söndag 5 april 2015

Orsakar förbättrade chanser att nå Champions League finansiella problem?

I samband med Malmö FF:s play off match mot Red Bull Salzburg skrev jag en krönika i IdrottensAffärer om vad vilka effekter vi kunde förvänta oss i allsvenskan. Om ni inte läst den så kan ni göra det under denna länk.

En av de förväntade effekterna var ett ökat risktagande bland klubbarna med finansiella bekymmer som följd. Detta baseras på ett antagande om att klubbarna upplever större chanser att lyckas i Europaspelet alternativt att rankingen förbättras till den grad att det ger en extra plats i kvalspelet. Det är ett fenomen som fram till nyligen enbart har varit teoriserat*. I min krönika använde jag den danska ligan som referens.

Ligans ranking förbättrades kraftigt under den senare delen av 00-talet. Mellan åren 2009 och 2013 var ligan rankad på en sextonde plats eller bättre. Under de åren började det samtidigt gå dåligt finansiellt för majoriteten av den danska superligans klubbar.

Räknar man bort FC Köpenhamn, så redovisade ligans övriga klubbar en samlad förlust på cirka 1 miljard danska kronor. En del kan förklaras med negativa effekter från finanskrisen. Men ligan upplevde också ett minskat publiksnitt i ligan under de åren vilket slog extra hårt mot de klubbar vars personalkostnader ökade i jakten på europa-platserna samt den desperata kampen att undvika de två platserna som leder till degradering från superligan.

Sedan 2012 har klubbarna genom aktieemissioner lyckats resa drygt 500 miljoner kronor i eget kapital vilket bland annat har resulterat i att antalet duktiga svenska spelare i ligan har börjat öka igen.

Hur som helst, saken är den att det enligt en färsk studie** finns empiriskt stöd till teorin om överinvesteringar på grund av ökad förväntan på exogena prispengar.

Författarna har analyserat om huruvida en föränding strukturen av prispengar förändrar investeringsbeteendet hos klubbarna. Slutsatsen är att i ligor där antalet platser till Champion League utökas så ökar investeringarna i talang ex-ante (i förväg). I de stora ligorna gäller det samtliga klubbar i ligan, men främst hos de klubbar som missat kvalplatsen marginellt under föregående period. Också den ledande klubben ökar sina investeringar, rimligen på grund av konkurrenternas ansträngningar.  En klassisk kapprustning. I mindre ligor däremot är effekten mindre. Den uppstår i första hand först när ligan får en direktplats till Champions League.

Det intressanta är att de finansiella problemen i den danska ligan (var inte med i studiens testgrupp) startade betydligt tidigare än vad de baserat på testresultaten borde ha gjort. Ligan fick sin direktplats till säsongen 2012/13. Då var den finansiella härdsmältan redan ett faktum. Kanske var det den starka klättringen på Uefa rankingen som medförde att de danska klubbledarna började räkna med att ligan skulle nå en direktplats senast 2012.
-------------------------------------------------
* Overinvestment inTeam Sports Leagues: A Contest Theory Model - Helmut Dietl, Egon Franck & Markus Lang - 2007

Inga kommentarer: