Lite mer nyfiken på dansk ligafotboll, hittade jag en analys av den danska ligastrukturen som förbundet DBU och "Divisionsforeningen" låtit göra.
Utgångspunkten har varit en genomlysning av ligan med bakgrund av ett antal mål man vill uppnå. Ett av dessa är att dansk ligafotboll ska nå plats nummer 15 på UEFA:s ranking.
Slänger upp ett par intressanta figurer (här).
Analysen som är publicerad i mars 2009 kan ni ladda ner här och intressant är att Danskarna mätt "competitive balance" och gjort en grundlig analys kring nyckeltalen.
I årets första blogginlägg målade jag upp en modell som skulle skapa förutsättningar för allsvenska lag att ha större möjligheter till framgång i de europeiska cuperna. (läs hela inlägget här)
Danskarna har nu kommit fram till ungefär samma slutsats. En koncentration av talang hos ett färre antal toppklubbar stärker ligan i ett internationellt perspektiv. Rasmus K. Storm på Idrættens Analyseinstitut konstaterar dock att balansgången är svår.
Meningen är att konsultfirman som gjort rapporten ska presentera ett antal förslag till en ny ligastruktur i dansk ligafotboll som tar hänsyn till uppsatta mål och de konsekvenser som dessa medför.
Polariseringen svækker sportslig balance (saxat från http://www.idan.dk)
En af rapportens mest interessante pointer er imidlertid sammenhængen mellem sportslig ubalance og europæisk succes. Således peger rapporten på, at hold fra de mest skæve europæiske fodboldrækker klarer sig bedst i de europæiske turneringer.
Oversat til en hjemlig sammenhæng kan dette altså tale for, at øget polarisering mellem top og bund vil styrke dansk fodbold europæisk.
Indlagt i aftalen om fordeling af den nye tv-aftale – med virkning fra næste sæson – er da også en større fordeling med relation til placering, hvilket betyder at sportslig succes giver relativt flere penge i klubkassen. Dermed er der stor sandsynlighed for, at rækken bliver mere økonomisk polariseret.
Dette vil i anden omgang betyde en større sportslig polarisering, der ifølge rapporten allerede er et faktum. Forskellene mellem top og bund vil dermed blive konsolideret yderligere. For de store klubber i dansk fodbold er dette at foretrække, da det giver bedre muligheder for at styrke fodboldforretningen.
**************
För SEF är frågan som man nu behöver besvara, vilket mål har man med allsvenskan.
Framgång i Europa eller en fortsatt extremt jämn allsvenska?
Svårare än så behöver det inte vara.
2 kommentarer:
Appropå den jämna allsvenskan kontra europeisk framgång. Jag tror inte att det är ett tillräckligt krav för europeisk framgång att ha en starkt polariserad liga, utan att de riktigt bra lagen i de europeiska cuperna också är riktigt bra nationellt.
Alltså att sambandet snarare är framgång i europa ger framgång nationellt (avseende upprepad framgång förstås, alltså att man visat att man har tillräckliga resurser för att bedriva både tävlingarna på ett bra sätt)
så är det ju,
fast har du en jämn, sett till löpande intäkter, allsvenska så får man ju aldrig någon kontinuitet i europaspelet.
Klubbarna saknar resurser i relation till sina konkurrenter att parera den talangförlust som framgången för med sig.
Skicka en kommentar