fredag 16 juli 2010

Veckans händelser i korthet‏

Dåliga affärsmän?
Fotbollspelare är affärsmän och deras lojaliteter bör betraktas därefter. På en relativt avreglerad marknad säljer de tjänster till klubbarna vilka sedan paketerar dessa och levererar en produkt till fotbollskonsumenterna.

Nu avslöjar fotbollskanalen.se att flera allsvenska fotbollspelare ser ut att vara ganska mediokra affärsmän. Två av tre spelare i allsvenskan anser sig nämligen inte behöva ha en agent som förmedlar deras tjänster. Jag skulle nog uppskatta att fler än 37 % utav de allsvenska spelarna har gjort ett aktivt val och ingått ett avtal med en agent vilket de facto innebär att de ger upp en viss procent på den tjänst som spelarna säljer till klubbarna.

Till vilken nytta kan man i så fall fråga sig? Eller så får man helt enkelt ta enkäten med en liten näve salt.

Make or buy?
I onsdags presenterade Djurgården Fotboll sina arenaplaner. Produktionskostnaden uppskattas till 425 miljoner och en kalkyl finns sedan tidigare under länken här. Men hur mycket är arenan värd i verkligheten är svårt att uppskatta. Vi tar hjälp av marknaden och jämför med Bröndby som äger och driver sin arena som 2001 hade en ombyggnad upp och som rymmer 29 tusen åskådare.

Bröndby Stadions på balansräkningen bokförda värde är 400 miljoner danska kronor. Bröndby är noterade på börsen i Köpenhamn där klubbens marknadsvärde är 147 miljoner danska. Lägger vi till marknadsvärdet på bolagets räntebärande skulder* (173 miljoner) får vi ett enterprise value på 320 miljoner danska vilket idag motsvarar ca 400 miljoner svenska kronor. Förutom arenan ingår naturligtvis även spelartruppen samt övriga assets i bolagets marknadsvärde.

Det bokförda värdet på Bröndbys tillgångar är därmed betydligt högre än dess marknadsvärde. Kreditgivarna får ju sin förväntade avkastning i form av ränta men hur mycket aktieägarvärde har det skapats? Kanske anser marknaden att management inte förvaltar tillgångarna effektivt?

Trade theory revisted?
2008 kapitaliserade Elfsborg framtida rörelseresultat genom att sälja målvakten Johan Wiland samt försvarsklippan Andreas Augustsson. Enligt klubbens årsredovisning sålde Elfsborg spelare för totalt SEK 9.6m under 2008. Sedan dess har antalet insläppta mål ökat dramatiskt och trots de högsta kostnaderna för spelartruppen i allsvenskan upplever klubben svårigheter i den nationella konkurrensen. För att åtgärda detta har klubben denna sommar köpt tjänster från en målvakt som Wiland konkurrerade ut I FCK samt en försvarare, Jon Jönsson. Anskaffningskostnaden för dessa spelares tjänster uppges överstiga 10 miljoner. Därmed slår Borås-klubben en knut på Ricardians standard trade theory som menar att länder förväntas exportera de varor man är bäst på att producera och importerar resten.

Kanske finner vi en av förklaringarna till de allsvenska klubbarnas dåliga rörelseresultat. De tjänster som spelarna levererar är inte homogena. Varje spelare är unik och integrerar olika i klubbarnas slutprodukt. Så det vi ser är att klubbarna flyttar vinster från rörelsen till "player trading".

To big to fail!
Barcelona tvingas låna €150 miljoner för att kortsiktigt finansiera sin balansräkning. José Maria Gay vid universitetet i Barcelona som har gjort en analys av de spanska klubbarnas ekonomier menar "there could be a risk of default during the current close season".

Nu kan nog alla Barca fans sova lugnt ändå, nåde den bank som sätter Barcelona i putten.

Men det är intressant att jämföra spanska ligans flaggskepp med den engelska diton. Säsongen 2008/09 hade man 39% högre lönekostnader (£171m vs £123m) än ManU samt 24% högre kostnader gällande avskrivningar på spelarköp (£46m vs £37m). Enligt det senaste bokslutet hade Barcas personalkostnader stigit ytterligare 55% under den senaste säsongen. Jämför vi rörelseresultatet klubbarna emellan vinner ManU på knock-out. £100m vs £18m.

För två månader sedan publicerades denna krönika. Jag kan tycka att det är svårt att hylla eller dissa någon av de två respektive affärsmodellerna, båda uppfyller trots allt sitt syfte. Barcelona brottas med Real Madrid i toppen, trettio poäng till godo på trean i ligan medan Manchester United istället tjänar mycket pengar.

Men kanske var författaren bara en del av den "PR apparat" som Red Knights hade i ryggen under våren?

----------------------------
* nuvärdet av framtida kassaflöden för lånen, inklusive räntor. Enligt Bröndbys årsredovisning.

5 kommentarer:

Olle J. sa...

Vet la inte om spelare som väljer bort agent nödvändigtvis är dåliga affärsmän. I den mån min bedömning av nyhetsflödet är att lita på är det la ungefär lika vanligt att spelare blir lurade av agenter som av klubbar.

Att tänka på att flera allsvenska spelare, som inte är stjärnor och givna startspelare (ca hälften av allsvenskans spelare) inte är så högt värderade på marknaden att det för dem själva att betala bort delar av sin lön för att eventuellt känna mer på sitt nästa kontakt. Transaktionskostnaderna i relation till den eventuellt högre inkomsten är la dessutom sådan att spelaren (speciellt för de som rotat sig på platsen) inte nödvändigtvis har incitament att agera Hopp-Jerka, utan att för den sakens skull vara en stann-Anders.

Anonym sa...

I transfers måste samma regler gälla fÖr värdetransferering eller? Tänkte pä Özil i Bremen ett år kvar på kontraktet sedan kan ha gå bosman vilket skulle betyda ett riktigt riktigt fett kontrakt. Istället för att splitta på pengarna mellan bremen och özil skulle han få hela kakan själv som en klubb anser att han tillför i värde till laget. Stämmer denna teori att kanske han spelar en extra säsong för att håva in the big cash?

/PR

OH sa...

Olle J.
nu var ju inte det jag riktigt menade. Utan åt det faktum att fler än de endast 1/3 som enligt enkäten anser sig behöva agent. Naturligtvis ska de som värderar sin egna förmåga högt inte ska lägga allt i agenters händer.

Även om det kan ofta finns värden att få utomstående värderingar av marknadsläget. Så kanske finns det tjänster att peketera, tailor made, till den typen av målgrupp?

PR
Du har rätt, sanmtidigt kan man anta att hans värde är boostat efter VM och det kan hända saker under det närmaste året som kan påverka värdet negativt. Det kan därför finnas incitament att skriva ett kontrakt redan denna sommar. Även om en del av värdet tillfaller den gamla klubben. Det är ett affärsbeslut Özil måste fatta.

HS sa...

Sålde Elfsborg spelare för 9,6 miljoner pund 2008???

Anonym sa...

värde transferering helt klart bevisat i Joe Cole affären...