onsdag 6 januari 2010

Lågkonja i fotbollseuropa

Man märker att lågkonjan nått fotbollen när...

...agenterna matar tabloiderna med information mer än vanligt. Patrik Mörk just nu kanske den mest aktive på den svenska marknaden med nästan dagliga artiklar och uppdateringar om sina spelare.

...agenterna börjar hitta "kreativa lösningar"

I Norge sitter ca 50 bosmanspelare som knappt någon vill ha och i Danmark börjar gallringen denna vinter. För att plocka två närliggande exempel.

Ponera att samtliga Europas högsteligeklubbar, på grund av avtagande tillväxt, bantar sina trupper med en spelare. Vi får ett överskott på uppemot 750 spelare som till slut ingen vill ha.

Priset på medioker talang fortsätter att falla som en sten. Den extraordinära talangen är däremot alltid hårt eftertraktad och prissätts därefter.
De relativa styreförhållandena mellan ligor och klubbar förändras inte heller överdrivet anmärkningsvärt.

En något trögare transfermarknad förväntas. Men efter en inte alltför lång tid justeras marknaden och resan börjar om igen. Precis som den gjorde efter 2002.


Transfersystemet är en vital del och en mycket viktig mekanism i den europeiska pyramidmodellen.

15 kommentarer:

Olle J. sa...

Jag har inte riktigt förstått varför diverse sportsidor har fått för sig att detta med matcher mellan kontraktslösa spelare är något nytt och kreativt. Har la funnits i flera år.

Att sedan kalla det för Swedish All Stars får ju vem som helst med en viss distans som läst Orwell att fnissa sarkastiskt.

Johan Crona sa...

Annan intressant aspekt om Liverpool och lågkonjuktur.

Det verkar som Benitez inte får behålla transferpengar för sålda spelare att handla nya spelare för. (This is anfield) Då kan man ju undra vad hans incitament att överhuvudtaget sälja några spelare är? Kan ju lika gärna behålla allihopa, kan ju vara bra att ha liksom.

Möjligtvis att det även finns begränsningar på vilken lönesumma han har tillgängligt totalt sett som kan spela in och tvinga fram försäljningar.

Vad tror osynliga handen om detta?

OH sa...

Johan
Som jag ser det finns det fyra grundläggande problem;

1) ManCity har höjt priset på sportslig framgång. Ännu en aktör som konkurrerar om det begränsade utbudet av absolut extraordinär talang.

2) Man underpresterar (hittills denna säsong) något oerhört, Alonso kan omöjligtvis vara skillnaden mellan en andra och en plats utanför topp 4. Både ManU och Arsenal har ju oxå upplevt ett talangutflöde sedan i somras.

Å andra sidan såg ju Arsenal länge ut att missa topp 4 förra säsongen. Tiden kan tala för Liverpool.

3) De förvärv som DIREKT kan förväntas FÖRSTÄRKA startelvan sitter redan fast med spektakulära kontrakt hos andra klubbar i den absoluta toppen av Europas värdekedja. Dessa spelare är mkt svåra att rekrytera och kostar ett överpris. I priskategorin £10-30 miljoner får du idag inte särskilt extraordinära spelare. Pool är profitmaximerande och överinvesteringar är därför svåra att motivera. Precis av samma anledning som du ser ManU ta det ganska piano på marknaden. Då är det lika bra att inte lägga halvmycket pengar på "skit".

I sommar är det VM, kanske föds det nya stjärnor vilket skulle öka utbudet av topptalang och kanske lösa upp knuten lite högst upp i värdekedjan.

4) Matchdagsintäkterna är inte tillräckligt konkurrenskraftiga. Pool ligger kring £40m på årsbasis. Jämför du med de främsta konkurrenterna om talang i England ligger detta segment hos; Manu drygt £100m, Chelsea £75m, Arsenal kring £100m (förvisso får man dra av finansieringskostnaden från emirates här).

Många pratar om att man pga "ekonomin" måste sälja Torres och Gerrard. Framför allt om man skulle missar topp4.
Frågar du mig kan en försäljning av dessa två istället vara det första steget till insolvens.

Johan Crona sa...

Tack OH för grym analys (som vanligt)!

Anonym sa...

http://fotboll.expressen.se/Allsvenskan/1.1836188/ordforande-var-mest-meriterade-varvning

Ännu en affärsmässigt klok värvning. 0 i övergångssumma, 40-60 i månaden i 3 år? Vad skulle kunna tänkas vara Dahlbergs marknadsvärde efter en lyckad säsong?

Gefle fortsätter leva på Djurgårdens tvivelaktiga beslut.

- Oremo: "Gratis" till Gefle från div. 3 klubb sen såld för 12 milj.

- Jawo : Som Djurgården valde bort istället för Rajalasko och som sedan gjorde succe och bringade in runt 10 millar. Vad är Rajalasko värd nu?

- Dahlberg: Ingen uppgift hur mkt han kostade från GIF Sundsvall, men går som sagt gratis nu och möjligheterna finns för ökat marknadsvärde.

Tycker detta är rätt väg att gå i denna "lågkonja". Tack för mig!

/Bianconero

OH sa...

Tänk på att Gefles beslut måste isoleras från Djurgårdens dito. Jawo hade kunnat rekryterats även av andra klubbar än Gefle. Men det var Gefle som såg talangen och tog risken. Nu ligger risken hos Elfsborg.

