söndag 24 maj 2009

back to the 90's ?

Det har ju inte undgått någon att de tre huvudstadsklubbarna arbetar med olika sparåtgärder och hamnat i ett tillstånd av "väldigt knappa resurser".

Det är givetvis väldigt enkelt att direkt härleda utvecklingen till "poor management skills", hybris, att man levt över sina tillgångar, "The arms race" mm.

Tre klubbar, liknande bekymmer, så gott som samtidigt. Jag vet inte jag... Men är det kanske även ett strukturellt problem man brottas med här?
Tommy Jacobsson snuddade lite kring problematiken under veckan.

Någonstans i bakhuvudet gnager känslan av att det stora TV avtalet som aktiverades 2006 var något av brytpunkten och där 08 klubbarna på förhand underskattade effekterna från förändringen i konkurrensbalansen som det förde med sig. En förändring som blev till småklubbarnas fördel. (kort om det här och här)

Mini-påvarna hos landsortsklubbarna tycker naturligtvis att det är jätteroligt. Med "kontoret på fickan" drabbas de på kort sikt inte lika hårt av efterfrågeminskningen.

Men faktum kvarstår, efterfrågan på allsvensk fotboll håller på att sjunka som en sten och det beror inte enbart på lågkonjunkturen.

Vill det sig illa är vi sakta men säkert på väg mot den regim som rådde under första delen av 90-talet där 5 000 ansågs vara en bra publiksiffra i allsvenskan.

Vad jag har förstått har danska ligan ett nytt, bättre TV avtal på plats i samband med ligastarten i augusti. Rätta mig gärna om jag har fel här. För stämmer det så får vi ett förhållande där majoriteten av de allsvenska klubbarna måste skära i sina lönebudgetar samtidigt som danskarna får ett större utrymme. Talangutflödet från allsvenskan under sommarens och vinterns transferfönster kan bli brutalt.

Nu pratar vi inte enbart om transfers till de större danska klubbarna och hinner talangfabriken med att producera ikapp för att bibehålla kvaliteten i allsvenskan?

2009 har hittills varit något av "genombrottets år" för många allsvenska talanger. På förstasidan i dagens sportexpressen exponeras bilder på mestadels allsvenska U-21 spelare med texten "Här är våra nya hjältar". Kanske läge att redan idag skicka kollaget till de danska kollegorna för att pryda omslaget till "inför ligastarten bilagorna"...

Men det finns idag en allsvensk klubb som har en god chans att bli vinnare tack vare denna "härva" och positionera sig som en mer tydlig marknadsledare. Men då måste man asap börja leverera lite mer på fotbollsplanen.

21 kommentarer:

Karl sa...

Är det Malmö?

Adam sa...

Ja, inte fan är det dif i alla fall...

Kan någon förklara Tommy Jacobssons exempel på Åhman-Perssons flytt till Danmark och vad det har med något som helst att göra med det som artikeln i övrigt handlar om?

Anonym sa...

Om mönstret följer hockeyns mönster så kommer väl Allsvenskan fortsätta att vara populär även om stockholmsklubbarna spelar i Division 2 Östra svealand...Tyvärr.

/Flugan på väggen

Anonym sa...

Adam

Precis. Backen i TFF hade väl varit ett bättre exempel på det rubriken handlar om.

/Flugan

Anonym sa...

Publiksiffrorna är på väg att sjunka. ingetsnack om den saken. Men det blir ändå lite missvisande med att jämföra en 16 lagsserie med 14 lag. Ponera att vi hade haft en 14 lagsserie, då hade tvåan och trean i Superettan inte varit Allsvenska. Det innebär en serie utan Häcken och BP, vilket ger ett publiksnitt på 9050. Det är inte sååå dåligt. Under 2000-talet. Dagens publiksiffror å¨ett ungefär ett medelvärde av 200 talets.

2009 - 9050
2008 (14 lag) - 8361
2007 - 10258
2006 - 9423
2005 - 8642
2004 - 9764
2003 - 10209
2002 - 10161
2001 - 8441
2000 - 6949

Anonym sa...

Det är såklart MFF som har chansen nu med en egen stadion. Ett bra test blir att se om Harbuzi skriver ett nytt kontrakt med MFF eller om han går till någon dansk klubb.

