt hur det ser ut med UEFA dock, om tillgång till CL och E. cupen där kan säkert någon annan tjöta bättre.

Problemet med Allsvenskan är att det bara kanske är 5 lag som vill bryta sig ut eller snarare gynnas ekonomiskt av att bryta sig ur resten av lagen mår gasnska bra av de ekonomiska fördelnings nycklarna som existerar och bryr sig inte om att allsvenskan är en skitkass liga.

Om mot förmodan de tolv lagen i allsvenskan går ihop kommer det antagligen föra en diskussion med SvFF, för det skulle betyda att SvFF skulle förlora allt kontroll om regler osv men detta är ett jättearbete! och som sagt finns det ingen incitament blan de icke 5 att skapa en sådan liga.

En uttråkad, Mr H

Adam sa...

// OH

1) Hur ser du på Red Knights möjligheter på att ta över MUFC, det har du kanske kommenterat någonstans?

2) Och nu väldigt spekulativt (...), om 1) händer, vad tror du implikationerna skulle bli om fotbollens största kassako plötsligt skulle föra över sitt fokus till enbart nyttomaximering snarare än en sorts balansgång mellan vinst- och nyttomaximering?

Frågan är också lite om den amerikanske leprechaunen egentligen gjort något annorlunda sedan han tog över klubben jämfört med sina föregångare och sina konkurrenter...

Anonym sa...

OH, lite forsättningsfrågor på Adam

borde det inte vara i Manchesters intresse att vinstmaximera på lång sikt, det "fansen" är arga över är väl att en del av profiten går till att betala lånen.

Summan av kardemumman borde väl vara att klubben sköts på ett exemplariskt sätt, bara det att vinsten inte återinvesteras till fullo i klubben och att Man U "betalar" Glazers ränta.

Annars borde väl "fansen" vara glada hur Glazaer har byggt Man U? Vad skulle R.K kunna göra annorlunda.
(För mig att jag läst något i stil med att det är bra om en toppklubb profitmaximerar, då det även har möjlighet att nyttomaximera)

Mr H

Adam sa...

// Mr.H.

Ja, samtidigt som Real Madrids CL-debacle med den "oersättlige" Ronaldo i laget så tuffar MUFC komfortabelt vidare med Rooney. Man kan ju undra hur det sett ut med Florentino Perez i United. Det är ju inte nödvändigtvis så att allt blir bättre bara för att man får lite pengar.

Vad skulle Red Knights göra annorlunda?

De skulle kunna komma in med en massa flummiga idéer om att en spelare i en annan klubb är värd 1 miljard kronor och man bara MÅSTE ha honom, och tro allt finansierar sig självt genom ännu flummigare idéer om tröjförsäljning i yttre mongoliet.

Kritiken mot Glazers är ganska löjeväckande med tanke på att deras belackare både hunnit starta andra klubbar och bära andra lags färger...

OH sa...

En befogad fråga, svår och svara på.

1) skulle klubben bli bättre på planen eller kommer man att betala "överpriser" på talang som inte är bättre?
Mer pengar kan ju fakrtiskt resultera i en slappare hållning och ett mer menlöst slösande.

2) Även red knights borde rimligtvis ha ett avkastningskrav? Även om finansieringsstrukturen blir annorlunda så kommer de behöva leverera till sina investerare på ett eller annat sätt.

Så, många oroar sig för dagens avkastningskrav som beräknas på ca 1 miljard.

Skulle RedK köpa för £1.5miljarder så fixeras ju avkastningskravet (vad det nu blir) på en nivå 0.5miljard högre än det nuvarande.

MrH, hittills har ju Glazer regimen outperformat den föregånde regimen sett till sportsliga resultat. Även profit så klart.

Jag förstår dock att de pengar som "lämnar fotbollen" sticker i ögonen. Å andra sidan hade de drivit löneinflationen än mer om de var kvar i systemet. Så det är egentligen ett moment 22 resonemang och det känns lite som att det alltid kommer att finnas något att gnälla på oavsett. Egentligen inget nytt under solen.

Anonym sa...

Adam det är ju den sportsliga ansvariga som är ansvarig för sportsliga resultat är inte riktigt rätt att jämföra med Spaninen då de ligger på en helt annan ekonomiskt verklighet, med lägre skatt, suspekta affärsuppläggningar o.s.v där det egentligen inte finns något som helst ekonomiskt krav då det egentligen inte är någons pengar det är ju en medlemsklubb, alla vet att demokrati inte ger "best option" utan ger "medianens" vilja. Plus att ledningsstrukturen ser annorlunda ut med tveksamma tillsättningar av "sportsliga" kunniga.

Om jag kommer ihåg rätt har Manchester United återinvesterat 67mijljoner pund av de 80 de fick av CR9.
Ang. CR9 hade man inte sålt honom om värdet av försäljningen hade understigit 80 miljoner £ i sportsliga och ekonomiska förluster, tror att OH var innne på det någon gång.

Frågan är hur omvärlden reagerar på att ett lag profitmaximerar begär man mindre pengar för sina spelare när en klubb säljer för att man vet att de inte betalar löjliga summor? Sedan ligger väl det sportsliga utanför Glazers händer de har väl bara hand om ekonomin (marknadsföring strategier osv.) och lämnar de sportsliga till Ferguson & Co. Allt annat vore dumt. Se idiotköp som enligt rykten Roman A har gjort till Chealski!
Dagens toppfotboll är väl också att man värderar spelaren inte bara till sportslig prestation utan även ekonomiskt inkomstkälla till klubben exempelvis Zlatan inte så mycket sportsligt bättre än Etoo men marknadsföringsvärdet går ej att jämföra.

Mitt resonemang ligger på om man får bort eventuella PIK lånen så ser det mycket bättre ut vilket borde vara möjligt sedan är min stora fråga truppen som är lite till åldern som diskussionen fördes med Elfsborg, här har åldern än mer betydelse än i Allsvenskan. Kanske inte närmsta året och inte året efter det men där efter så ser det riktigt risigt ut måste jag säga.
Man har ju haft en bas i Man U som börjar bli gammal eller vill vidare/söker nya utmaningar.

Mr H

Anonym sa...

Är inte detta ännu ett bevis på otillräcklig kompetens bland ledning i allsvenskan, givet så klart att de inte har en klausul i kontraktet.

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotbollsbladet/sverige/allsvenskan/kalmar/article6770890.ab

Om det inte är standard att införaen klausul i kontraktet som säger att man får bryta det vid eventuell lagöverträdelse, där fängelsestraff är att vänta eller någon typ av uppförande klausul är väl ledarna kanske inte så begåvade!
Kan inte vara svårt för varken spelaren eller klubben att acceptera: För ingen säger väl "nej jag vill itne skriva på kontraktet för jag tänker begå ett brott"

Om det dessutom skrivs ett kontrakt med en spelare som tidigare varit dömd för misshandel borde det vara ännu mer standard! annars är ju ledningen riktigt korkade, för det måste ju funnits i beräkningarna någonstans iallafall, kanske dags för klubbarna att hitta lite bättre advisers...

Mr H

Felix sa...

Tror att det inte är hos klubbarna det brister utan att det handlar om de svenska arbetsrättsliga regler. Ingen arbetsgivare kan skriva in klausuler som häver anställningskontrakt. Först när domen vunnit laga kraft och det står klart att han får fängelse (och inte kommer kunna fullfölja sin förpliktelse som arbetstagare), kommer arbetsgivaren kunna förhandla eller processa för att häva kontraktet.