söndag 25 november 2007

Kort om...

Arenan
Inga kioskvältare på presskonferensen i fredags förutom det faktum att kostnaden för arenan har uppgraderats för oss dödliga som följer projektet från sidan. Den tidigare kommunicerade 1.1 miljarden är nu uppe i ca 1.9. De extra 800 miljonerna innebär att den årliga kapitalkostnaden ökar med 35 msek upp till 80 msek (mellan tummen och pekfingret) beroende på finansieringsstruktur. Vi ska dock komma ihåg att det förmodligen inte var en siffra som är ny för de som arbetar med projektet på daglig basis.

Den stora frågan är givetvis hur långt man kommit i processen, både vad gäller utformning och finansiering. En finansiering med riskallokering mm av ett sådant projekt är väldigt komplex, inte som att belåna sin aktiedepå eller bostadsrätt direkt.

Vi ska inte spekulera utan håller oss till fakta, - Vi har efter fredagens officiella statement, aldrig varit så nära en arenalösning som vi är nu och nu väntar vi med spänning på nästa livstecken.

Ett kort konstaterande bara
Parken i Köpenhamn är en etablerad arena, dess ickefotbollsrelaterade intäkter per år är i storleksordningen:

Uthyrning av arena till övriga evenemang: ca 40 msek
Uthyrning av kontorsfaciliteter: ca 30 msek

En intäktssida i den storleksorningen täcker inte kapitalkostnaden för en arena med en prislapp på 1.9 miljarder. Det är nog ett av utmaningarna man brottas med.

Vad skulle en ny arena innäbära intäktsmässigt för Hammarby som fotbollsklubb?

Vi lämnar epoken där taket för driftintäkterna exkl TV-premier ligger på ca 65 miljoner och går in i en ny där uppsidan förmodligen ligger på det dubbla, minst, även som hyresgäst.

Det ger en helt annan uppsida i kalkylen för investeringar i spelartruppen.


******

Djurgården
Man kan inte låta bli och förundras över klubbens genomslag vad gäller positiva nyheter.

Tre år senare planterar man åter igen en storsatsning, denna gång på ungdomssidan, vältajmat dagen innan chockbeskedet i arenafrågan. Jag lyfter på hatten, här håller man högsta allsvenska klass.

Att kvantifiera en satsning i antal miljoner ger allt som oftast störst genomslag. Och man vill gärna ställa sig frågan om det i det här fallet handlar om...

65 miljoner
eller
65 "adidasmiljoner"

Samtidigt blev jag lite nyfiken hur mycket pengar Hammarbys knatte-ungdomssatsnng kostar.

Vi har föreningsens årsomsättning om ca 5 msek, vi har A-junior och HTFF i bolaget som drar låt oss säga 3(?) msek per år. Vi borde ha lite kommunala stöd samt allmäna arvsfondens bidrag i de flertalet Hammarby Akademi projekten som förmodligen inte synts till i Hammarbys böcker. Ge mig en värdering.


******
Helgens Milton
Den rosa tabloidens stjärnskott avseende ekonomifrågor har gjort en ny värdering. Denna gång handlar det om storleken på klubbens fyraårsavtal med sin storsponsor som i blaskan uppges ligga på "många miljoner kronor".

- No shit Sherlock

******

Till sist, vad är oddsen för att detta citat från Ulf H. Petersson, en av Djurgårdens frontmän i arenafrågan, ska bli en årlig vårtradition?

- Förhoppningen är att svaret kommer redan innan sommaren i markfrågan.

3 kommentarer:

Felix sa...

Det som jag frågar mig när jag läste om den nya kalkylerade kostnaden för er arena, är var i ligger kostnadsökningen. 1900 mkr är lika mycket som SvFF:s kostnadskalkyl och det innehåller 20000 fler stolar och ett hotell. Att det är en byggnadstekniskt komplicerad (och därmed dyr) plats att uppföra en arena kan inverka, men så pass dyrt.

Beträffande arenaprojekt har jag en närmast manodepressiv förhållning. Precis som du skriver de öppnar för en rejäl intäktsökning och otaliga sätt att utveckla sina affärer. När man börjar göra överslag på kostnaderna för kapital och drift slås iaf jag över vilket svårt och betungande åtagande det verkligen är. Endast kapitalkostnadnaden (vid 100% lån) äter upp en dubblering av intäkterna sedan tillkommer drift och undershåll samt negativa betalningsströmningar för amorteringar.

Bajen har dock en stor potential i AEG, som AIK, DIF och Nya Nationalarenan saknar. Personligen tycker jag att det är mer rimligt att AEG Live genererar 10-15 icke-fotbollsarrangemang än att "NN" attraherar lika många i konkurrens med Nya Ullevi, Malmö Swedbank, Stockholms Stadion och "Nya SöS". Dessutom borde det finnas möjlighet att AEG kan finansiera större delen av er arena till en lägre ränta än marknaden, eventuellt med en option att konvertera lånet till aktier i Hammarby Fotboll AB om 51%-spärren försvinner. (Fast det senare förutsätter att det inte konstrueras ett fristående arenabolag.)

OH sa...

Du tar upp en hel del mkt intressanta frågeställningar.
Swedbank arena och nya arenan söder om Globen kommer tillsammans ha en kapitalkostnad på i runda svängar 200 msek/år.

Hur ska man få utrymme i Sthlm med en tredje arena, ytterkigare ca 50 msek i kapitalkostnader om man nu lyckas hålla nere buggkostnaden under miljarden. Jag har svårt och se den eventmarknaden i Sthlm, varken idag eller den närmaste framtiden. (det finns dessutom redan befintliga faciliteter så som Globen, Hovet mfl)

Din teori om konvertering av lån till aktier i HF AB i framtiden är noterad. En sådan klausul förutsätter en omröstning bland medlemmarna.

Jimmy sa...

Du gör ett bra grymt jobb Chriz. Keep it up!