Allsvenskan börjar och rapportsäsongen är över, tänkte göra en kort sammanfattning av klubbarnas ekonomiska resultat 2006, inga djupanalyser utan kortare kommentarer. Anmärkningsvärt är att i stort sett samtliga klubbar och därmed allsvenskan som helhet för första gången(?) visat ett positivt resultat. Detta kan till största delen tillskrivas nya TV avtalet som innebar en ökning av premierna till de allsvenska klubbarna från 50 till 180 miljoner. Historien säger dock att dessa extra intäkter på sikt kommer att ätas upp av högre kostnader, främst genom högre spelarlöner. Hammarby Fotboll AB + 5,4 miljoner i vinst genererat av 90 miljoner i intäkter är siffror Hammarby Fotboll inte varit i närheten av tidigare. Runström och Stoor affärerna på sammanlagt ca 14 miljoner bidrog givetvis starkt till detta. Skadorna på Jensen och Petter Andersson tvingade klubben till investeringar i spelartruppen i form av bl.a Chanko och lånet av Eguren. Allt som allt lär dock den löpande driften resulterat i ett underskott på approx 2-5 miljoner beroende om man väljer att räkna med sign on bonusar eller ej. Lönekostnaderna ökade med hela 16%. Det som oroar är de löpande intäkternas utveckling, bortsett från de centralt förhandlade TV pengarna samt spelartransfers har klubben inte vuxit utan ligger på ungefär samma nivå som 2004. Spelarförsäljningar kommer med andra ord fylla en central roll för det ekonomiska resultatet och finansieringen av de sportsliga ambitionerna de närmaste åren. Denna strategi kan bedrivas under en kortare tid enbart tack vare att klubben är långt framme vad gäller talangutveckling. Detta ger en uppsida och det finns idag en hel del dolda värden som inte syns i balansräkningen i form av talanger. På sikt (helst igår) måste dock Hammarby Fotboll släppa beroendet av transfers om den sportsliga visionen ska bli verklighet.
AIK Fotboll AB 96 miljoner i omsättning och 13,5 miljoner i vinst före skatt är mycket bra siffror av en klubb som så sent som för 1.5 år sedan stod på ruinens brant. 2006 års resultat kan till stora delar förklaras med att klubbens trupp, både ur ett investerings- och löneperspektiv var undervärderad i relation till de sportsliga resultaten som i sin tur drev publikintäkterna (38 milj). Redan detta år lär klubbens marginaler pressas mot ligans norm i samband med de sportsliga framångarna och de lönekrav dessa bär med sig då spelarna och ledarna numera vet sitt värde. AIK har dock i år potential att öka förra årets reklamintäkter, 21 miljoner. Publikintäkterna blir svåra att öka, framförallt om de sportsliga resultaten skulle gå emot klubben, förväntningarna är nämligen skyhöga. Det ska bli intressant och följa hur AIK denna gång hanterar tillgången på kapital.
Djurgården Snårigt värre, här har det skett en organisationsförändring. Elitfotbollen drivs from 1 jan 2006 av ett nybildat bolag, Djurgården Elitfotboll AB (DEF AB), ett av Dif FF 100% ägt bolag. Dessutom har Djurgården Fotboll (DF AB) har överlåtit Djurgården Fotboll Marknad (DFM AB) till DEF AB mot en ersättning av 30% av DFM AB´s nettovinst under perioden 2006-2010. DF AB ägnar sig numera enbart åt investerings- verksamhet.
Djurgården Snårigt värre, här har det skett en organisationsförändring. Elitfotbollen drivs from 1 jan 2006 av ett nybildat bolag, Djurgården Elitfotboll AB (DEF AB), ett av Dif FF 100% ägt bolag. Dessutom har Djurgården Fotboll (DF AB) har överlåtit Djurgården Fotboll Marknad (DFM AB) till DEF AB mot en ersättning av 30% av DFM AB´s nettovinst under perioden 2006-2010. DF AB ägnar sig numera enbart åt investerings- verksamhet.
Koncernerns (Dif FF + DEF AB) resultat på +10 miljoner är siffror som imponerar. Bakom vinsten döljer det sig dock intäkter på 118(!) miljoner där 26 miljoner kommer från spelarförsäljningar (ännu oklart hur stor del transfererats från DF AB i form av andelsbevis) och 8 miljoner i föreningsbidrag från Djurgårdsandan. Djurgårdsandan finansieras i sig genom olika bidrag, bl.a. från familjen Perssons stiftelse. Även Djurgården har med andra ord problem med att finansiera sin verksamhet genom den dagliga driften. Varken publik- eller marknadsintäkterna ökar tillräckligt och den nya och plötsliga satsningen på talanger är en strategi som klubben nu anammar efter bl.a Bajen förmodligen för att de senaste två årens kapitalförstöring inte ska vara för evigt. Det finns likviditet i både DEF AB och förmodligen även DF AB men det är mycket tack vare externa kapitaltillskott. Klubben lär således ha resurser till förvärv men lönekostnadsökningar finansieras redan idag genom sålda spelare (finns inte så mkt kvar av värde och sälja känns det som) alternativt externa kapitaltillskott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar