tisdag 3 november 2009

EMH och fotbollsaktier #2 - värdet av ett SM Guld: ca 9 miljoner

Många ställer sig ofta frågan hur mycket ett SM guld egentligen är värt. Lika ofta får vi olika svar.

Låt oss istället fråga marknaden. Eftersom ett bolags börsvärde antas vara ett nuvärde av samtliga förväntade framtida kassaflöden, borde förändringen i det kunna ge oss svaret på gåtan.

Efficient market hypothesis säger oss att all tillgänglig information är inprisad i aktierkursen.

Så vad visste vi i fredags? Att AIK med en viss sannolikhet skulle vinna guld. Allt hängde på en enda match.

Under fredagen handlades AIK Fotboll B till ett börsvärde på 45.3 miljoner.

Under söndagseftermiddagen fick marknaden ny information och börsvärdet under måndagens handel var 49.1 miljoner.

Här måste vi komma ihåg att en viss sannolikhet till guld rimligtvis var inprisad i aktiekursen under fredagen. Hur stor sannolikhet? Låt oss fråga spelmarknaden.
Svenska spels odds på seger för IFK Göteborg (dvs inget guld till AIK) var 2.30 ggr pengarna vilket på förhand gav IFK Göteborg 43 procents sannolikhet till guld.

I en effektiv marknad borde med andra ord 57 procents sannolikhet till ett AIK guld ha varit inprisat i fredagens börsvärde.

Förändringen i börsvärdet kan med andra ord antas spegla de återstående 43 procenten. (49.1 - 45.3)/0,43 = 3.8/0,43 blir ca 8.8 miljoner vilket marknaden med andra ord har värderat guldet tilll.

Är svaret så enkelt? Inte riktigt...

Denna värdering förutsätter att ett antal bakomliggande antaganden uppnås. Vi ska även komma ihåg att handeln i aktien mycket ilikvid vilket gör prissättningen mindre perfekt. Lägg därtill att majoriteten av intressenterna i aktien sannolikt inte kan klassas som rationella investerare.

Vidare måste vi lita på att det finns en perfekt brygga och feed-back mellan spelmarknaden och aktiemarknaden. Och för den som går igång på det finns det lite studier som behandlar ämnet.

Information Salience, Investor Sentiment, and Stock Returns: The Case of British Soccer Betting, F.A. Palomino, Luc Renneboog and C. Zhang, Tilburg University, Center for Economic Research - 2008

Stock price reactions to short-lived public information: the case of betting odds, Frederic Palomino, Luc Renneboog and Chendi Zhang - 2005

Slutsats? Jag är rädd att vi inte hittar det exakta svaret på gåtan den här gången heller.
-------------------------------------------
Endast B - aktien är noterad vilket totalt motsvarar ca 90% av kapitalet och ca 47% av rösterna i AIK Fotboll AB.

6 kommentarer:

Johan Söderberg sa...

På samma sätt som att beräkna sannorlikhet för SM-guldet är väl chanserna för lukrativt Champions League-spel nu med och påverkar dagens aktierkurs??

Adam sa...

Ja, de 8,8Mkr borde också innehålla en option på Champions League-spel, då den informationen följer direkt av att man vinner SM-guld.

Anonym sa...

Hur stor är sannolikheten att det någonsin kommer att vara någon utdelning på en svensk fotbollsaktie?

/Flugan på väggen

Adam sa...

Förlustavdragen från mina AIK-aktier i min ständigt krympande aktieportfölj är nästan som en sorts utdelning....

Andreas G. sa...

Njae...att det där oddset på 2,3 ger 43 % chans till GBG stämmer inte riktigt. Du glömmer att Svenskaspel inte ger fair odds...om du räknar på oddsen för AIK-seger och oavgjort kommer inte de tillsammans att bli 57 %. Vet inte exakt vad de ger numera, men förr om åren brukade Svenskaspel ge tillbaka 70 % av insatsen på Lången.

Men annars en skön analys som vanligt=)

OH sa...

JOhan
Ja, sannolikheten för CL idag bör nog bedömmas lika stor som Söndag ca kl 16.50.

Det som kan förändra sannolikheten är ny offentlig information som t.ex öväntad flytt till en annan seedningsgrupp än förväntad. Lottning i kval, finansiell information i släppt delårsrapport som ändrar förväntade förutsättningar etc.

Insyn i kontraktsförhandlingar kan klassas som insiderinformation

Läckor och falska rykten ut till tabloiderna bör kunna klassas som kurspåverkande information

Flugan och Adam, man kan ju även se utdelning i fotbollsklubbar i form av känslomässig utdelning.

Kalmar (om man inte nu skulle investera i ny arena), skulle kunna dela ut pengar till aktieägarna (om man vore AB). Man är överkapitaliserad, men som sagt de har ett arenaprojekt som de hoppas få avkastning på.

Andreas
Du har precis besvarat ett antal frågor :-)
Varför man vill behålla spelmonopolet?
Varför major-ligorna i USA är stängda och varför de flesta städer bara har ett lag?
Varför Elitserien i hockey ville stänga sig själva?
Varför Platini får stöd av Roman, Berlusconi samt Morati i frågan om investeringsrestriktioner?

Platini säger sig även ha stöd av ECA.
Kolla majoriteten av klubbarna som är medlemmar där, marknadsledare på sina lokala marknader.
http://en.wikipedia.org/wiki/European_Club_Association

osv, osv.