söndag 14 december 2008

Nya arenor minskar "football-crunch" effekter?

Kan de nya arenorna i Malmö och Göteborg mildra effekterna från "football-crunch" på den allsvenska marknaden och den förväntat lägre efterfrågan på fotboll?

Signaler kommer från både Malmö och Göteborg att efterfrågan på årskort är mycket hög - en nyhetens behag effekt.

I USA har man mätt en stark signifikant "nyhetens-behag-effekt". Dess storlek beror på typ av sport. Även längden på effekten beror på sporten men har mätts till perioder av 4-10 år.

I Tyskland och Bundesliga är denna effekt något lägre än i USA men ändock 10% publikökning. På denna marknad har effekten kunnat mätas till 5 års duration.

Man kan ju fråga sig om Elfsborgs minskade hemmapubliksnitt 2008 (-19%), delvis kan bero på en avtagande "nyhetens-behag-effekt". I så fall redan efter år 3.

Det som dessutom talar till båda arenornas fördel, i Göteborgs fall vs säsongen 2008, är att de nybyggda arenorna saknar löparbanor vilka dåvarande hade. En större underskökning i Tyskland baserad på 13 100 matcher säsongerna 63/64 -- 05/06, visar nämligen att renodlade fotbollsarenor genererar en större efterfrågan på fotboll än vad "multifunktionella" arenor med löparbanor gör. Denna effekt har enligt undersökningen varit mycket högre än "nyhetens-behag-effekten" och mätts till hela 18.7%.

Med bakgrund av ovanstående kan det vara ganska svårt att räkna hem löparbanor i investeringskalkylen på en arena avsedd för fotboll. Det kan till och med finnas värden att ta investeringen för att bygga bort befintliga löparbanor och gräva ner planen på arenor som redan brukas av fotbollsklubbar.

Håller publikrusningen i sig på väst- samt sydkusten kanske kan de övriga allsvenska klubbarna hoppas på "bandwagon effects", folk drar folk.

-------------------------------------------

The Novelty Effect of the New Football Stadia: The Case of Germany, Arne Feddersen, Wolfgang Maennig, Malte Borcherding International Journal of Sport Finance 2006.

Novelty Effects of New Facilities on Attendance at Professional Sporting Events, Dennis Coates, Brad Humphreys

Arenas vs. Multifunctional Stadia – Which Do Spectators Prefer? Arne Feddersen and Wolfgang Maennig, 2008-08

2 kommentarer:

Olle J. sa...

Råkade gå in på Göteborgs Nya Gamla Ullevi för första gången idag. I jämförelse med Borås Arena är den nog bättre, både för ståplatsfolk och kostymnissar.

Även om de förstås satte upp sittplatser på kortsidorna istället för att lära av tyska läktare eller vad kunderna på de platserna egentligen efterfrågar gör höjden att sikten troligen kommer att bli mycket bra. Efter några år på betongjollen Ullevi med sina stora löparbanor och öde ytor kommer det definitivt ha en viss positiv effekt på fotbollsintresset här i Stora Borås.

Om det kan motverka alla andra dystra trender återstår la att se.

Anonym sa...

Eftersom det enda allsvenska lag på sydkusten är Trelleborgs FF, vars publiktillströmmning vi alla känner till, antar jag att det räcker med västkusten. Som sträcker sig från Falsterbo/Skanör till Norge...