Hur ser då sambandet mellan intäkter och sportslig framgång ut?
Ungefär likadant, förklaringsgraden är något lägre men fortfarande mycket starka 89%.
sambandet mellan intäkter och sportslig framgång säsongen 1978-1997
saxat från boken Winners & Losers av Stefan Szymanski & Tim Kuypers
Antagandet om att klubbar som har höga intäkter satsar dessa på sportslig avkastning är mycket rimligt.saxat från boken Winners & Losers av Stefan Szymanski & Tim Kuypers
Det har funnits och finns klubbar som försöker avancera uppför "fotbollmarknadslinjen" genom att satsa större resurser än vad man har utrymme till för att sedan hoppas se intäkterna komma.
Chelsea lyckades tack vare Romans plånbok vars villkorslösa skulder täcker upp de galaktiska driftunderskotten. Leeds failade big time då man inte hade någon sådan fallskärm.
Det finns säkert fler exempel och för varje lyckat sådant kan man förmodligen hitta tio misslyckade.
Chelseas ekonomiska nyckeltal i miljoner GBP. Datakälla: THEORY OF THE BEAUTIFUL GAME: THE UNIFICATION OF EUROPEAN FOOTBALL, John Vrooman - 2007
(tryck på bilden för bättre upplösning)
(tryck på bilden för bättre upplösning)
Manchester City är ett intressant case just nu. "Entry barriers" och dämed marginalkostnaden för att idag etablera sig i topp 4 i England tror jag är skyhög. Det förefaller dock som att det finns ägare som är beredda att ta risken och även den slutgiltiga notan för kalaset.
7 kommentarer:
Finns det något liknande diagram för Sverige?
/Flugan på väggen
Inte med så många observationer.
Det finns en endast med de allsvenska klubbarna längs ner i inlägget. Förklaringsgraden ligger på 35-45% vill jag minnas.
Skulle tro att om man inkluderade superettan, och över en längre tidsrymd skulle man kanske kunna landa på en förklaringsrad på 60% ?
http://osynligahanden.blogspot.com/
2008/11/malm-sljer-dyrt.html
Mer intressant än sambandet mellan omsättning och "sportslig framgång" är kanske en analys av "outliers" nedanför linjen. Bortsett från Liverpool så förefaller de namngivna lagen vara allt annat än "publikmagneter"...
Aningen anekdotiskt, men ändå...
KFF, HBK, Gefle. Magkänslan säger att dessa klubbar borde ligga nedanför linjen här hemma.
Så när man ändå har en anekdot är steget till en lag om nyttomaximering inom fotbollen inte långt, som sig bör på internet:
Ju lägre publiksnitt, desto lägre benägenhet att nyttomaximera...
Adam
Inte en dum teori...
Logiskt oantastbar, men det finns säkert undantag som bekräftar regeln.
/Flugan på väggen
...eller ju lägre omsättning, desto mindre MÖJLIGHET att nyttomaximera.
...eller ju mer publik, desto större press på klubbledare att nyttomaximera (irrationellt beteende?).
Alltid svårt att bergsäkert veta i vilken riktning kausaliteten går. Men någon form av "diseconomy of scale" verkar gälla om man inte har en superskicklig ledning. Liverpool verkar ha haft den i detta urval, medan Manchester United var redan i slutet av urvalsperioden på väg att ta deras plats.
Skicka en kommentar