måndag 7 september 2009

Se upp för polska scouter

Har du någonsin sett en polsk talangscout? Om inte, så lär du snart få göra det på en arena nära dig. För snart är de allsvenska lönecheckarna lika slagkraftiga som de svenska kanonerna var vid Częstochowa. Året var 1655.

I slutet av juli 2012 springer Daniel Nordmark in på Baltic Arena iklädd Lechia Gdansks matchtröja i premiären av Ekstraklasa. På bänken i motståndarlaget Korona Kielce återfinns Anders Svensson som i bästa Piotr Skrobowski anda, halvskadad, mjölkar ur pengapåsen från sitt sista proffskontrakt.

Ernst & Young har nyligen sammanställt de polska ligaklubbarnas finanser. Under säsongen 2008/09 ökade Ekstraklasas totala intäkter med fantastiska 30% och ligan omsätter nu nästan lika mycket som den svenska. Eftersom intäkterna inte är lika jämnt fördelade som i Sverige omsätter de fyra största klubbarna i Polen helt plötsligt nästan 20% mer än dito i allsvenskan.

Det är främst det nya TV-avtalet som ligger bakom tillväxten. Ca 340 miljoner kronor per säsong under tre år betalar polska Canal+ tillsammans med TVP för sändningsrättigheterna till den polska högstaligan. Samtidigt finns det en jättepotential vad gäller "match-day-revenues" som idag är klart underdimensionerade.

Men allsvenskan har redan under sommarens transferfönster fått känna på de nya polska finansiella musklerna. Fulham var länge intresserade av Wisla Krakows och Ekstraklasas tvåfaldiga skyttekung Paweł Brożek.

Premier League klubben sades vara beredda att slanta upp €2.5 miljoner. Wisla värderade dock sin striker och hans bidrag till klubbens fotbollsprodukt till ett värde av €3.5 miljoner. Det blev därför ingen affär och bara två dygn senare hade Fulham istället plockat sina blåbär i Kalmar. Brożek fortsätter att spela vidare i Polen åtminstone ett halvår till och Wisla Krakow har öppnat ligan starkt med fem raka segrar.

Ekstraklasa är på väg upp i värdekedjan. Allsvenskan sakta men säkert på väg ner mot "Peer Group III".

De polska ligaklubbarnas omsättning i miljoner PLN enligt Ernst&Young. (PLN 1 ~ SEK 2.5). Notera att Legia Warszawas intäkter kraftigt minskat beroende av att man spelat på en byggarbetsplats mitt under pågående ombyggnad av arenan. Avser intäkter från matchdag, marknad samt TV rättigheter.

9 kommentarer:

Paladin sa...

Ahhhh, AS en tredje klassens liga. SEF lallar vidare.

Adam sa...

...men att polska högstaligan ändå skulle vilja ha svenska spelare är ju trots allt positivt. I den här takten kan det beskrivna scenariot lika gärna inträffa i någon korpserie på Bornholm eller Åland.

Fast vi kanske ska avvakta resultatet av CL-satsningen med riksinstruktörerna som SvFF blåste xx miljoner på innan man sågar dem längs fotknölarna. Jag tror definitivt att det kommer ge önskvärt resultat...vänta ni bara.

Off-topic avslutar jag mitt inlägg med en liten betraktelse påståendet att alla spelare är "överbetalda horor som bara tänker på pengar"...

http://fotbolldirekt.com/trotjänare-lämnar-kalmar-i-bitterhet

Felix sa...

Än så länge har den polska ligan lyckats omsätta sina nuvunna intäkter till framgång på Europeisk nivå. I fjol hade de en säsong, men i år har samtliga lag åkt ur innan gruppspelet och bara ett tog sig till sista play-off omgången.

Felix sa...

Självklart ska det vara: INTE lyckats...

OH sa...

Felix
Ja, så är det. Det är en pågående process där den ökade marknadsandelen ökar sannolikheten till framgång. Det tog t.ex ett tag innan Danmark kunde räkna hem sin tillväxt i en förbättrad europaranking.

Anonym sa...

/Adam

Micke "mördarn" Eklund är och förblir en hjälte.

KFF

Adam sa...

Delar KFF din åsikt...?

Anonym sa...

Polen hit och Polen dit, Danmark hit och Danmark dit.. SPELAR Sverige sina kort rätt så är vi bättre än båda de två ligorna. Men det är ganska svårt med tanke på bakåtsträvandet i svenskfotboll...

OH sa...

Jag håller med