Om två veckor släpper klubben sin halvårsrapport och den kommer att bli intressant. Jag tror nämligen att klubben får svårt att leverera svarta siffror 2008. Allt hänger på klubbens sportsliga framgångar under hösten och det krävs nog absolut toppstrid och maximerade publikintäkter för ett positivt resultat för helåret.
*******
2006 året då AIK gjorde come-back i allsvenskan och där de starka sportsliga resultaten genererade en hög vinstmarginal. En jämförelsevis billig trupp som överpresterade levererade ett mycket starkt rörelseresultat.(mer här)
2007 kom marknadskrafterna ikapp klubben. Många spelare som presterat bra ville omförhandla sina kontrakt. En profilvärvning i form av Khari Stephenson gjordes inför säsongen. I ligan gick det dock mycket tyngre än året innan och de sportsliga motgångarna under våren drev fram det klassiska fenomenet, investeringar i spelartruppen. Dessutom den gamla visan, spelarlöneinflation (mer här) samt utökning av administrationen bidrog till att lönekostnaderna ökade med 36%.
Klubben kunde ändock visa en fin profit på nedersta raden. Spelarförsäljningar, ett netto på 22 msek genererade ett positivt resultat, ett åtta-siffrigt sådant. (mer här)
*******
2008 är intressant och halvårsresultatet som presenteras den 13:e augusti kommer ge några intressanta signaler. Det jag främst är nyfiken över är kostnadssidan. Har klubbens kostnadskostym fortsatt att växa?
I Q1 förde bolaget ett något märkligt resonemang när det gäller den ökade kostnadsmassan. Klubben slår sig för bröstet och menar att de ökade kostnaderna på 13% levererat en intäktsökning på 66%. Sanningen är att den absolut största delen av intäktsökningen kom till tack vare kassakon, den välbesökta allsvenska premiären (26.5k) som för första gången landade på Q1.
Följande förutsättningar inför framtiden kan vi identifiera redan idag.
Minskade intäkter
2008 blir året då AIK minskar sina intäkter eftersom klubben inte kunnat och kommer förmodligen inte kunna realisera sin spelartrupp på samma sätt som 2007 där klubbens nettointäkt från spelarförsäljningar nådde 22 msek. Vad gäller sålda spelare är dessutom tre av de fyra som hittills i år realiserats, samägda med Agent03 som ska ha upp till 50% av likviden.
Dessutom finns det i år inga intäkter från internationella cupspel (7.2msek-07). Även om nettot från cupspelet är betydligt mindre så saknas ju denna källa som grädden på moset.
Förvisso lär både marknads- och souvenir-intäkterna öka något under 2008. Frågan är dock vilket täckningsbidrag det är på denna ökning?
Undrar även om The Terrace redan visar svarta siffor? Med en KSV på över 50% är det nog svårt att nå vidare marginaler på nuvarande volymer.
Högre kostnader
Den utökade allsvenskan har hittills inneburit ett lägre publiksnitt, även så för AIK. De totala matchintäkterna borde däremot nå upp till föregående års siffror. AIK har t.ex. ökat intäkterna från säsongskortsförsäljning med ca 2 miljoner tack vare en priskorrigering i samband med det ökade antalet hemmamatcher. Vi får dock inte glömma bort att två extra hemmamatcher betyder högre evenemangskostnader. Två nya bortamatcher ger samtidigt högre resekostnader.
Klubben ser ut att ha en relativt stor massa fasta kostnader och där ration wages/turnover är lägre än det allsvenska genomsnittet samtidigt som man inte visar positiva rörelsemarginaler. (mer här) Det betyder att klubbens stora försprång i intäkter inte blir lika stort vad gäller utrymme till spelarlöner - konkurrensnackdel. Framför allt när småstadsklubbarna vägrar göra rätt för sig och slarvar med sina egna evenemang avseende säkerhet och samtidigt vill skicka faktura för klubbens resande supportrar.
Klubben har dessutom under 2008 nya tjänster på avlöningslistan. En informationschef som anställdes i december förra året samt en ny tjänst på marknad sedan mars månad.
