lördag 26 januari 2013

Football Money League 2013

I torsdags presenterade Deloitte sin årliga ranking av de 20 mätt i intäkter största klubbarna i världen under säsongen 2011-12. Varför är detta intressant? Av den enkla anledningen att det är klubbarnas intäkter som till största del finansierar deras spelartrupper. Majoriteten av klubbarna i Football Money League är framgångsrika i sina respektive ligor samt Champions League och man är det till största del tack vare storleken på sina intäkter. Figur 1 visar rankingen och storleken i de tre olika intäktsklasserna för respektive klubb.


Figur 1 (klicka på bilden för högre upplösning)

I figur 2 har jag gjort en överblik över hur de totala intäkterna för gruppen om de största 20 klubbarna har utvecklats under de senaste åtta åren. Det är mycket tydligt att toppen på fotbollspyramiden fortsätter att växa mätt i intäkter, lågkonjunkturen till trots. De fyra största klubbarnas andel av intäkterna i denna grupp ligger idag på 36% vilket kan jämföras med de 31% som de hade 2005. Den ökade marknadsandelen beror på att de fyra största klubbarna har globalt starka varumärken och därför kan kapitalisera det i takt med att bland annat Asien blir rikare.


Figur 2 (klicka på bilden för högre upplösning)

I figur 3 har jag räknat ut den marknadsandel som respektive liga har i Deloittes Money League. Många har noterat Bundesligaklubbarnas förbättrade resultat i det internationella cupspelet. Det är en mycket förväntad utveckling enligt det blogginlägg som jag skrev för ganska exakt fyra år sedan. I figuren nedan kan vi se att Serie A och Bundesliga tillsammans har haft en marknadsandel på 36%. 2005 hade de italienska klubbarna 27.3% av Money League marknaden och Bundesliga 9.2%. 2012 har Bundesliga ökat sin marknadsandel till 17.6% på Serie A:s bekostnad som minskat till 18.6%.

Figur 3 (klicka på bilden för högre upplösning)

Real Madrid och Barcelona har tillsammans närmare 21% i marknadsandel. Dessa två klubbar är också La Ligas enda representanter i Money League. Jag läste att en tjänsteman på Deloitte menar att det beror på distributionen av TV intäkter. Men det är långt ifrån sanningen. Real Madrid och Barcelona har tillsammans cirka 40% av de TV intäkter som klubbarna i La Liga tillsammans genererar. Men saken är den att distributionen av de andra intäktsklasserna är ännu mer ojämnt fördelade. Real och Barcelona har tillsammans 57% av ligans matchdagsintäkter och hela 65% av ligans kommersiella intäkter. De andra spanska klubbarna är helt enkelt inte tillräckligt stora. En förändring i sättet att distribuera TV intäkter på skulle påverka La Ligas marknadsandel på liknande sätt som samma reform har gjort på Serie A.

Från och med nästa säsong, det vill säga 2013-14 så aktiveras nya TV avtal som Premier League och Bundesliga har sålt under det senaste året. För klubbarna i Premier League kommer det att innebära mycket kraftiga ökningar i intäkter. Figur 4 visar hur årets Football Money League skulle se ut om dessa TV avtal hade aktiverats redan till säsongen 2011-12. Anmärkningsvärt är att en förhållandevis liten klubb som Fulham kan komma att höra till världens till intäkter 20 största klubbar.


Figur 4 (klicka på bilden för högre upplösning)

5 kommentarer:

Anonym sa...

My spouse and i

were [url=http://www.cheap-toms-outlet.com]toms outlet[/url] really

comfortable that Ervin could finish up his investigation using the ideas he obtained in

your web site. cheap toms ,It's not at all

simplistic just to possibly be giving out secrets and techniques which usually people today may

have been making money from. And we also see

we need the blog owner to thank

for that. The most important explanations you've made, the simple [url=http://www.cheap-toms-outlet.com]toms shoes outlet[/url] site navigation, the

relationships [url=http://www.cheap-toms-outlet.com]cheap toms[/url] you will help engender - it is mostly

impressive, and it

is leading our son in

addition to us imagine that that content is interesting, and that's pretty

important. Thanks for all!

Anonym sa...

I must convey [url=http://www.fakeoksunglassescheap.com]fake oakleys wholesale[/url] my respect for your kindness in support of visitors who have the need for help with this

content. Your very own commitment

to passing the solution throughout became incredibly significant and has

usually permitted girls just like me to realize their ambitions. fake oakleys wholesale , Your new important

key points

means so much to me and substantially

more to [url=http://www.fakeoksunglassescheap.com]fake oakleys wholesale[/url] my [url=http://www.fakeoksunglassescheap.com]fake oakleys for sale[/url] colleagues. Thanks a lot; from each one of us.

Anonym sa...

Hello. And Bye. Thank you very much.

Anonym sa...

Hello. And Bye. Thank you very much.

Anonym sa...

Hi, always i used to check blog posts here in the early hours in the daylight, as i love to gain knowledge of more and
more.
http://singaporetuitiontutoragency.webs.com/