torsdag 12 januari 2012

En kort repetition angående Malmö FF

Helsingborg vann kontraktet med Emil Kraft i konkurrens med Malmö FF och det tog inte lång tid innan vi kunde läsa om MFF:s oförmåga att investera i spelatruppen. Men betyder ett uteblivett kontrakt att klubben har slut på pengar eller betyder det helt enkelt att man inte värderade kontraktet med den 17 årige Kraft lika högt som Helsingborg gjorde. Något som för gemene man kan tyckas lite märkligt eftersom Malmö FF:s löpande intäkter är ungefär dubbelt så stora som den konkurrerande klubbens. Låt oss titta närmare på situationen genom figuren nedan. Den visar MFF:s kostnader kontra löpande intäkter under 2010. Det som väldigt tydligt syns är att klubben har, med allsvenska ögon mätt, mycket höga intäkter som uppgick till 150 miljoner kronor. Vi ser dock också att dessa intäkter har varit mycket dyra att förvärva. Bara själva kostnaderna för arenan, arenadrift och produkten vilket illustreras genom personalkostnaderna äter upp nästan hela intäktsmassan. Lägg därtill matchkostnader kostnader för marknadsaktivieter. Utöver det tillkommer kostnader för spelarkontrakt i form av avskrivningar. Dessa speglar historiska förvärv av kontrakt och för att denna kostnadspost ska minska så får klubben köpa spelarkontrakt för mindre pengar framgent. Ett alternativ till det är att använda sig av externt kapital för spelarköp vilket utöver att minska risken för klubben även minskar framtida intäkter från spelarförsälningar, förståss.

Kostnader och intäkter exklusive försäljning av spelare
Så vad kan göras för att förbättra situationen? Det finns sannolikt en del engångskostnader som dök upp under 2010 och som är borta 2011 men det räcker troligtvis föga till att balansera de båda staplarna.

Klubben kommunicerar att man försöker lägga om sina lån för att minska kostnaderna. Det är naturligtvis lättare sagt än gjort, för hade det varit enkelt så hade det redan varit klart vid det här laget. För även om vi idag fortfarande befinner oss i en regim med krisräntor på historiskt sätt mycket låga nivåer så ser landskapet på lånemarknaden annorlunda ut än åren strax innan 2008 då det small till. Det var en period med en mycket kraftig kreditexpansion där svenska och utländska banker och kreditinstitutioner tävlade med varandra om marknadsandelar vilket naturligtvis pressade riskpremierna. Finanskrisen har dock förändrat kartan radikalt. Idag krymper bankerna sina balansräkningar och är inte längre lika frikostiga med att låna ut pengar, till en viss del beroende på högre kapitaltäckningskrav vilka i Sverige blir ännu högre än enligt de internationella Basel III reglerna. Parallellt med det har flera internationella konkurrenter dragit sig tillbaka vilket naturligtvis minskar utbudet av pengar. Det är svårt att uppskatta klubbens möjligheter till en omförhandling men förustättningarna på kapitalmarknaden har förändrats ganska så mycket sedan den dagen då arenan projekterades.

Det stora jobbet blir rimligtvis att öka intäkterna. Ett alternativ är att påverka de juridiska förutsättningarna på marknaden genom att i det här fallet driva en minskning av allsvenskan där de centrala medlen delas på färre klubbbar, naturligtvis. Samtidigt är det inte allsvenskans problem att behöva minska sin marknad bara för att en klubb har höga kostnader som man frivilligt har dragit på sig. Men Malmö FF kan även öka sina intäkter från andra evenemang. Under 2011 arrangerade man en match mot Milan men även om upplevelsen för publiken säkert var stor så var det inget evenemang som genererade en särskillt stor nettovinst till MFF. Mestadelen av intäkterna gick till det italienska laget vilket ter sig helt naturligt eftersom vi annars inte skulle se annat än att klubbar lägre ned i fotbollens näringskedja spelade matcher mot Europas storklubbar. Malmö FF kan också utveckla sin eventverksamhet och arrangera evenemang som inte är fotbollsrelaterade. Detta affärsområde möter en stark konkurrens i Öresundsregionen vilket jag för ett och ett halvt år sedan beskrev i detta inlägg. 2015 öppnar dessuton den nya multiarenan i Köpenhamn.

Gruppspel i europacuperna är en mycket viktig inkomstkälla och för att kunna nå dit så krävs det starka prestationer på planen vilket förutsätter att klubbledningen maximerar kvaliteten i truppen under knapphet av resurser. Att för flera miljoner skriva ett kontrakt med en 17 årig högerback, en position på vilken man för mindre än ett halvår sedan förlängt ett kontrakt med en befintlig spelare på, är rimligtvis inte optimalt utnyttjande av klubbens resurser. För även om kontraktet om ett antal år kan säljas vidare med förtjänst så är det här och nu som Malmö FF:s kontrakt måste vara produktiva. Detta är ett faktum som rimligtvis borde spegla klubbens rekryteringsstrategi.

Den stora utmaningen för MFF blir naturligtvis att prestera väl på planen. Framför allt eftersom konkurrensen förväntas att öka i och med att fler och fler lag flyttar in på moderna matchdagsfaciliteter och tack vare det ges bättre förutsättningar att kunna öka sina intäkter men troligtvis till ett lägre pris. Samtidigt får vi inte glömma bort att en ökad kvalitet hos flera lag uppgraderar allsvenskan till en nivå högre. Något som kan öka efterfrågan på Malmö FF:s inhemska produkter vilket i så fall skulle kunna minska gapet mellan kostnader och intäkter.