Däremot bör den allsvenska löneinflationen stabiliseras eftersom ligans totala tillväxt bör avta något under 2008. (mer här)
Starkare konkurrenter
Den stora skillnaden som gör fotbollsbranschen unik, är att på fotbollsmarknaden är klubbarna beroende av sina konkurrenters existens för att det överhuvudtaget ska finnas en business. Just denna speciella dynamik driver kostnadssidan i form av löner samt spelrförvärv, ofta till ett vansinne. (litet exempel här)
De allsvenska klubbarna har de senaste åren utvecklat sina organisationer och blivit starkare. Vi pratar talangutveckling, scoutingorganisationer, extern finansiering av spelartrupper, nya arenor mm vilket påverkar konkurrenssitutionen.
Den jämna tävlingsbalansen i allsvenskan driver kostnadssidan och tajtar marginalerna. Bättre presterande konkurrenter höjer helt enkelt priset på sportslig framgång. (mer här)
Dessutom är inträdesbarriärerna till de intäktsdrivande matcherna i Euorpa både kost- och mödosamma. Dels pga av den hårda nationella konkurrensen men även pga den dåliga rankningen svenska klubbar har vilket ökar svårighetsgraden i kvalspelet.
*******
Klubben ska dock inte skämmas över dåliga marginaler. De är branshspecifika i och med den nyttomaximering som präglar marknaden. (mer här)
Röda siffor enstaka år behöver inte heller vara någon katastrof, så länge kostnadsmassan inte drar iväg hejdlöst så som den gjorde i början på decenniet. Ännu har inga sådana signaler kunnat ses och jag tror att klubbarna lärt sig läxan efter de enorma svarta hål IFKG, AIK samt Helsingborg skapat efter sina Champions League äventyr.
Dock bör nog klubben förädla något av sina prospects och som kan realiseras rejält för att åter få en kapitalinjektion, både till sig själv men även Agent03 ifall man vill kunna hålla en offensiv värvningspolicy även i framtiden.
Sedan får vi inte glömma bort att klubbarnas fluga och kassako ”köp&sälj av spelare” påverkar de sportsliga prestationerna och därmed även de löpande intäkterna. En hög spelaromsättning kan generera bra cash-flow men i andra ändan kan den, ifall klubbens sportsliga resultat påverkas negativt, minska intäktssidan vad gäller de löpande intäkterna.
20 kommentarer:
Jag har nyss upptäckt denna bloggen och tycker den är mycket intressant och välskriven. Det märks verkligen att det är någon som kan något om ekonomi och ingen sportreporter som skriver.
En sak som jag undrat mycket över och inte fått svar på är hur till synes små norska och danska lag kan värva stora svenska spelare. Den lägre skatten kan omöjligt vara hela sanningen.
Stabaek ryktas ge Pontus Farnerud 15 miljoner på 3 1/2 år. Hur går det ihop med deras publiksnitt som ligger under 6 000? Nu vet jag att de ska flytta till en ny arena men jag har ändå svårt att få ihop det.
Hans lillebror Alexander sägs få 6 miljoner om året i Bröndby. Var hittar de pengarna? Svenska klubbar kan knappast matcha de summorna ens om de slapp betala skatt över huvud taget.
Bo Andersson sa att Sölvi Ottesen fick fem gånger mer betalt i SønderjyskE, ett lag som hade 2781 åskådare i hemmapremiären, än i DIF.
Skulle du kunna göra en analys av var skillnaderna ligger mellan svenska och norska/danska lag?
Den enda anledningen OH baissar AIK är för att han blankar AIK-B som en galning... :-)
Kul citat:
"– Man kan inte köpa spelare utifall att det händer något, säger Hammarbys assisterande tränare Andreas Pettersson."
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/allsvenskan/article3011311.ab
Notera ordvalet MAN, vilket indikerar att personen tror att det finns någon sorts allmängiltighet över påståendet. Kul med transferkorgen, men mejltipsarna verkar ha tagit semester...
Adam
Det är nog allmängiltigt eftersom han syftar på att det svenska transferfönstret stängde igår, samtidigt som vi fortfarande riskerar att bli av med PA fram till 31 augusti...
