onsdag 18 januari 2012

Invariance Principle - Evidence from Örebro

I The baseball players’ labor market* skriver Simon Rottenberg att det inte spelar någon roll om vem det är som äger rättigheten till en spelares talang. Marknaden kommer att allokera talangen till den klubb där talangen genererar störst marginalnytta. Rottenberg kallade denna teori för Invariance Priciple. Nordin Gerzics transfer bekräftar Invariance Priciple och förkastar hypotesen om att lönsamhet är det som är avgörande för sportslig framgång i fotboll.

Efter att Örebro SK återigen hade tagit sig tillbaka till den allsvenska marknaden så har klubben lyckats genomföra ett mycket gediget förbättringsarbete vilket jag har uppmärksammat i detta inlägg. Under de senaste fyra säsongerna har Örebro haft en positiv Ebitda marginal varje år vilket är något av unikt i svensk elitfotboll. Men trots de goda marginalerna så försämrades den sportsliga prestationen betänkligt under den förra säsongen. Och inför 2012 är marknadens förväntningar på Örebros tabellplacering något dämpade.

ÖSK Elitfotboll AB - resultaträkning 2006-2010
Att god ekonomi är en grundförutsättning för sportslig framgång är naturligtvis sant. Däremot bör vi ställa oss frågan hur vi ska definiera god ekonomi inom fotbollen? I sin bok Winners and Losers: The Business Strategy of Football, testade ekonomerna Stefan Szymanski och Tim Kuypers om det fanns något samband mellan profit och tabellplacering. Slutsaten var att det inte rådde något sådant samband men däremot fanns det ett mycket starkt samband mellan lönekostnader och sportslig framgång samt omsättning och sportslig framgång. Anledningen är att fotbollsklubbar allokerar i stort sett alla sina intäkter till spelartruppen med syfte att vinna så många poäng som möjligt. Och lyckas man hitta rätt spelare så innebär fler segrar att intäkterna ökar vilket innebär att klubben kan öka sina personalkostnader ännu mer. God ekonomi bör därmed klassas som ständig förbättring över tid. En förbättring som kan mätas genom ökad marknadsandel och ett effektivt resursutnyttjande.

För ett par år sedan identifierade jag ett samband mellan intäkter och sportslig framgång på den svenska marknaden. En analys av detta kan läsas i detta inlägg. Dessa resultat innebär att vi kan monitorera hur respektive klubb förhåller sig till sina egna resurser. Figuren nedan visar ett sådant förhållande för Örebro SK och Göteborg. Det är ett index över klubbarnas respektive sportsliga marknadsandelar respektive de kommersiella diton. Ett index på 100 är lika med allsvenskans medel. I enighet med fotbollsekonomin ska med andra ord den kommersiella marknadsandelen gå hand i hand med den sportsliga. Större avvikelser korrigeras förr eller senare till marknadens jämvikt. Det vi kan se när vi jämför Örebro SK och IFK Göteborg är att ÖSK under de senaste säsongerna har utnyttjat sina resurser betydligt mer effektivt än IFK och har därmed skapat negativa externaliteter åt Göteborgslaget. Dessa negativa effekter försöker IFK Göteborg trejda bort. Samtidigt ser vi en relativt stor skillnad i mellan klubbarnas kommersiella marknadsandel vilket indikerar på att Nordin Gerzics marginalnytta är betydligt högre hos IFK Göteborg än hos Örebro SK.

