2011 var ett mycket tungt år för Halmstad BK. Laget spelade ihop så lite som 14 poäng och straffades till slut för en negativ trend av ineffektivitet som har pågått sedan år 2005. Något som finns utvecklat i detta inlägg. Samtidigt är Halmstad ännu ett exempel på att fotbollsklubbar inte går omkull hur som helst. Klubbens svaga finanser hade renderat i konkurs om inte flera olika intressenter hade bestämt sig för att hindra ett sådant öde.
I detta inlägg så kommer jag att visa på hur klubbens resultat var under 2011, hur klubben räddades från betalningsinställelse samt vilka förutsättningar råder inför kommande säsong. Låt oss börja med att titta på resultaträkningen för de tre senaste åren. Det vi märker direkt är en förhållandevis liten omsättning men som bärs upp av en kostnadskostym som större än t.ex. Örebro SK:s dito, vilken inte bara har presterat bättre resultat på fotbollsplanen, men dessutom har genererat 40% högre rörelseintäkter.
Redan när vi noterar nedbrytningen av intäkterna så ser vi den ena räddningsaktionen. Under 2011 fick Halmstad BK extra medel från sina sponsorer vilket har ökat intäkterna från med nästan fem miljoner. Trots det levererade klubben en Ebitda på minus 10mkr, för ironiskt nog ökade personalkostnaderna under 2011.
För ett år sedan hade HBK en kassa på så lite som 258tkr och en balanslikviditet på mindre än ett (1.0). Med årets resultat i ryggen och utan nya pengar skulle klubben med andra ord ha ställt in betalningarna någon gång under året. Men företag går inte konkurs på grund av negativa resultat utan man gör det för att pengarna tar slut. Och det har de inte gjort.
Under 2011 sålde HBK Emil Salomonsson till Blåvitt och tack vare det fick man ett positivt kassaflöde på 3.7mkr netto från handel med spelarkontrakt. Man sålde även en byggnad på Örjans Vall för 4.8mkr (troligtvis till kommunen) vilken var bokförd som en materiell tillgång på klubbens balansräkning till ett värde av 1.7mkr. Positivt kassaflöde på 4.8mkr och en förstärkning av egna kapitalet med 3mkr (4.8-1.7). Slutligen fick man ett villkorat kapitaltillskott på 3.5mkr och kunde tack vare det säkerställa klubbens överlevnad.
Även om degraderingen till Superettan inte kom som någon större överaskning så var det inte det allra bästa som kunde hända. Halmstad kommer troligtvis att förlora en hel del intäkter under 2012 och i första hand rör det sig om 5-6mkr från centrala avtal. Vad gäller publikintäkterna så borde de trots allt kunna upprätthållas på ungefär liknande nivåer som man nådde under 2011. Dels så hade Halmstad inte överdrivet mycket publik (4k i snitt) och dels så finns en chans att HBK kommer att vinna fler matcher under 2012 än vad man mäktade med under förra året vilket förhoppningsvis kan locka lite fler åskådare till arenan. Marknadsintäkterna blir den svåra nöten att knäcka men erfarenheten från förra säsongen är att sponsorerna är beredda att visa välvilja i för klubben svåra tider.
På kostnadssidan så kan planhyran säkert förhandlas ner till väldigt låga nivåer. För vem ska spela på Örjans Vall om Halmstad skulle gå omkull? Men klubben behöver nog även pressa ner sina övriga kostnader som utifrån ser förhållandevis höga ut. Och det stora jobbet blir att få ner personalkostnaderna och samtidigt ställa ett någorlunda konkurrenskraftigt lag på planen. De goda nyheterna är att väldigt många spelare har lämnat klubben efter den förra säsongen. Det innebär att HBK har kunnat rekrytera spelare som bedöms och förväntas hålla en någorlunda hyfsad superettanivå och som får betalt därefter.
Och på grund av att klubben i första hand värvar free agents så är avskrivningarna på spelarkontrakt inte mer än en ”dummy kostnad” som förvisso belastar det mycket svaga egna kapitalet men inte ger någon hint om att man skulle uppleva negativa kassaflöden från framtida spelarköp. Det är inte heller någon större konkurrensnackdel eftersom klubbarna i superettan generellt inte rekryterar spelare som står under kontrakt. Under 2010 värvade de 16 klubbarna spelare för totalt 6mkr.
Men trots det så står klubben inför tuffa utmaningar. Hur man än vrider och vänder på det så går HBK in i 2012 med ett substantiellt underskott. Man får ställa en till stora delar ny trupp som troligtvis är ihop-pusslad med en medel-superettan-budget. Osäkerheten är därför hög. Det är inte heller helt osannolikt att man kommer att behöva försöka få in ytterligare ett kapitaltillskott under 2012.
14 kommentarer:
Lönebudgeten för 2012 ligger på 19 miljoner. Alltså 10 miljoner mindre än förra året. Omsättningen beräknas till 35 miljoner. Alltså en stark Superettabudget.
Att Klubben skär i kostnaderna är självklart och behövligt. Den budgeten är klappad och klar. Vad som kanske kan vara en övertro på är att man ska öka sponsorintäkterna från 11 miljoner (3 miljoner var av engångssponsring) till 17 miljoner under 2012.
Budgeten är för en gångs skull på MYCKET länge lagd i balans. En vinst på blygsamma 400' räknas det med.