/Flugan på väggen
// flugan på vägen
Snick-snack, se på den mycket finare klubben AIK och hur de agerade med Obolo/Ortiz. Väntar man tills fönstret stänger så blir det naturligtvis jävligt svårt. Poängen är ju att bajen går igenom obehaget med transferkorgen, men sedan verkar de inte veta vad de ska göra med pengarna. De värvar storväxta anfallare när de riskerar att tappa småväxta mittfältare. För en som är rätt okunning om hur bajen fungerar som klubb, dvs. för mig, kan det förefalla som ett rätt konstigt tillvägagångssätt.
Well, bilden stämmer kanske inte helt så som du beskriver det.
mittfält in: Carlos Gaete, Fredrik Söderström, Maic Sema(för framtiden) UT: nu kan man bara vänta och se
fwd in: Nathan Paulse, Guterstan UT: Paulinho, CD (3-5matcher)
Bara för att man har lånat in 17 säckar behöver man ju inte bränna allt första fönstret.
Det finns ju dessutom en begränsad uppsida löpande intäkter vilket gör att lönekostnaderna inte kan sväva iväg allt för mkt.
Transferkorgen var dock nödvändig som en hävstång.
Det viktiga med detta är ju att slippa den tajta likviditeten man led av förra sommaren vilken totalt bakbinder händerna innan man säljer spelare.
Kapitalinjektioner i allsvenskan har tidigare gett kortsiktig sportslig boost.
Men det viktigaste är ju att utveckla sin kärnverksamhet, det sportsliga. Kolla på dif, vad har de utvecklat där under 2000 talet? Nu skördar de ruttna resultat av sina investeringar.
HS
Jag anser att flykten till Norge har blivit lite överdriven. Det är inga större svenska namn som hamnar där.
Vad gäller Farnerud, så är nog 15 msek för 3.5 i nivå med vad allsvenska "stor-klubbar" betalar vid sina profilvärvningar. Motsvarande Hysén, Shaaban, Oremo mfl.
Att han gick till Staebeck kan ju bero på att ingen av de klubbar som var intresserade här hemma, för tillfället kunde matcha just de villkoren pga bundet kapital, andra prospects etc.
Nominellt omsätter många av de Norska klubbarna mer än de allsvenska, framför allt RBK
(http://www.rbk.no/elementer/
Rosenborg%20Ballklub%
20Resultat%202006.pdf)
Jag förmodar att det beror på högre pris på produkten. Å andra sidan kostar det ju mer att leva i NOrge.
Sen finns det kanske fler "cowboys" bland finansfolket i Norge som finner det roligt att bränna pengar på klubbar.
I Danmark däremot lever man otroligt mkt på skattelättnaden även om FCK, Bröndby (160msek) omsätter mer än allsvenska klubbar. Men sen är omsättningen betydligt mer moderat t.ex FC Midjylland (65msek).
Så viss är det så, skatten ger en enorm fördel i en personalkostnadsintensiv bransch.
adam
Som Chriz redan säger så har Hammarby shoppat i förväg. Dock har du rätt i att Hammarby är mer försiktiga med dyra förvärv än AIK.
Personligen tycker jag att det vore riktigt dumt att köpa in ett "hett" namn till mittfältet innan man faktiskt vet att någon ur Allsvenskans bästa innemittfält försvinner...
Men de facto svarar han på frågan när fönstret är stängt.
/Flugan på väggen
Ok, så man har "shoppat" spelare, bl.a. från sitt de facto reservlag...
Jag ifrågasätter inte värdet av en starkare likviditet för bajen, särskilt m.t.p. de affärsrisker bajen står inför. Däremot kan jag inte påminna mig om att stärka likviditeten var något argument för transferkorgen, men som sagt så har jag en riktigt dålig koll på hur saker och ting fungerar i bajen.
Argumentet, så som jag minns det, var att man investerade i bajens förmåga att förädla och sälja spelare. Vad man inte talat om är att man investerat i varenda affärsrisk bajen står inför utan någon uppsida från nämnda affärsrisker, bortsett spelarförädlingen som sagt. Ett TV-avtal som går söderut påverkar bajens likviditet och förmåga att köpa in spelare, vilket påverkar värdet på transferkorgen.
