måndag 5 mars 2007

Tak ingen självklarhet

Tak eller inget tak, frågan är delikat och har många perspektiv. Efter att ha läst intervjun med Henrik Appelqvist och med MFF:s och Dif:s ändrade kalkyler på näthinnan, känns det spontant som att man börjat få göra avkall på sin ursprungliga plan att bygga en arena i "absolut världsklass". Räkna därför inte med en självklarhet att den nya arenan kommer att ha tak även om det ur ett komfortsynpunkt vore en optimal lösning. Problemet är att man måste räkna hem en investering på drygt 100 miljoner kronor, vilket med dagens räntenivå ger en kapitalkostnad på 4-6 miljoner per år beroende på kapitalstruktur. Pratar vi lånefinansiering är det riskfria utbetalningar, med riskfria menar jag att arenabolaget med säkerhet vet att de kommer få göra en årlig utbetalning på motsvarande summa, lägg därtill ränterisken.

Detta ska finansieras med motsvarande kassaflöden, vi pratar nu inte biljettintäkter utan rena fina kassaflöden (efter att driftkostnaderna dragits) dessa genererar. Dessa är givetvis inte riskfria utan måste genereras av marknads- och försäljningsorganisationen. Bolaget måste med andra ord hitta sådana flöden hos evenemang där ett tak är direkt avgörande för dess existens alternativt avgörande för en signifikant högre publikintäkt taket genererar. Allt detta på en marknad med tre moderna arenor samt Globen och Hovet, allt fördelat på fyra olika ägarintressen.

Jag tittade lite snabbt på hur många större evenemang Parken arrangerade bokslutsåret 05/06. Förutom FCK:s 26 st matcher, var det inte alls så många som jag på förhand trodde.

4 st med danska fotbollsförbundet som hyresgäst
4 st konserter
2 st övriga arrangemang

Det skulle inte förvåna mig ifall Hammarby i ett första skede skippar taket men har en konstruktion där man tar höjd för den möjligheten i framtiden.

4 kommentarer:

Anonym sa...

I vad bestod de "mindre" arrangemangen?

Mycket bra blogg Chriz!

Anonym sa...

Jag undrar när någon, på allvar, ska ställa frågan:
Hur ska tre nya arenor gå med plus i driften i Sthlm?

Är verkligen alla problem lösta bara vi får en ny arena?

von_oben

OH sa...

paladin
Måste be och få återkomma, de hade bl.a en någon mässa där de hade innerplan som en enda stor "mässarena". Noterbart är enligt mitt förra inlägg, att intäkterna från uthyrning av kontorslokalerna i stort sett är lika stora som intäkterna från uthyrning av arenan till de övriga arrangemangen.

von_oben
mycket befogad fråga! Livsviktigt att ifrågasätta varje inventarie och dess kostnad för och inte stå med ett skrytbygge som kostar multum. Det är naivt och tro att man får samma utväxling på andra arrangemang som Parken utan här blir intäkterna från fotbollen fan så mkt viktigare. Därav min oro att man fram till arenan är färdigbyggd sänker ribban (internt) på de sportsliga resultaten.

Men visst, tre nya arenor i en med europeiska ögon mått liten stad låter som i alla fall en arena för mkt. Det är ett högriskprojekt och det är viktigt att inte glömma bort det.

OH sa...

paladin
Har letat lite och förutom de "stora" arrangemangen, verkar det ha varit en stor personalfest för Novo Nordisk för 7k pers. Den där livsstilsmässan som hade 22k besökare och någon popgala för kids. Inget annat modell mindre som de själva anser vara värt att kommunicera.

Kollade lite vad som är inbokat för iår, mkt landskamper och lite småtrams som rodeo, och så speedway VM deltävling.

24.03.07
Boksning
Kessler vs. Andrade

02.06.07
Fodbold
Danmark - Sverige

09.06.07
Speedway
FIM Danish Speedway Grand Prix

16.06.07
Koncert
Zulu Rocks 2007

23.06.07
Koncert
Justin Timberlake

29.06.07
Rodeo
Copenhagen Rodeo

30.06.07
Rodeo
Copenhagen Rodeo

12.09.07
Fodbold
Danmark - Liechtenstein

13.10.07
Fodbold
Danmark - Spanien

17.10.07
Fodbold
Danmark - Letland

21.11.07
Fodbold
Danmark - Island