fredag 13 februari 2009

AIK Fotboll AB bokslut 2008

Finns inte så mycket att tillägga för den sista perioden av 2008. Positivt för AIK är att marknadsintäkterna fortsatte att utvecklas positivt, från 22.6 miljoner 2007 till 25.3 miljoner 2008.

Den totala omsättningen minskade kraftit jämfört med 2007, främst beroende på lägre spelarförsäljning. 6.8 miljoner netto jämfört med 22.3 miljoner 2007.

Q4 var dock mest en transportsträcka in i mål eftersom kvartalsrapporterna under 2008 för länge sedan kommunicerat vartåt det lutade.

Jag känner mig slö och saxar rakt av från bokslutskommunikén. Avvaktar med mer detaljerad info fram till årsredovisningen släpps med medföljande noter.

Resultatet

Kassaflödet

BalansräkningenLikviditeten
Som redan behandlats i samband med Q3 har den likvida situationen satts under press det senaste året.

Balanslikviditet - 0.83

I kassan fanns per 31/12-08 endast 3.8 miljoner vilket faktiskt kan vara lägre än de månatliga löneutbetalningarna.

Klubben har under vintern aktivt arbetat med balansräkningen genom att försöka få en positiv förändring i rörelsekapitalet. Både souvenirbutiken och "The Terrace" körde en större mellandagsrea på hela sortimentet. Detta för att stimulera omsättningshastigheten på varulagret.

Utmaningarna
Utmaningen för klubben ligger nu i att allokera de knappa resurserna och riskerna i talang så att det ger bäst sportslig och ekonomisk avkastning. Ett flertal spelarkontrakt löper ut efter 2009 och det blir fråga om prioriteringar och vad man eventuellt måste ge upp i form av potentiella framtida transfersummor. Kanske Agent 03 kan vara intresserade av att finansiera en förlängning av till exempel talangen Gabriel Özkan. Kanske det kan vara klokt att försöka dela riskerna med spelaren?

Stockholmsfotbollen står inför stora utmaningar eftersom varken Hammarby eller Djurgården sannolikt inte heller kommer att rosa marknaden med sina respektive bokslut.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Inga putslustiga kommentarer från Adam här. Väntar du till Bajens rapport?

/Flugan på väggen

Anonym sa...

"Rapport från AIK:s bokslutsmöte" http://www.svenskafans.com/fotboll/aik/artikel.asp?id=281658

Anonym sa...

Kul att webprojektets 900 000 har blivit 3mSeK när man vill använda det som ursäkt...