Som en jämförelse, har andra riskkapital-lösnningar investerat på en spelare-för-spelare basis, all risk ligger i hur spelaren lyckas och inget annat påverkar.
Intressant artikel här:
http://www.realtid.se/ArticlePages
/200808/05/20080805122128_Realtid779
/20080805122128_Realtid779.dbp.asp
"Utan lånen hade klubben tvingats ta pengar till spelarköp från budgeten för verksamheten.
– Nu får vi större möjligheter att utveckla vår egen verksamhet, säger Michael Andersson."
-----------------------------
Intressant också att "lånet" nu uppgår till 13Mkr och inte till de tidigare rapporterade 17Mkr. Med facit i hand framstår detta upplägg inte så "investerar-vänligt" som man tidigare hävdat. Nu är det ett lån för att "utveckla verksamheten", som kan betyda lite vad som helst, medan man tidigare åtminstone fick intrycket att pengarna skulle användas till spelarvärvningar.
Fan, är du platinis brorsa? ;-)
"? Nu får vi större möjligheter att utveckla vår egen verksamhet, säger
Michael Andersson."
Självklart, budgeten för verksamheten kan nu användas till just verksamheten
och inte spelarköp.
Amorteringen av lånet och framtida avkastning är kopplat till avyttring av den
nuvarande truppen, HTFF samt juniorlaget dessutom framtida förvärv som hinner
realiseras de kommande fem åren. Mao en mkt bra riskspridning.
Relativt andra fotbollsinvesteringar, hävdar jag att denna produkt ger bäst risk-
reward.
Efterson den genererade drygt 13 säckar måste den anses någorlunda
investerarvänlig. Jmfr DF AB:s senaste nyemission som gav 2 msek av 9 möjliga sommaren/hösten 2006,
det under ett mer gynnsamt marknadsklimat.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/
south_asia/7512912.stm
:-)
DF ABs bolagsstämma tidigare i april har för övrigt gett styrelsen bemyndigande till nyemission igen.
Ang intryck och antaganden, så är dessa mother of all fuck ups :-)
http://www.youtube.com/
watch?v=wg4trPZFUwc
Ok, den drog in 13Mkr, men å andra sidan drog Boo.com in X miljarder så det är nog inget jag skulle skryta om...
Vilken verksamhet är det Micke Andersson nu ska utveckla?
M.t.p. hans bakgrund som...och, glöm hans bakgrund. Apropå galna antaganden så ber jag om ursäkt för att jag trodde att en av bajens kärnverksamheter var spelarinvesteringar. Kanske är det grundplåten för den nya arenan, bajen investerar 13Mkr och Stockholms stad den övriga miljarden...typ 50-50, inte så noga.
// Chriz
"- Jag hoppas på 2-3 riktiga klasspelare, säger Johannes Bethanis, sekreterare i Söderkisar"
Mother of all fuck-ups indeed...
http://fotbolldirekt.com/hoppas-p%C3%A5-tv%C3%A5-tre-klasspelare
Adam
Inte nog med att du konstant pissar ner Bajen i största allmänhet, nu kallar du mig för en fuck up också. Mycket ska man vara med om...
Johannes Bethanis
// Johannes Bethanis
Eh, nä...jag citerade dig, där du hoppas på 2-3 "riktiga klasspelare".
Ang. "Mother of all fuck-ups" så är det ett uttryck som din kollega "Osynliga handen" introducerade några inlägg uppåt, om du orkar scrolla och läsa dem. Han syftade då på att "intryck och antaganden" kan vara en källa till felaktigheter, och att dessa då står i skarp kontrast till vetande.
Låt mig exemplifiera:
1) När du och jag antar att bajen kommer att värva 2-3 klasspelare när man tar in 13Mkr från investerare, som antar att pengarna kommer investeras i ja, kanske 2-3 klasspelare...
2) När du inte läser vad folk skriver utan istället antar, kanske utifrån ditt undermedvetna, att du är en fuck-up och att den klubb du håller på kanske inte är värd något annat än att bli pissad på...
Rimligen borde du ha en högre nivå av "intryck och antaganden" av sakfrågan än vad denna metadiskussion ger sken av.
Adam
Tro mig, jag läser denna blogg väldigt noggrannt. Det är därför jag tvärsäkert kan konstatera att du ofta pissar på klubben i mitt hjärta.
