lördag 20 oktober 2007

veckans issues

Har på olika håll under veckan dykt upp vissa frågeställngar.

Hur värderar man en fotbollsklubb? Fundamentala värderingar bygger på modeller med ett antal antaganden. Ett ev dessa är där man förutsätter att investerare fattar rationella beslut.

Kan de som köper fotbollsaktier anses vara rationella investerare eller är deras motiv präglade av kärleken till klubben? Frågan är intressant och sätter den finansiella teorin på sin spets. Hur påverkar det värderingsmodellerna och är är klubbarna korrekt prisatta på marknaden?

******

Hammarby TFF spelar idag en oerhört viktig match. Diskussionen är gvetvis vilken är den mest optimala nivå talanglaget ska spela på.

Frågan är givetvis ifall de unga spelarna utvecklas mer i div 1?
Skulle div 1 innebära konkurrensfördelar vad gäller kontraktiskrivning med externa talangförvärv eller går de till Bajen ändå? Någonstans vill man ju tro att nyttan ur talangens perspektiv, när de väljer klubb, ligger i klubbens vilja att våga släppa fram dem i A-laget, i tävlingssammanhang samt en miljö som dokumenterat skapat förutsättningar till utveckling.

Tony Gustavsson säger "så högt upp i seriesystemet som möjligt". Det är sagt utifrån hans sportsliga perspektiv.

Det finns fler dimensioner, sport vs ekonomi t.ex. Det finns ju en gräns där kostnaden överstiger nyttan. På vilken serienivå ligger den gränsen? Går man över den blir det ju billigare att värva färdiga spelare alternativt talanger som går direkt in i A-truppen än och ha en farmarklubb integrerad i Hammarby Fotboll AB.

Någonstans handlar det också om allokering av resurser i nuet mellan representationslag och talangutveckling. En viss optimal nivå idag behöver därför inte vara lika med en optimal nivå om fem år.

Hur som helst, gå och stötta! Division 3 är inte en optimal nivå, det kan nog de flesta vara verens om.

Vi ses på Kanalplan.

******

Det blev som bekant Swedbank Arena och det snackas ironiskt nog, om 153 miljoner kronor för namnrätten. Summan 153 miljoner är ur Hammarbyperspektiv bekant då det är ett belopp som en gång i tiden öronmärktes för ett nybygge/upprustning av Söderstadion.

Hur som helst, nuvärdet av nya nationalarenans avtal är värt 120-130 miljoner eftersom pengarna inte betalas ut förrän arenan är färdigbyggt och med delbelopp under de tolv kommande åren.

******

När kommer beskedet om att det inte kommer bli något Royal League i år?

12 kommentarer:

Anonym sa...

HTFF är det bästa som hänt Bajen... Att övriga allsvenska klubbar inte ännu förstått att ett talanglag främjar klubbens utvekling är förvånande...

Anonym sa...

Frågan är väl inte om man ska ha ett talanglag eller inte, snarare vilken miljö som talanger utvecklas bäst i. Jag tvivlar på att det är optimalt att ha ett lag enbart bestående av "talanger" som knappt klarar sig kvar i division 2. Ska man tas sig högre upp måste man nog ha en bättre balans mellan talanger och mer mogna spelare som skapar utrymme för talangerna att utvecklas. "Less is more" ungefär...

Jag tror mer på den modell som AIK använder, där man har en samarbetsklubb, nu åter i superettan. Man kan t.ex. låna ut på de spelare man tror på, då det knappast är troligt att man kan ha en hel elva (eller mer) med spelare som ska kunna på sikt konkurrera om en plats i a-laget. Kan de spelarna även träna med a-laget under perioder så ökar nyttan ännu mer, vilket troligtvis är omöjligt om det geografiska avståndet är för stort.

Anonym sa...

adam

Men chanserna för att få fram talanger ända till A-laget borde rimligtvis öka ju fler som får spela på seniornivå.

Alltså: Om hela HTFF utgörs av talanger så är det större chans att en eller ett par av dem blir a-lagsspelare, än om man har en div 1/Superettanklubb som samarbetspartner, där 75% av laget är sådana som inte kan klassas som talanger.

von_oben

Anonym sa...

// von oben

Antaganden som DU (verkar) göra:
1) Alla spelare bedöms ha lika stor potential att "nå fram" till a-laget.
2) Alla spelare bedöms ha tillräckligt stor potential till att de ska vara värt att chansa på att de ska "nå fram" till a-laget.
3) Spelets "kvalité" är irrelevant för spelarnas utveckling. Kvalité här kan vara allt från matchernas tempo, teknisk och taktisk nivå samt annat som kan anses vara utvecklande för spelarens utveckling.

Jag anser att man vid de åldrar som vi talar om här tydligt kan se om man har potential och någon enstaka "late bloomer" påverkar inte den bedömningen. Utan att vara någon expert på just HTFF:s division, vill jag ändå påstå att det ligger i spelets natur att ett rent "ungdomslag" inte är kapabelt att konkurrera mot mer fysiskt utvecklade lag.

Därför bör man, i rent talangsUTVECKLINGSSYFTE, satsa på färre talanger som man verkligen tror på och i en miljö som faktiskt är utvecklande för dem.

Jag tycker personligen att t.ex. BP, urtypen för en "fotbollsfabrik", INTE är särskilt framgångsrika på att utveckla talanger med tanke på de enorma mängder spelare som passerar fram genom deras "löpande band".

Anonym sa...

adam:

håller med både dig och von oben. problemet med farmaravtal med SE klubbar är att det inte är prio ett med talangutveckling för samarbetsklubben. tror att utlåning till SE kan vara intressant för entaka spelare (ex Haris). HTFF är dock inte tänkt för de som nästan är ordinarie/bänken för a-laget utan för dem mellan j lag och bänk/utfyllnad i a-laget.

problemet i dagens htff är att talangerna måste ta för stort ansvar, det vore kanske lämpligt att till htff även värva någon utan "framtid" som kna vara lite ledare på och av plan.

konceptet i sig är långt mer framgångsrikt än något annat i landet. haris, erkan, jose, david, george, simon helg, fadi, isak, mattias, alagie. Spelare som alla spelat i htff och minst suttit på bänken för bajen i as. hur ser det ut för aiks och difs cafe åtvid?

/Dirac

Anonym sa...

Osynliga, kommentar till denna?

http://dinapengar.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2007%5C04%5C03%5C8078&Refresh=1

/Jimmy

OH sa...

Jimmy
För första gången någonsin visade allsvenska klubbarna ett positivt driftresultat (2006). Det kan vara en engångsföreteelse då effekten av att klubbarna fick ca 12(+-3)msek extra i TV premier och dessa pengar hann inte ätas upp av löneinflationen. Därför blir det extra spännande att analysera 2007 års bokslut där jag misstänker att marginalen bör pressas mot tidgare nivåer.

Vad gäller reklamintäkterna, verkar TV pengarna (http://osynligahanden.blogspot.com/2007/09/varje-pong-viktig-nu.html) inkluderade i dessa siffror.
Har skrivit om marknadsintäkter här, http://osynligahanden.blogspot.com/
2007/03/marknadsintkter.html

Anonym sa...

// dirac

Förvisso råder det en kvantitativ skillnad mellan t.ex. bajen och AIK, vanskligt dock att säga om det varit en så väldigt stor kvalitativ skillnad. Drygt och enögt?

Kanske, men jag ser AIK som ett bättre lag än bajen just nu och det slår alltid mot de yngsta.

Satsar bajen på talanger för att de är så bra att ta fram dem eller för att de inte har råd med en (på kort sikt?) bättre spelare från externa "källor"?

Det faktum att man "satsar" på talanger i startelvan kan just vara orsaken till att de "blommar ut". Hönan eller ägget?

Tyvär, lite spretigt inlägg, får utveckla det senare kanske när jag kommer hem från matchen.