Marknadandelen är respektive klubbs intäkter i förhållande till marknadens totala intäkter där marknaden är allsvenskan. Den sportsliga andelen är respektive klubbs vunna poäng i förhållande till totalt antal poäng som allsvenskan har delat ut till sina klubbar.
Man kan naturligtvis fråga sig vilka incitament som Örebro SK har för att sälja sin största stjärna till en seriekonkurrent? Om vi tittar på klubbens beteende så ser vi man under de senaste åren har haft en försiktig och konservativ strategi. Risken i spelarportföljen har hållits på en förhållandevis låg nivå, till stor del beroende på det låga egna kapitalet. Resultaträkningen och Ebitda marginalen säger att man skulle kunna öka risken genom att allokera mer pengar till spelartruppen, kanske framför allt när man denna säsong har sålt kontrakten med Michael Allmebäck och Alejandro Bedoya. Å andra sidan är det egna kapitalet fortfarande på en relativt låg nivå och erfarenheten säger att det i denna industri räcker med ett fåtal felrekryteringar för att det illa kvickt raderas ut. Det kan vara en klok strategi att realisera ett större kontrakt idag, öka det egna kapitalet och på så sätt skaffa sig större manöverutrymme framgent.

Leverage ratio som debt-to-equity
Kan ledningen hålla emot trycket från omvärlden så kan vi förvänta oss att man fortsätter på den gånga vägen och försöker bygga upp ett Örebro SK v2.1 enligt en modell inte helt olik den förra framgångsrika upplagan, om än med något större resurser. Rörelseintäkterna och därmed löneutrymmet är dock fortfarande en trång sektor om klubbens mål att vinna guld 2014 ska kännas realistiskt.

------------------------------
* The baseball players’ labor market - Simon Rottenberg, June 1956

7 kommentarer:

Anonym sa...

ÖSK är inte min favoritklubb alls men jag har beundrat deras omtag efter degraderingen. De verkar bygga och värna, om än försiktigt, om ekonomin med ett långsiktigt tänk. Flera klubbar verka ha som mål att vinna Allsvenskan varje år utan att ha muskler varken nu eller senare. Därför svajar ekonomin kraftigt från säsong till säsong. I min värld är underhållsvärdet vid matchtillfällena det viktigaste målet för en klubb. Att vinna serien gör man till slut om den långsiktiga tänket finns. Anhängare av Djurgården men framför allt Hammarby och Halmstad håller sig nog för skratt. Vad blir ett guld värt när man några år senare spelar i andra-divisionen?

Lommen

Adam sa...

http://bit.ly/A43UZh

Anonym sa...

Lommen
Ett guld är värt 10 år i Superettan. Lätt.

Adam sa...

// OH

http://bit.ly/A0bSDo

ojojojoj...

OH sa...

det där känns spontant som bomb som kan explodera när helst. De har kört en high frequency player trading ett tag nu.

Adam sa...

och "leverage" är ju så passé dessutom. Cash is king...

TJ_Trequartista sa...

Nedanstående artikel/länk fick mig att skriva följande mail till en kompis. Jag höftade med siffrorna, men visst har Gerzic gjort en extremt dålig affär och Lennart Sjögren en mycket bra?:

"Gerzic skrev alltså på ett kontrakt med ÖSK i somras som gav honom väldigt högt räknat 500 kkr extra fram till den tidpunkt då han kunde ha inhöstat högre lön från IFK eller annan klubb och en försäkring om att inte stå kontraktslös vid eventuell långtiddsskada som vi oxå högt värderat kan sätta till 500 kkr.

För ÖSK gav denna kostnad på 1 mkr transferintäkter på 7 mkr
Gerzic har alltså skänkt 6 mkr till ÖSK.

En smart agent hade sett till att få högre lön och försäkring vid långtidsskada, till ett värde på 1 mkr och ett fast pris Gerzic på säg 2 mkr vid en övergång. Då hade ÖSK tjänat 1 mkr, vilket de säkert hade varit riktigt nöjda med då han bara hade några månader kvar på kontraktet, och Gerzic hade betalat tillbaka till sin klubb, fått sin försäkring och dessutom fått en sign-on-bonus på 5 mkr.
Lennart Sjögren säger att "Det känns fair för oss båda" i länkad artikel nedan. Han ljuger stenhårt. Han vet att det är ÖSK som är de stora vinnarna och att Gerzic skänkt dem ett antal miljoner."


http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/allsvenskan/ifkgoteborg/article14304177.ab