söndag 11 april 2010

Fantastiska Fulham och sparkade managers

Ända sedan jag för ett par år sedan besökte mycket sympatiska Craven Cottage har jag haft ett gott öga till Fulham. Därför är det lite roligt att klubben har lyckats så pass bra som man gjort i UEFA Europa League.
Men tänker vi efter lite noga ligger resultaten i europaspelet, bortsett från bragden mot det på papperet tunga Juventus, egentligen helt i nivå vad som bör förväntas av en klubb som året innan slutade på den övre halvan i Premier League.
Fulham är en typisk Premier League produkt. En mindre klubb men som trots allt har en beläggning på så mycket som 95% på sina hemmamatcher. Man har en lokal sockerpappa, Mohamed Al Fayed, som sedan en längre tid tillbaka finansierar klubben. Fulham har de senaste fem åren haft ett negativt rörelseresultat på ungefär £35 miljoner. De från ägaren "mjuka" och räntefria lånen (£175m) klassificerar klubben till en sjätteplats i ligan som mäter det nominella värdet på skulderna i Premier League.
Fulham omsatte säsongen 2007/08 £53 miljoner och 60% av klubbens intäkter kommer från de centralt sålda sändningsrättigheterna. Man har 12:e störst lönekostnader i ligan vilket enligt modellen ger oss, med 75% sannolikhet, en förväntad plats nummer 12 i hierarkin hos de två högsta engelska divisionerna. Det är också där klubben idag befinner sig.
Fulhams framgångar i UEFA Europa League sticker ut, ingen snack om den saken. Samtidigt borde det snarare ses som ett stort underbetyg till alla de andra engelska klubbar som de senaste åren inte alls har levererat i denna turnering. Newcastle, Manchester City, Tottenham bland andra har stupat mycket tidigt vilket med tanke på de ekonomiska resurserna är en ren och skär skandal. Man ska definitivt förvänta sig betydligt mer än det vi har sett och efter Liverpools titel 2001 är det endast säsongen 2005/06 där Middlesbrough motsvarade förväntningarna och tog sig till final.
Titta bara på årets kvartsfinalister. Liverpool är utan tvekan den klubb med överlägset störst budget och allt annat än en titel måste ses som ett misslyckande. Fulham framställs här som en klubb med små resurser. Faktum är att det i kvartsfinal utslagna Benfica är, sett till intäkter, en mindre klubb än Portugals flaggskepp Porto. Ett Porto som 2009 omsatte €63 miljoner vilket de facto är ganska exakt lika mycket som Fulham årligen omsätter. Fulhams intäkter är också bara marginellt mindre än det lag man manövrerade ut i kvartsfinalen, det vill säga 2009 års skrällalag VfL Wolfsburg. Nu väntar en riktig värdemätare i semifinalen, ett Hamburg med dubbelt så stor omsättning och på plats nummer 11 i Deloitte Football Money League.
Kanske, kanske kan de engelska klubbarnas mediokra resultat i denna turnering förklaras av den stora omsättning på managers och obefintliga kontinuitet som majoriteten av de engelska klubbarna upplever. Den sympatiske Roy Hodgson har varit på plats i ungefär två år nu vilket redan idag är en längre period än vad den genomsnittlige managern (1.72 år-2006) får på sig att visa resultat*.
Nästa säsong kommer Fulhams totala intäkter, tack vare det nya tv avtalet, att öka med ungefär 20%. Det kommer att göra klubben än mer konkurrenskraftig på den europeiska fotbolls-scenen. Problemet är att man med största sannolikhet inte når den plats i ligan som kvalificerar klubben till spel i någon av UEFA cuperna. Konkurrensen i Premier Leagues mittenregioner är stenhård och tålamodet från klubbägarna är litet.
För istället så kommer Fulham från och med i höst att exponeras mot ytterligare en risk än vad man gör idag, the expectation economy. Efter de senaste två årens sportsliga framgångar skruvas förväntningarna upp rejält. Marginalerna är dock små och det kan räcka med en säsongsstart lik den Tottenham fick hösten 2008 för att den gode Roy Hodgsons dagar ska vara räknade. Om inte annat så har Hodgson gjort sig ett namn och därmed kan bli ett prospect för klubbar med en betydligt större budget. Varför inte Newcastle som har en historia av att byta managers beroende på dagsformen. Sedan 2004 är man inne och avverkar den sjunde managern.
Paul Hayward på the Guardian skriver att Fulham är en klubb andra konkurrenter numera bör lära från. Jag har under många och långa år av känslomässig berg- och dalbana lärt mig en helt annan sak. Njut av den stund där din klubb överaskande upplever framgång. Imorgon är den sannolikt borta. Skillnaden mellan excellent management skills och tur/tillfälligheter är hårfin.

*Saxat från: An Analysis of Football Management Trends 1992 – 2005 in all Four Divisions - Dr Susan Bridgewater

4 kommentarer:

Anonym sa...

mycke bra inlägg,

en fråga OH den där undersökningen som gjordes över de två engelska ligorna, hur ser en undersökning ut i europaspel (CL, EC), sen borde väl spelformen kanske betyda något?

Stevenage Road sa...

Tjena OH, som Hammarbyare OCH Fulham fan tackar man för en intressant och insiktsfull artikel.

Vill bara påpeka att Al Fayed inte på många år skjutit till något kapital alls. Han finansierade den snabba resan från 3an till PL och pumpade även in mycket pengar initialt när uppflyttningen till PL var klar. Däremot har klubben fått balansera sin egen ekonomi sedan 2002.

Förvisso så har inte Al Fayed krävt varken ränta eller amorteringar på sin investering, men skulden finns ju där på pappret i alla fall. Detta väcker frågan om hur han familj kommer ställa sig till klubben när Al Fayed inte längre är med oss (han är ju inte direkt purung). Två av hans barn (söner) sitter i klubbens styrelse och det hoppas jag är ett tecken på intresse och långsiktigthet, men vill det sig illa ligger klubben finansiellt pyrt till :/

Nu tar vi och kör över Ängelholm!

Anonym sa...

OH, hur ser arsenals lån ut? vet att du brukar hylla dessa... tänkte på ränta osv och vilken typ av lån det är, som sagt vet jag att du brukar hylla arsenal finansiellt och undrar om du inte kan göra ett längre reportage...

The Gunners ain´t nothing without Fabregas

OH sa...

Det borde rimligtvis vara mindre samband i cup format. Mer slump än i en rak, längre serie. Det finns dock ett samband mellan ligarakning i EU och snittintäkt per klubb i resp liga.

Stevenage
Är det så att Fulham klarar av att finansiera sig själva utan ägartillskott så kan skulden gott ligga där. Tröttnar ägarna och säljer så får köparen köpa obligationen.

Arsenal har en stark balansräkning. Klubben tar väldigt lite finansiell risk vilket bevisades när man amorterade ganska mycket på skulden under första halvåret av nuvarande säsong. Det kommer ett inlägg om Arsenal och om varför fansen ska hoppas på nytt ägarskap.