9 kommentarer:

Blomgren8 sa...

Mycket bra och läsvärt inlägg!

Känslan är att läget kommer vara ganska status quo i Malmös spelartrupp. Det finns i princip två kvalitetsspelare på varje position med allsvenska mått mätt. De flesta kontrakterade över de kommande 2-3 säsongerna.

Anonym sa...

Hur definierar du "löpande intäkter"?

Anonym sa...

Om malmö lyckas lägga om sina lån och på så sätt frigöra lite pengar så lever dom mkt farligt.. köpa bil och båt på sina hus gör man som regel i Sverige men domen från bankerna som äger huset blir ingen skojig historia.

Lägg därtill att mff gjorde fete negativt resultat 2010... återhämtar en viss del 2011 pga europa men 2012 kommer dom garanterat gå back igen alternativt ej lyckas rent sportsligt.

Det är tyvärr hela malmös öde.. att försöka leva upp till ngt man ej är. Allt pyser till slut ut i öresund och kvar blir nogge och todde som förmodligen får betala allt genom sin kommunala skatt.

Och sedan måste jag ställa mig frågade till om malmö har 2 spelare av högsta allsvenska kvalitet på var plats.

Vi börjar med målvakt?

Backlinje??

Kom igen... lag bygger man bakifrån!

Blomgren8 sa...

Anonym 2: Notera att jag skrev kvalitetsspelare med allsvenska mått. Inte nödvändigtvis av absolut högsta kvalitet.

Här har du truppen, bedöm själv. Jag står fast vid min åsikt.

http://www.fotbolltransfers.com/site/club/31.html

Anonym sa...

Som vanligt, mycket intressant läsning. Skulle du kunna göra en motsvarande analys av Helsingborgs utgångsläge? Var det rätt av dem att lägga slantarna på Krafth med deras ekonomiska position? Här vet man ju att klubben fått in mycket pengar genom försäljningar de senaste året/åren, men detta får väl ses som engångsintäkter och inte något man kan kalkylera för när man lägger sin budget.
Även talar man om ombyggnad av Olympia vilket kommer kosta en del. Dock väljer man bort tanken på att bygga en helt ny dyr arena, mycket beroende på samma anledningar du så bra klargjorde för i dina artiklar i ämnet.

OH sa...

Banken är ju inget problem så länge man fullföljer sina avtalade åtaganden. Lika basic som att betala in skatter i tid, eller som att som anställd förvänta sig utbetalad lön den 25:e varje månad.

Det som är relevant hur hållbar affärsmodellen är så att problem med banken kan undvikas.

Helsingborg perspektivet tänkte jag vänta med till årsredovisningen släpps. Ja, det borde vara så att Olympia har en tillräcklig grund för att kunna modernisera upp och bygga till lite nya faciliteter. Och inte behöva ställa ett nytt bygge på plats.

Pelle Pop sa...

Det ska verkligen bli intressant att se hur analysen för 2011 blir. Jag är rädd för att den blir dyster men jag hoppas att Per*2 har fått koll på kostnaderna.

Samtidigt så kommer det faktiskt in lite mer regelbundna pengar med start 2011 i form av t.ex. reklam-pengar från ICA (MFF hade inte någon huvudsponsor 2010) och lite Zlatan-pengar från Barca (antar att de är spridda över en längre tid och inte slår på ett år. Engångs-intäkter från spelar-försäljning samt europaspel kommer också att hjälpa.

Ska bli spännande.

Anonym sa...

Skulle vara intressant att läsa om vad osynliga handen anser om det som händer i stockholm. Till säsongen 2013 kommer alla de tre stora stockholmslagen flytta in på nya arenor. Redan idag märks det i AIK:s ekonomi som värvar spelare med pengar från affären med Swedbank arena. Hammarby och DIF erbjuds uppenbarligen mycket fördelaktiga hyror på stockholmsarenan. DIF har gick ut på ett möte i höstas och konstaterade att om man haft samma publiksnitt som i år på stockholmsarenan och inte tjänat en krona mer på försäljning, sponsor eller biljettintäkter än man gjort på stadion skulle man tjänat en miljon mer på att spela på stockholmsarenan kontra stockholms stadion.

Enligt Hammarby fungerar hyran på stockholmsarenan på ett sånt sätt så att man betalar en procentsats i hyra och den procentsatsen är lågt satt från början och sjunker ju mer man säljer och desto mer publik man lockar.

För mig låter det låter som att stockholmslagen kan få ekonomiska muskler som borde oroa andra lag i allsvenskan. Framför allt lag som MFF som verkar vara i behov av sportslig framgång för att inte riskera sin ekonomi.

OH sa...

Ja, det är väl de signaler som sänds. Utan tvekan ger de nya arenorna i Stockholm betydligt mkt bättre finansiella förutsättningar för alla tre klubbarna än de gamla arenorna. Hur bra det blir beror också på hur väl sportorganisationerna förvaltar pengarna, så klart.

Risken är betydligt lägre än i Malmö men jag misstänker att Malmö FF har en lite större intjäningspotential vid max arenautnyttjande. Å andra sida lever de med kniven på strupen på att prestera väl, vilket i värsta fall kan bli deras fall.