Apropå dansk klubbar. Varför gör inte SvFF en rättssak av danskarnas skattesubventionerade fotboll? EU borde kunna stoppa en sådan snedförvridning av marknaden.

OH sa...

Hockeyn har å andra sidan haft en styrka i att det varit en relativt höglassig standard ur ett internationellt perspektiv.

Ganska intressant att beskåda vilken fart det blev på vissa klubbar ang nytt format nu när konkurrensen om talang blev högre från KHL.

Jag tror att skatter är anmäld hos EU, men lär ju knappast hända något på den fronten.

Harbuzi sitter för närvarande i en guldsits.

Adam sa...

"EU borde kunna stoppa en sådan snedförvridning av marknaden."För en ekonom är ju ovanstående kommentar rätt kul. Hur kan frånvaron av en skatt vara en snedvridning?

Det är ju också faktiskt lättare för Sverige att ändra sina skatter istället för bitcha om andra länders demokratisk valda sociala samhällsmodeller.

Och som tidigare konstaterats så är det ju inte skattesatserna på privata inkomster som gör att FCK köper spelare för 20 millar från Sverige. Många allsvenska klubbar har själva valt att placera sig längre ned i värdekedjan och är nu BEROENDE av att danska klubbar köper spelare från dem.

Anonym sa...

Adam

Jag vet inte vad du är för en sorts ekonom, men EU har många kritiserat Irland när de inte hade någon företagsskatt.

Anonym sa...

Det flesta länder har "artistskatt" (eller Expertskatt som den heter). Sverige har faktiskt ännu förmånligare villkor för utländska arbetare, men istället för 3 år så har vi 6 månader där inga sociala avgifter behöver betalas (vilket bland annat hockeyn utnyttjar stenhårt).

/Flugan på väggen

OH sa...

Jag tror att Kingson var en sådan lösning och tanken var väl att ett lån av Kennedy i två månader (40% av årets allsvenska matcher) skulle "finansieras" så.

Jag har dock för mig att denna tas bort 31/12-09.

Adam sa...

// Anonym

Jag är en sån där "utbildad" ekonom, jag antar att du hör till det andra lägret.

Aha!... "EU kritiserade"...det motbevisar ju påståendet om att lägre skatt är en snedvridning fullständigt, då EU naturligtvis är en välkänd bastion för ekonomisk rationalitet. Löjligt av mig att ifrågasätta en sådan auktoritet på området.

Boing sa...

Adam: Om vi skulle införa danskarnas expertskatt så skulle det väl ändock inte gör det lättare att värva inhemskt? Vi skulle snarare få den något förvirrade situationen där vi kan värva danska talanger medan danskarna värvar svenska talanger.

Annars är det väl ingen större skillnad på skatteläget i Danmark kontra Sverige (har ingen större koll på just inkomstskatt, men Danmark och Sverige brukar väl turas om "första"-platsen när det gäller skattetryck).

Är inte insatt i dansk fotboll, men borde inte expertskatten hämma dansk talangutveckling?

Anonym sa...

Adam!

Möjligt att du är är Ekonom. Vet inte om dina kommentarer är representativa för den ekonomiska vetenskapen.

Jag är civilingenjör. För mig innebär den Danska expertskatten en diskontinuitet i skattemodellen.
Jag vill inte se detta i Sverige.
Varför förtjänar en utländsk expert lägre skatt än en inhemsk?

Danska/Norska/Holländsk skatter är _en_ komponent i ekvationen som avgör Svenska klubbars konkurrenskraft.
Sanningen är att vi har slumrat till under något decennium i Sverige och måste bli mer professionella för att kunna konkurrera.

Adam sa...

// Boing

Håller med.

// Anonym

Ja, skatter på arbete är odiskutabelt förknippade med kostnader för samhället. Den ekonomiska diskursen handlar däremot inte om vi ska ha skatter eller ej utan handlar om givet att man vill ha en viss skattenivå, hur tar man ut den skatten på det minst kostsamma sättet för samhållet.

Diskussioner om andra demokratiska länders skattenivåer utgör bara ett alibi för svenska klubbledare att stå stilla och försvara förlegade affärsmodeller.

Anonym sa...

Adam

Förlegade affärsmodeller?