17mkr i spons låter fantastiskt optimistiskt med tanke på tidiagare år. Även om inrtäkterna på 35mkr är förhållandevis stora med s1 ägon mätt, så kostar den också mycket mer att collecta dessa extra pengar jämfört med de de flesta av de andra klubberna som knappt har några anställda mer än truppen, tränare och någon/några enstaka personer på kansliet.
HBK:s budget - too big NOT to fail... :)
Det mest anmärkningsvärda, enligt min åsikt, är att det INTE verkar skilja så mycket vad gäller intäkter mellan spel i AS och SE för HBK.
Om det bedöms att de centrala avtalen är det "enda" stora bortfallet som skiljer mellan spel i AS och SE så är det ett kraftigt underbetyg för HBK:s marknadsavdelning. Det hela är ett kvitto på att de (marknadsavdelningen HBK) inte lyckats prestera bra nog (kapitalisera på varumärket = generera högre intäkter). En underprestation som slutar med att klubben trillar ur serien.
Fler klubbar än HBK lär falla tungt och (kanske) aldrig mer resa sig ifall de inte får snurr på intäkterna. HBK, TFF, Gelfe (när Olsson slutar) m fl.
När ska klubbarna inse detta? De kan inte stoppa tiden (och huvudet i sanden). Det är skrämmande hur vissa klubbar sköts ute i landet.
Tom, jag håller med dig. Och jag skulle tro att det helt enkelt beror på att alldeles för många har kommit undan med att inte behöva utveckla sin kommersiella situation. Men kanske är vi på väg in i ett paradigmskifte, där vi börjar se tendenser till en utveckling där "kontoret på fickan" håller på att slås ut från allsvenskan.
Tilläggas bör att HBK enligt sin hemsida har 4 pers som jobbar med marknad. Och jag kan tycka att de borde ha kunnat prestera betydligt bättre siffror än så.
Ja, och ännu mer skrämmande är det hur en lite klubb på söder sköts. Högre intäkter än de flesta AS klubbar och ändå på håret från att åka ur Superettan.
5 av de 17 miljonerna som budgeteras med förväntas komma in via ett nystartat riskkapitalbolag. Men visst skall man ändå prestera i nivå med förra året på marknadssidan.
Fast i HBKs fall kan man fundera på om det inte är bättre, ur marknadssynpunkt att spela i Supetettan, där man förväntas vara ett toplag, än att harva i mitten av AS som vi gjort i månen år nu.
Jag tror att HBK kommer att få mer medieutrymme i år än på många år.
På ett år har HBK fördubblat sin manstyrka på marknadsavdelningen. Sen i oktober har HBK även en anställd marknadschef. En post som inte funnits innan utan legat på klubbdirektörens bord.
Omorganisationen som kommer innebära att sponsorintäkterna kommer att öka är det bästa som hänt HBK på år och dar.
Styrelsen har gjort ett hästjobb för att klara 2011 års ekonomi och det är ett ännu större jobb som krävs 2012. Ett jobb som de vet att HELA Halmstads Bollklubb måste lägga ner och det kommer dem.
Mattias, du borde vara glad och inte skrämd, där har ni 6 enkla pinnar isf :) då är det snarare kapitaltillskott, och inte spons. (sak samma egentligen under 2012, men sedan måste ju nya intäkter in)
Fjärås, det var bra nyheter, att man till slut satsar på marknadssidan. Då har ju misären bidragit till utveckling, i alla fall.
"På kostnadssidan så kan planhyran säkert förhandlas ner till väldigt låga nivåer. För vem ska spela på Örjans Vall om Halmstad skulle gå omkull?"
IS Halmia.
Vad det gäller HBKs publiksiffror så tror jag nog att man får räkna med att de kommer att sjunka med upp till 10%. Frågetecken också för om de kommer att kunna behålla intäkten per besökare.
Örjans har haft rätt stora bortaklackar genom åren, vilket de inte kommer att kunna räkna med fortsättningsvis.
Lyckas de höja marknadsintäkterna med 54% efter en degradering så tycker jag att de ska satsa på att åka ur lite oftare. Det tror jag med andra ord när jag ser det...
/Flugan på väggen
P.S
Mattias
Bajen har alltid varit misskött. Det är vår image;)
HBKs nya budget ser ut som en grundkurs i Epic Fail...
von_oben
// OH
Här är sport & affäret som du twittrade om...
http://www.sportaffarer.se/pdf/20120302.pdf
Intressant att ett stycke Orlov är mer värd än en Backman och en Milosevic tillsammans...whatever.
Men att prata om varumärken och statistiska undersökningar är ju lite lustigt. Är det inte fråga om något med ett ekonomiskt värde snarare än en popularitetstävling?
Och sist jag läste en sådan hade Gefle ett varumärke som var mer värt än AIK:s. Om det var AIK som misslyckats att kapitalisera på sitt eller om Gefle gjorde det jävligt bra framgick dessväre inte...
Olle J, bra noterat. Har faktiskt helt glömt bort Halmia. Kanske mer intressant att ingen av de lokala(?) kommentarerna här nämnde någonting.
Adam, av alla metoder jag sett där ute för att försöka uppskatta varumärkesvärde, tar kanske det här priset. Ganska märkligt sätt, som sagt.
It??s actually a great and helpful piece of information [url=http://www.saclongchampfr2013.eu]sac longchamp blanc[/url] . I??m glad that you shared this useful information with us. sac longchamp rose [url=http://www.saclongchampfr2013.eu]longchamp sac[/url] , Please stay us informed like this. Thank you for sharing.
Skicka en kommentar