onsdag 27 februari 2013

IFK Göteborg bokslut 2012

För ett år sedan skrev jag att IFK Göteborg hade ökat sin risk. Klubben hade investerat säkra pengar i mindre säkra tillgångar. Jag skrev också att man behövde börja tjäna pengar igen. 2012 års resultat är kanske ett skolexempel på varför det är så sällsynt med finansiella vinster i fotbollsindustrin. 

IFK Göteborg gjorde en satsning som klubbledningen trodde på. Man rekryterade en knippe med erfarna och kända namn och förväntade sig att klubben skulle förbättra sin sportsliga prestation och placera sig betydligt bättre än den sjundeplats som man hade lyckats åstadkomma under de två tidigare säsongerna. En strid i det övre skiktet av tabellen skulle stimulera intäkterna från matchdagen och på så sätt skapa balans i böckerna. Det blev inte så. En sjundeplacering för tredje säsongen i rad blev ett faktum och förlusten blev lika stor som 2011. 3.9 miljoner kronor.


Resultaträkningen visar att IFK trots allt ökade sina intäkter med fyra miljoner kronor. Främst från sponsring och marknad som var upp från 33.2 miljoner till 35.2 miljoner kronor. Personalkostnaderna ökade med 4.5 miljoner. Det finns faktiskt inte så mycket mer nytt att säga om resultaträkningen.

Figuren nedanför är ett vattenfalldiagram som visar klubbens kassaflöde under året. De svarta staplarna utgör kassans storlek (mkr) per den sista december 2011 respektive sista december 2012. Röda staplar reflekterar negativa kassaflöden och gröna är positiva kassaflöden.

Negativ Ebitda förstärks av en ganska stor negativ förändring i rörelsekapitalet. Framför allt var de upplupna kostnaderna och förutbetalda intäkterna betydligt lägre per den 31 december 2012 än samma dag 2011. Klubben sålde spelarkontrakt för ungefär lika mycket som köpte spelarkontrakt för. 7.3 miljoner kronor.



IFK Göteborg finansierade sig under året genom ett ökat lån. 8.7 miljoner kronor. 2011 hade man lånat 21 miljoner kronor för ett bygge av Kamratgården för cirka 35 miljoner. Det behövdes inte mer pengar då. Nu behövdes de under 2012 istället.

IFK Göteborgs utmaning är att man är ganska fullinvesterade. Den trupp som man för ett år sedan trodde på måste prestera nu. Skulle det vara så att den inte gör det så sitter man på en relativt stor "sunk cost". Det vill säga pengar som inte gör nytta. I så fall kommer klubbens ekonomi bli mer ansträngd. Skulle truppen börja prestera under 2013 så borde resultatet för detta år bli bättre, tror jag. Det är således ett ganska viktigt år för IFK Göteborg.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Varför tog de ett lån?
Hade likviditeten blivit för låg annars? Om jag förstod saken rätt hade de ett par miljoner mer i kassan än vad de lånade, så finns det något självändamål att ha en riktigt stark likviditet?

Flugan på väggen

feldgrau sa...

Man sade redan för ett år sedan att man skulle utnyttja hela det låneutrymme på 30 mkr man tog för Kamratgården 2011 ("bara" 21,3 mkr användes för bygget), så det var inget paniklån som togs 2012 utan något man hade räknat med. (Se länk)

OH sa...

Feldgrau
Paniklån har ingen skrivit att det är. Utan att pengarna har behövts i verksamheten.

Flugan på väggen
Kan hända att den hade blivit för låg under olika tider på året. Beroende vilka månader inkomstflödena är som minst.

feldgrau sa...

Jag har inte påstått att någon skrivit det heller. ;) Det var ett allmänt förtydligande.

yanmaneee sa...

supreme clothing
supreme clothing
converse
supreme
yeezys
michael kors handbags
nike air max
ferragamo belt
moncler outlet
vans shoes