Nu blev det intressant. Vad är en förlegad affärsmodell inom fotboll och vad är dagens (framgångsrika) affärsmodell?

/Flugan på väggen

Adam sa...

Kort svar på en svår fråga:

Förlegat är fokuseringen på att sälja och köpa spelare istället för det som BÖR vara kärnverksamheten, dvs. spela fotboll inför en publik. Kreativa finansieringslösningar har hållit andra zombies i andra branscher levande (bilindustrin) alltför länge. Ffa med de nya arenor som kommer bör fokuseringen istället ligga kring att skapa värden för publiken, snarare än värden för andra klubbar högre upp i värdekedjan. Idén om att man på lång sikt kan nå framgång med att köpa spelare, sälja dyrare, köpa en ny, sälja den ännu dyrare osv är en bubbla. Transfers är en bisyssla och inte en kärnverksamhet!

Vad är dagens (framgångsrika) affärsmodell?

I allsvenskan?
- Ingen, särskilt inte AIK om det är det ni vill höra, fullt medveten om vilka klubbar jag inte nämner utöver dem.

Men bajen har ju en ny transferkorg på gång och AIK kanske säljer Obolo så allt blir nog bra igen...tar mitt blåa piller och somnar om.

Anonym sa...

Adam

Nej, det var inte en gnagetpassning. Den här gången;)

Det är väl en ond spiral som sakta har utvecklats till en affärsmodell av tvång?

Om man ska byta "affärsmodell" betyder det i stort sett att man måste byta målgrupp då smärtgränsen för hur mycket en biljett får kosta är nog nådd för dagens kärnmålgrupp.

Redan där börjar den onda cirkeln, eftersom den potentiella målgruppen av välbeställda "plastsupportrar" tycker att kvaliteten är för låg, eftersom de bra spelarna säljs för att det ska gå runt. Och så vidare.

Kalmar och i viss mån Elfsborg är väl klubbar som har visat tendenser att ta sig ur den onda cirkeln, men de måste nog bevisa detta under en längre period för att man ska kunna dra den slutsatsen...

/Flugan på väggen

Anonym sa...

/Flugan på vägen

Hur lång skulle den perioden vara? Vi, KFF, gör vår sjätte säsong i följd i allsvenskan, och inte placerat oss sämre än femma något av åren. Vi gör kontinuerligt överskott i driften på en av allsvenskans sämsta arenor, med ett publiksnitt för allsvenskans nedre halva. Vi sa nej när Viktor Elm ville gå för 8 miljoner i somras och lät honom spela ut kontraktet istället. Det är säkert flera spelare i dagens KFF som är missnöjda med sin lön, samtidigt som de är mer än nöjda med att föreningen är stabil. Alla går och väntar på Arenan, och en än ljusare framtid.

/KFF

OH sa...

KFF
De som var missnöjda med sin lön har ju flyttat efter förra säsongen eller skrivit ett guldkantat kontrakt för 1 xtra år (R.ELM)

Resten tycker jag presterar idag i relation till KFF:s intäktsnivå, dvs någonstans i mitten av allsvenskan. Precis som man kan förvänta sig.

Kalmar köper dock den utvecklingen istället för att använda transferpengarna till löner och därmed kunna värva större namn än vad man gjort. Och det tycker jag ska hedra dem.

Elfsborg har redan börjat visa små små tendenser på att deras rörelseintäkter inte räcker till för att betala kostnaden för att hålla sig kvar i den absoluta toppen.

Med tanke på att Malmö sannolikt kan kapitalisera sin nya arena (inte pga det faktumet att man äger 25% utan det faktumet att det de dacto finns en efterfrågan på de dyra klubbstolarna, logerna samt de de dyrare biljetterna) och fler klubbar kan sannolikt förbättra sin konkurrenskraft genom arenor, kommer Elfsborgs stora konkurrensfördel man levt på de senaste åren att minska.

Behåller man den sportsliga ambitionen samtidigt som man tappar marknadsandelar är risken stor att flyger rakt in i den onda spiralen.

tasi sa...

Résolution supplémentaire ources meilleures répliques de sacs de créateurs voir la page réplique louis vuitton répliques de sacs Cliquez sur ce lien Gucci Dolabuy