torsdag 18 november 2010

Varför elitlicensen är farlig för svensk fotboll

För snart två veckor sedan gick det ut en presskommuniké från fotbollsförbundet som informerade oss om att samtliga klubbar hade fått sin elitlicens förlängd över 2011 års säsong. Bland de klubbar vars licens var ifrågasatt fanns IFK Norrköping där klubbens handlingsplan efter att ha uppvisat ett negativt eget kapital i det förra årsskiftet hade blivit godkänd. 

Döm därför av min stora förvåning när jag i slutet av förra veckan fick läsa om att Örgryte helt plötsligt i det närmaste befann sig dagar från en konkurs. Och två dagar senare kunde vi hux flux läsa om den ifrågasatta klubben IFK Norrköping och dess spektakulära rekrytering av Örebro SK:s Astrit Ajdarevic.

Paradoxalt nog sände kommunikén ut signaler som målade upp en helt omvänd bild av verkligheten.

Nu var förvisso syftet med denna information inte att ge oss en fingervisning på hur Silly Season skulle komma att se ut denna vinter. Så låt oss istället titta på hur licensen har fungerat i andra sammanhang.

Svensk fotbolls genomgång av de allsvenska klubbarnas ekonomier som presenterades i mars 2009 gav oss informationen om att samtliga allsvenska klubbar hade klarat "eget kapitalkriteriet" för år 2010.

Så lite som tre månader senare höll Djurgården Elitfotboll AB:s en extra bolagsstämma där utfallet av denna i värsta fall hade kunnat leda till att klubbens elitverksamhet skulle börja likvideras. Saxat från klubbens årsredovisning för 2009

Enligt upprättad kontrollbalansräkning per den 30 juni 2009 var det egna kapitalet förbrukat. Vid den extra bolagsstämman beslöts att fortsätta verksamheten

Och i mars 2010 strax efter att Hammarby Fotboll i 2010 års genomgång av de allsvenska klubbarnas ekonomier hade klarat "eget kapitalkriteriet" för 2011, kunde vi läsa nedan text på Hammarby Fotbolls officiella hemsida. 

Bolaget behöver alltså kapital under 2010 för att överleva

Nu hör båda klubbarna till kategorin "to-big-to-fail" och båda ser ut att ha klarat sig med hjälp av sina respektive intressenter. Många gör sig lustiga på de allsvenska klubbarnas bekostnad men inte en jävel har ifrågasatt den fantastiska konstruktion vars syfte var att förbättra situationen.

För faktum är...
  •  - Klubbarna har lika dåliga ekonomier idag som innan elitlicensen infördes.
  •  - Konkursrubrikerna runt om i landet var inte fler förr än vad de är idag.
    Elitlicensen är som blindtarmen är för människan, den gör ingen nytta, den bara finns där som ett bihang. Och egentligen borde man inte bry sig om dess existens. Problemet är bara att den kostar pengar att administrera, både hos förbund och ute hos klubbarna. Pengar som istället skulle kunna användas till att utveckla svensk fotboll.

    Men största argumentet mot dess nuvarande form är att redovisning i mångt och mycket handlar om tolkning av redovisningsprinciper. Vi har lex Örebro SK där klubben länge arbetade hårt för att undvika en konkurs. När ÖSK väl hade sanerat sin ekonomi så ifrågasattes dess plats i allsvenskan och klubben fick betala arvode till sin revisionsbyrå så att de skulle säkerställa den kontrollbalansräkning som enligt klubben var ok. Licensnämnden tyckte dock annorlunda och tvångsdegraderade ÖSK och motiverade det med en differens som var mindre än 50 000 kr. Det var två olika tolkningar där båda parterna hade kunnat komma undan med sin respektive slutsats*.

    Men godtyckliga tolkningar av redovisningsprinciper ger inte bara upphov till myndighetsmissbruk. Problemet med fallet Örebro blev att allsvenskan gick miste om en färdigsanerad klubb och istället fick ta emot ett Assyriska som varken sportsligt eller organisatoriskt var redo för spel i den högsta ligan.

    Det finns många olika sätt att förstöra värdet på den allsvenska produkten, det här var ett av dessa.

    Nu är ju degraderingen av Örebro SK samt elitlicensen i övrigt på intet sätt förbundets eller licensnämndens fel. Det var samtliga svenska fotbollsföreningar som genom årsmötet var överens om att Örebro skulle degraderas. Och så länge ingen föreningsrepresentant ifrågasätter denna produkt på svensk fotbolls årsmöte så kommer elitlicensen fortsätta att kosta pengar.

    ---------------------------------
    *Elitlicensen : En studie i fallet med Örebro SK och problematiken kring kontrollbalansräkningen, Daniel Jerresand; Mats Johansson; [2005]

    3 kommentarer:

    Anonym sa...

    Ska bli spännande att se hur ÖIS konstruktion fungerar.

    Ska spelarna extraknäcka som städare och piccolos på hotellet och Allbäck stå i receptionen eller hur har de tänkt att ett enda litet hotell ska få det ekonomiska durkslaget ÖIS på fötter? De har ju till och med en längre historia av ekonomiska kriser än Bajen.

    /Flugan på väggen

    Anonym sa...

    Hej OH... i vakan av Gunners förlust har Rednapp utttalat sig om topplagen.

    Min fråga är om det ekonomiskt går att visa om de stora lagen blivit sämre eller om de mindre lagen blivit bättre.

    Mer eller mindre jämföra tillväxt. Konsetrerats mer av talangen i världen till england eller har topplagen i england tappat talang utomlands?

    OH sa...

    Vi ska komma ihåg att från och med denna säsong så kickar det nya TV avtalet igång. Det nationella där intäkterna fördelas 50-25-25 ökade med 5% från gamla nivåer.

    Intäkterna från internationella sändningsrättigheter ökade dock med det dubbla från det förra avtalet. Dessa intäkter (det rör sig om en ökning från £200 till lite drygt £400m per säsong) distribueras lika till alla klubbar.

    För t.ex ManU är det en effekt på totalen på 3,6% i ökade intäkter men för en klubb som Bolton ger det en tillväxt på 20%(!).

    Denna distribution gynnar initialt de mindre klubbarna. Man kan dock anta att den ökade globala exponeringen för Premier League över tid kommer att gynna de stora klubbarna vars varumärken kan generera nya globala intäkter inom segmentet "commercial" på ett sätt som de mindre klubbarna inte klarar av.

    Utan att agera för mkt omgångsekonom, så skulle man kunna anta en utjämnande effekt år 1 med en återgång till "normen" going forward.