OH sa...

talangdiskussionen är intressant. Vi måste tänka på klubbarnas mål med sina respektive format och analysera utfallen därefter.

För Hammarbys del har HTFFs formatet fyllt en ganska viktig funktion även om man kan tycka att man forcerat fram kanske en och annan spelare för mkt, i alla fall iår. Vi har på senare år sluppit de tidiagre sommars oändliga flora av provselare då den typen av spelare ofta kan värvas internt.

Har inte så bra koll på AIK vs Väsby, men än så länge har väl samarbetet inte producerat några större genombrott. Och visst, kanske handlar det om den kvalitet Adam eftersträvar, men vill/tvingas man som AIK värva den utifrån, bör man kanske analysera om Väsbyformatet är optimalt? Kanske har det gått för kort tid för att dra några slutsatser.

Dirac har en viktig poäng och det är att talangutveckling riskerat att inte vara högst upp på agendan hos samarbetande klub. Det gäller även inskolning i spelsystem, träningsupplägg, metodik osv.

Anonym sa...

// Chriz

"Vi har på senare år sluppit de tidiagre sommars oändliga flora av provselare då den typen av spelare ofta kan värvas internt."

Det har också AIK "drabbats" av, eller snarare utsatt sig själva för. Det är helt uppenbart att klubbarna måste bli mer proaktiva vad gäller tillförseln av spelare. Där är HTFF och Väsby bara en "pipeline" för vardera klubb. AIK jobbar bl.a. på ett "Argentina-spår" som hittills gett en hyffsad sportslig utdelning, dock inte säkert att det blir lika bra i framtiden.

"talangutveckling riskerat att inte vara högst upp på agendan hos samarbetande klub."

Helt klart, det är en uppenbar risk. Samtidigt är det en fråga för HTFF huruvida det är en fråga om talangutveckling att spela i division 2 eller om man vill offra några platser i laget för "icke-utvecklingsbara" spelare i syfte för att nå en stabilare och potentiellt mer utvecklande spelmiljö?

Har HTFF potential att gå upp i superettan, där det ändå finns klubbar med mångmiljonsbudgetar, enbart med egna "talanger"?

Det gäller även inskolning i spelsystem, träningsupplägg, metodik osv.

AIK betalar tränarens (Stahre) lön, som tidigare varit juniortränare och assisterande i AIK. Jag gissar att långsiktighet ligger i båda parternas intresse i denna fråga, men det brukar ju vara lite si och så med sådant. Minns att dif:s "manual" ursprungligen dikterade ett 3-4-3 spel som skrotades efter ungefär 5-6 matcher 2001...

Jag tror dock att det är mer utvecklande att snarare låsa sig vid en idé om vad man vill göra på fotbollsplanen, snarare än en viss sifferkombination. För dif, Kalmars och IFK Göteborgs del innebär det t.ex. att sparka bollen så långt ifrån eget mål och hoppas att den ramlar in i motståndarens mål på något magiskt sätt som bara linjemannen kan se...

Anonym sa...

Adam

Med all respekt för era argentinare, men att säga att Aik jobbar med ett argentina-spår när det egentligen handlar om en agent som pekat ut 3-4 spelare är nog att ta i.

Ingen klubb i Allsvenskan har någon vettig EGEN scouting. ALLA sitter i knät på agenter. Rätt eller fel med tanke på kostnaderna för en egen scoutingverksamhet kan man diskutera men sånt är läget.

Bra snack dock om Htff vs Väsby. En mycket intressant diskussion.

von_oben

Anonym sa...

Boven i dramat med det talangsystem HTFF och Hammarby får finna sig i idag är de regler SVFF sätter upp om hur spelare får hoppa mellan lagen. I år med den tunna trupp vi har har spelare hamnat mittemellan startelva/bänk och ändå inte fått spela i HTFF under tiden. Det om nåt sabbar utveckling när de inte får spela och spela behöver dom. Sen klagar Lagrell på utlandsvärvningar...

För övrigt ser jag gärna en meriterad talangutvecklare som tränare i HTFF, ett namn drar!