Exakt varför är/var min förhoppning om att Bajen ska värva 2-3 klasspelare en "fuck up"?
För det första så lär Nathan Paulse, Olof Guterstam och Fredrik Söderströms sign-ons+övergångssummor komma från Transferkorgen...och där tycker jag nog att Bajen köpt/hyrt klass.
För det andra så fanns det ingen som helst snledning för Bajen att bränna hela potten i juli så det finns en väldigt stor chans att många fler klasspelare är på väg inom en relativ snar framtid.
JB
// JB
Ang. din fråga om fuck-ups så är den besvarad i mitt förra inlägg.
Så det var inte Eguren-pengarna som användes, det var pengarna från transferkorgen?
...och klassen består bl.a av en reservlagsspelare och två rutinerade spelare med ca en allsvensk säsong mellan sig.
...OCH slutligen förväntar du dig nyförvärv "inom en snar framtid" efter att transferfönstret stängts?
AIK:are är från jorden, och bajare är från Pluto...
När svenska hockeyklubbar bjuder över NHL-klubbar kan väl ingen längre tro att det är skattesystemet som är boven i dramat...?
http://www.svenskafans.com/
hockeyzon/artikel.asp?id=247590
-------------------------------------
I "The Economist" finns intressant statistik från andra fotbollsligor:
http://media.economist.com/
images/20080802/CSR585.gif
...ur denna artikel:
http://www.economist.com/specialreports
/displaystory.cfm?story_id=11825546
Även om allsvenskan i stort sett är helt osynlig kan man se stora skillnader ligornas intäktssammansättning. Österrike har förhållandevis stora "sponsorship"-intäkter som verkar vara större än hela allsvenskans omsättning. Portugal har stora "other commercial"-intäkter, som jag gissar mest består av transferintäkter. Slutligen har Skottland förhållandevis gigantiska "match-day"-intäkter.
Låga publik-, tv-, sponsor- och transferintäkter är utmärkande för allsvenskan. Allsvenskan "underpresterar" på samtliga punkter gentemot jämförbara länder. Min gissning är att det är ligan som produkt som är underutvecklad snarare än någon skattesats som är fel. Det är dags för SEF att bryta loss allsvenskan från SvFF.
Spikan i kistan Adam. Som jag tidigare sagt har förbundet fått allt för mycket gratis och inte affärsutvecklat produkten allsvenskan, vilket gjort att vi hamnat efter. Vore intressant rent historiskt att se när vi blev ifrånsprungna av Österrike, Schweiz, Turkiet mfl.
Förbundet har fått en publikhausse främst genom bajen och aik under 1998, ingenting som förbundet arbetade fram direkt. Man har även fått en världsstjärna gratis, Zlatan, samt att några svenska toppspelare presterat bra i sina ligor samtidigt, på väg neråt nu kanske. Detta har skapat ett enormt intresse som man inte utnyttjat.
Tror dock att SEF får svårt att bryta sig loss från svff så länge förbundet är de som förhandlar tv-avtal och äger produkten allsvenskan. Klubbarna måste bli starkare ekonomiskt för att kunna pressa förbundet. Med nya arenor kanske det kan bli möjligt. Här ska Malmö gå i bräschen så fort deras nya arena står klar.
Jämför Elitserien och deras strid med hockeyförbundet så ser ni vad som väntar.
För övrigt är jag övertygad att Don Ö och de danska ligaklubbarna satte upp en vision för 5 år sedan att de skulle bli den bästa ligan i Europa och att vi inom 2 år visar dansk ligafotboll på tv i Sverige. Man vill helt enkelt bli Nordens Premier League och sälja produkten till fler länder. Med många svenska och norska spelare i ligan är det fullt möjligt.
Var är Svff vision?
balenciaga shoes
off white jordan 1
nike air max shoes
kobe 11
golden goose sneakers
louboutin outlet
curry 6 shoes
nike lebron 15
jordan 11
kate spade handbags
goyard
air jordan
hermes outlet
jordans shoes
golden goose superstar
supreme hoodie
supreme
golden goose sale
ggdb
birkin bag
Skicka en kommentar