Dahlbers har ju presterat på marknaden (i dif) och hans marknadsvärde idag är 1.5m-2.2m (baserat på 40-60k i månadslön i tre år). Ingen annan klubb har ju värderat spelaren högre och därmed rekryterat honom.

Sedan är det som du skriver, han kan spela upp sitt förväntade framtida värde genom att prestera väl i Gefle. Fram till han gjort det bär Gefle risken. Det är troligt att han presterar väl i Gefle men det är inte hller säkert att han blir eftertraktad högre upp i kedjan.

Adam sa...

Jag älskar hur dif kan paketera om nyheten om att de inte har några pengar till ett riktigt träningsläger till att de egentligen är nytänkande och kreativa.

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotbollsbladet/sverige/allsvenskan/djurgarden/article6389182.ab

-----------------------------------

På vilket sätt valde dif mellan Rajalakso och Jawo?

Inte direkt samma spelartyp om du frågar mig. Elfsborg betalade 10Mkr, men frågan är om han är VÄRD något nära det?

Anonym sa...

Bianconero
40-60k i månaden + signing bonus för en anfallare som inte ens gjorde 1 (ett) Allsvenskt mål 2009 - hur kan det vara affärsmässigt klokt?

Dahlberg har på sina 112 Allsvenska matcher träffat rätt 13 gånger.

Det är tidernas chansning om du frågar mig.

von_oben

Anonym sa...

Olle Lundh på FK verkar ha plöjt OH-bloggen under julen...

avdelning. vem är förvånad?

Anonym sa...

Adam

Det är allmänt känt i interna kretsar att Djurgården valde mellan dessa spelare. Möjligtvis inte exakt samma spelartyp men dock liknande position. Vänsterytter/släpande forward.

Genom ett informellt samarbete mellan Djurgården (från Jonevrets tid) och Gefle kom dessa klubbar "överens" om dessa värvningar.

/Bianco

Adam sa...

"Det är allmänt känt i interna kretsar"

Vilka interna kretsar är det du talar om, då jag definitivt inte hör till den interna kretsen i dif?

Rajalakso 08-09: 10 mål, 55 matcher.

Jawo 08-09: 11 mål, 55 matcher.

Ja, Jawo är ju mil bättre än Rajalakso då han, enligt dig, är en liknande spelare på en jämförbar position. Då har Jawo spelat i lag som tagit fler poäng än dif under denna period. Men det är faktiskt inte det dummaste jag någonsin läst om Jawo.

Det HÄR är det dummaste jag läst om Jawo:

"- Men Amadou går garanterat före sådana som både Ivan Obolo och Wanderson."

http://www.fotbolldirekt.se/jawo-b%C3%A4ttre-%C3%A4n-b%C3%A5de-obolo-och-wanderson

Anonym sa...

Liknande statistik, men om du räknar på avkastning? Vem gjorde den bästa affären?

Vet inte om Raja kostade i transfersumma till Enköping men är övertygad om att han är dyrare i drift än vad Jawo blev för GIF. Och så vitt jag vet är han kvar i Djurgården medans GIF kammade in från Borås?


Anonym

Och Laul har läst Lundhs: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotbollsbladet/sverige/allsvenskan/article6394277.ab

/Bianconero

Adam sa...

Ok, så du håller med om att Jawo inte är värd några 10Mkr?

Varför då "skryta" om att en idiot i Borås betalade ett överpris för honom?

Ungefär som att skryta om hur skicklig man är på att tippa lottosiffror. DET är inte rätt väg att gå i någon lågkonjunktur.

Jag ser inte att Rajalakso är/var en så mycket sämre värvning rent sportsligt, det ENDA som skiljer är att Elfsborg gjorde en av de sämsta affärerna i Sverige någonsin när de fullständigt övervärderade honom till 10Mkr. En rolig anekdot är ju min "favorit", Lühr i Expressen, tyckte att Elfsborg värvade bäst under sommaruppehållet. Vidare så finns det inget som säger att Jawo skulle fått samma "utveckling" i dif, i den mån han ö.h.t. utvecklats bättre än Rajalakso. Jag vill även understryka att jag definitivt inte anser att Jawo och Rajalakso är liknande spelare, så ur den aspekten är det intetsägande att jämföra dem två.

Så, grattis...

Jag ser också att du med dina transferparadigmsskygglappar (längsta ordet idag...) endast bedömer spelare och klubbar utefter vilka transfersummor de inbringat. Det är ju en rätt begränsad syn att säga att Rajalakso är misslyckad pga att han är kvar i dif, vilket du insinuerar. Tittar man på allsvenskan som en värdekedja så är det ju rätt ointressant för en klubb som dif att försörja andra allsvenska klubbar med spelare, medan en klubb som Gefle snarare baserar sin existens på det och TV-pengar från andra klubbar. Ja, just det, det och att sälja grymt övervärderade spelare som inte presterar ett skit så fort de kliver ur Gefles säkerhetszon med sitt hängsle, livrems, fallskärms & flytvästspel. Patrik Karlsson är inte glömd...det psykiska nervvraket personifierat.

Gefle är en österrikisk källare för svenska fotbollsspelare. Så klart att de får uppmärksamhet när de lämnar den...

Anonym sa...

Faktum kvarstår med den faktiska intäkten GIF gjorde.

Möjligtvis får vi se ett liknande scenario med Dahlberg. Den som lever får se..

/Bianco

lin sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,色情,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女